Kako će glasati meštani sela kod Vranja koji su prošli put svi dali glas za Savez vojvođanskih Mađara? 1Neradovac kod Vranja, foto: Dušan Pešić

U Neradovcu, selu udaljenom oko pet kilometara od Vranja, nikakvih plakata ili bilborda, Vučićevih ili opozicionih. A ni mađarskih, preciznije onih, recimo, Ištvana Pastora.

Podsetimo se, na prethodnim parlamentarnim izborima, 2020. godine, Neradovčani, njih, tačno, 1.396, glasalo je za Savez vojvođanskih Mađara. Čime ih je pridobio Ištvan Pastor, lider SVM, da li je ubedio svojom pojavom, stavom, slatkorečivošću ili nečim četvrtim, ostala je i, verovatno, ostaće nepoznanica.

Posle pomenutih političkih rezultata od pre dve godine, Pastor, i sam iznenadio bezrezervnom podrškom koju je dobio sa krajnjeg juga Srbije, narečeni izborni rezultat pokušao je da „opravda“ time da su se Neradovčani „zbunili“ i da su redni brojevi kandidata na lokalnim i parlamentarnim listama uneli pometnju, čime je SVM, ni kriv ni dužan, dobio neplaniranu podršku iz sela kod Vranja.

Kako će, ovog puta, da glasaju „vranjski“ Mađari? Za Vučića ili Pastora?

Kako će glasati meštani sela kod Vranja koji su prošli put svi dali glas za Savez vojvođanskih Mađara? 2

Foto. Dušan Pešić

Jedan od meštana Donjeg Neradovca, koji nije želeo ime da mu se pominje, uveren je da će Vučić da produži svoj predsednički mandat, ali Mađare spomenuo nije.

„Ne znam ja, nisam učestvovao na tim sastancima odbora, i ne znam to za Mađare što pitate. Ja mislim opet će Vučić da pobedi, jer se on mnogo zalaže i daje novac omladini i penzionerima, svima je povećao i plate i druge pomoći je dao. Ja se nadam da će opet da pobedi, nema šanse da on padne“, priča dopisniku Danasa ovaj stariji gospodin, penzioner.

Primećuje se, ipak, da ima neku zadršku, da bi, možda, i hteo, ali da ne želi da sve priča u mikrofon, o fotografisanju da ne govorimo.

„Ako možeš to da isključiš, pa da ti kažem“, zamoli on.

Na sugestiju novinara – videći da čovek ima problema sa poverenjem – da ovaj meštanin ne kaže svoje stavove o „Mađarima“ i predsedniku, nego da prenese duh sela, predizbornu atmosferu, ono što njegove komšije i prijatelji, uopšteno, misle o tome, dodade: „Ma, to ja što mislim i selo što misli, to je isto! To je isto“, reče nam poznavalac lokalnih prilika, ne upustivši se podrobnije u analizu izrečenog.

„Vidim da slikaš tamo. Premijerka li dolazi?!“, upita novinara gospodin koji je ispred lokalne prodavnice, jedne od dve u selu, sedeo sa svojim prijateljem i pio piće.

Kada smo mu objasnili svrhu posete, sam reče da u Neradovcu ima „puno problema“.

„Ima, kako da nema“, nadoveza se drugi, „selo je u haosu“.

„Mnogo toga fali! Voda najviše, ali nema potrebe za vodom. Šta će nam?“, ironično će drug našeg sagovornika, penzionera.

Objasni da nema vremena sada za priču, jer ima posla – da pomogne ukućanima, a mora i u Mrčajevce, da radi fizičke poslove.

„Daj ti meni vizit-karticu pa ćemo da se čujemo, jer imam potpunu dokumentaciju od pre Drugog svetskog rata, a i Bugari kad su naplaćivali porez“, reče Miroslav, ali se tu zaustavi, ne kazavši ništa o taze dešavanjima, izborima, Vučiću, „njegovim Mađarima“.

Kako će glasati meštani sela kod Vranja koji su prošli put svi dali glas za Savez vojvođanskih Mađara? 3
Foto: Dušan Pešić

Zamoli novinara da mu svoj telefon zapiše na ceduljčetu, i izvadi iz džepa hemijsku olovku. Stranačku, sa simbolima Srpske napredne stranke (SNS). Kako objasni, a potrudio se da to izgleda uverljivo, „nije u stranci“.

„Ja nisam u stranci, mrzim stranke, da ih ne vidim. Dali mi olovku negde, ili mi donela sestričina, ne znam“.

Prijatelj Miroslavljev, pomenuti penzioner koji ne htede da se predstavi, u želji da mu pomogne, iz jakne vadi papir, da novinar zapiše svoj kontakt.

„Uzmi ovo, ne treba mi. Koji će mi đavo, to je račun iz banke“, na brzinu se snađoše prijatelji.

Kako će glasati meštani sela kod Vranja koji su prošli put svi dali glas za Savez vojvođanskih Mađara? 4
Foto: Dušan Pešić

Opet, ni jedan, ni drugi ne žele konkretno o predstojećim izborima. Varošica je pusta, možda je i hladno vreme tome doprinelo, kao i Neradovčani koji rade u Vranju ili okolnim mestima.

Objašnjavaju naši sagovornici, anonimni, da ih ponajviše boli nedostatak pijaće vode – preciznije: nesigurnost u njenu ispravnost zbog zagađenosti – ali i deo seoskog puta koji nije asfaltiran, kao i Dom kulture koji je napušten, sa slomljenim prozorima.

„Igranke su se pravile u Domu kulture, devedesetih godina. Nisu tada bili zvučnici kao danas što je moderno, već je dolazio duvački orkestar Roma iz Pavlovca. Dolazili su mladi iz drugih sela i Vranja da se provedu. Tad je ovo mesto bilo popularno. Igranke su se održavale i u osnovnoj školi, u izdvojenom odeljenju vranjske OŠ ‘Svetozar Marković’, koja je na 15 minuta hoda odavde, malo uzbrdo, ali nije daleko“, priča penzioner.

Objašnjava da je varošica pusta jer je radni dan i dodaje da Neradovac, i Gornji i Donji, po njegovoj slobodnoj proceni, broji nešto više od 200 kuća.

„Ne slažemo se malo sa ovima koji žive iznad zadruge, to su sve ljudi iz Preševa, ima preko 100 kuća. Nezgodni nekako. Ovo je Donji Neradovac, a Gornji je blizu. Donji je mnogo veći. Sto metara odavde, od one žute kuće, počinje Gorni Neradovac. Sa njima nemamo problem kao sa ovima što su došli iz Preševa. A ispod auto-puta ima još pola sela“, govori o geografskom položaju i bitnijim lokalitetima naš sagovornik.

Kako će glasati meštani sela kod Vranja koji su prošli put svi dali glas za Savez vojvođanskih Mađara? 5
Foto: Dušan Pešić

Primećujemo da se „sve“ dešava u neposrednoj blizini. Tu je autobuska stanica, dve prehrambene prodavnice, sportsko igralište. I Dom kulture koji je ruiniran, ali je tu.

„Da je ovaj Dom kulture ispravan, da radi, Vučić bi došao. A u Vranje su na ovaj miting u ponedeljak otišla 20 automobila iz Bujanovca, prošli su auto-putem. Ja im mašem i oni mi mašu“, govori nam ovaj meštanin Donjeg Neradovca.

U blizini je i reka, ali ona, prema rečima Neradovčana, nije „za prikazivanje“.

„Zagađena je, protiče i kroz Stropsko i Soderce, kanalizaciju su izlili u reku, bez ikakvog odobrenja, ima više od 10 godina“, navode oni razloge zbog kojih sumnjaju u bakteriološku ispravnost vode za piće.

Selo ima i svoju crkvu, groblje koje je odmah do nje, a malo iznad je i škola, doduše mogu da je pohađaju samo đaci od prvog do četvrtog razreda, kako reče anoniman sagovornik Danasa.

Kako će glasati meštani sela kod Vranja koji su prošli put svi dali glas za Savez vojvođanskih Mađara? 6
Foto: Dušan Pešić

Infrastruktura sela nije u idealnom stanju, premda se mnoge kuće počele da propadaju ili su već propale.

Izbori se, dakle, bliže, a u Neradovcu se ne oseća predizborna usplahirenost. A tu, pred vratima takoreći, je prilika da se, kao i 2020, poverenje pokloni bratskom narodu Mađarske i gospodinu Ištvanu Pastoru.

„Lista Grupa građana Srpska desnica na lokalnim izborima u Vranju učestvovala je pod rednim brojem četiri, što je bio broj pod kojim je SVM učestvovao na parlamentarnim izborima, te je rezultat u Neradovcu, najverovatnije, velika slučajnost. Birači koji su za njih glasali verovatno su na obalistića zaokružili broj četiri, što je rezultat čudnog rezultata“, pokušao je tada Pastor da odbrani „neodbranjivo“.

Videćemo da li će i 2022, u Neradovcu, biti sticaja čudnih okolnosti. Teoretičari zavere sigurni su da je takav izborni rezultat bio samo zato što Neradovčanima nije imao ko da objasni da pročitaju izbornu opciju pored rednog broja koji žele da zaokruže. Hajde da pretpostavimo da sada neće ponoviti sličnu grešku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari