Ko je pogodio a ko omanuo u istraživanjima: Kako je precenjen rejting SNS 1Foto: K.V./ Danas

Tokom izborne kampanje ali i mesecima u nazad, istraživačke agencije ali i same stranke koje su ta istraživanja naručivale, izlazile su sa različitim projekcijama izbornih rezultata za predsedničke, parlamentarne i beogradske izbore.

Kada se podvuče crta i svi ti izveštaji uporede sa poslednjim podacima Republičke izborne komisije, vidi se da su recimo Ipsos i Faktor plus precenile rejting SNS-a. Istovremeno, svi su potcenili Dveri koje ipak ulaze u Skupštinu Srbije.

U istraživanjima agencije Faktor plus i Ipsos neposredno pre održavanja izbora 3. aprila, rejting Srpske napredne stranke je bio preko 50 odsto, piše Nova.rs.

Tačnije Faktor plus je naprednjake držao na visokih 53,6 odsto, a Ipsos na 51,4 odsto.

Prema podacima Republičke izborne komisije, na više od 90 odsto obrađanih listića, za Srpsku naprednu stranku glasalo je 43 odsto od ukupno upisanih birača.

Dakle, omašili su za oko osam odnosno čak 10 odsto.

Najbliži realnoj proceni poverenja koje će građani Srbije dati naprednjacima dala su istraživanja koja je naručila koalicija Moramo i Nova srpska politička misao Đorđa Vukadinovića. Njihove procene su bile da se naprednjaci kreću oko 45 odsto.

Poslednji podaci RIK-a kažu da je koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije osvojila 13,5 odsto. Zanimljivo je da su praktično isti broj glasova predvideli Ipsos i Faktor plus. Njihova procena je bila da će osvojiti 13,7 odsto.

NSPM je ovoj opozicionoj koaliciji dala 18 odsto, a u istraživanju Moramo ta brojka se kretala oko 11 odsto. S druge strane Stranka slobode i pravde je u svom istraživanju Ujedinjenoj opoziciji dala rejting od čak 27 odsto, što je skoro duplo više od onoga što su ostvarili na izborima prema podacima RIK.

Svi potcenili Dveri

Zanimljivo je da su u istraživanjima svi potcenili Dveri.

Ovaj pokret u koaliciji sa POKS-om ni u jednom merenju javnog mnjenja nije prelazio cenzus. Na kraju su prema podacima RIK-a osvojili 3,9 odsto. Što znači da sigurno ulaze u parlament.

Niko Dverima Boška Obradovića nije davao više od 2,90 odsto osvojenih glasova.

Ipsos i Faktor plus objavili su da su Dveri na 2,2 odnosno 2,4 odsto. Ostali su u obarzloženjima istraživanja ocenjivali da su blizu cenzusa i da postoje šanse da ga pređu.

Loše prognoze za SPS

Najbližu procenu osvojenih glasova SPS dao je Faktor plus. Svi ostali su ih potcenili.

SPS Ivice Dačića je naime na parlamentarnim izborima osvojio 11,5 odsto, odnosno čak za 100.000 glasova više nego 2020.

Faktor plus mu je davao nešto više od 10 odsto, a svi ostali ne preko 8,5 odsto koliko je dao Ipsos.

U istraživanju Moramo rejting SPS je bio 5,9 odsto, NSPM im je dao 8,2, a istraživanje SSP 4,4.

Na parlamentarnim izborima koalicija Moramo prema podacima Republičke izborne komisije osvojila je poverenje 4,7 odsto birača. Tačno u procenat ovaj rezultat je predvideo Faktor plus. Ipsos im je dao 4,5, SSP oko 4,2 dok su u istraživanju koje su oni naručili bili na preko šest odsto.

Visok rejting imali su i u anketama NSPM gde su bili na 8 odsto. U svim istraživanjima koalicija NADA kao i Zavetnici prelazili su cenzus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari