Koalicija Moramo: Užička izborna komisija izmenila zapisnik o broju građana koji su glasali na jednom biralištu 1Izbori u Užicu/ Foto: Nenad Kovačević/Danas

Koalicija Moramo je zatražila od užičke izborne komisije da poništi glasanje na biračkom mestu broj 63, jer je ta komisija, kako navode u toj koaliciji, izmenila zapisnik sa tog birališta tako što je upisala veći broj onih koji su glasali od broja navedenog u zapisniku.

Birački odbor je, u svom zapisniku“, navode u koaliciji Moramo, „konstatovao da se u kutiji za parlamentarne izbore na tom biračkom mestu, u sedištu Školske uprave, nalaze tri glasačka listića više, nego što je bilo birača koji su glasali“.

Međutim, kako se dodaje, „naknadnom odlukom Gradske izborne komisije taj „zapisnik je izmenjen i konstatovano je da je, umesto 854, glasalo 857 birača“.

Upoređivanjem zapisnika o radu biračkog odbora za parlamentarne i predsedničke izbore, objašnjavaju u koaliciji Moramo, „može se zaključiti da je izborna komisija, na osnovu dogovora, unela podatak da je izašlo više birača nego što zaista jeste“.

Koalicija Moramo: Užička izborna komisija izmenila zapisnik o broju građana koji su glasali na jednom biralištu 2
Originalni zapisnik

Na tom biračkom mestu, za predsedničke izbore, podsećaju, glasala su 854 birača.

Koalicija Moramo: Užička izborna komisija izmenila zapisnik o broju građana koji su glasali na jednom biralištu 3
Ispravljeni zapisinik

U toj koaliciji ističu da su njihovi kontrolori zabeležili i druge nepravilnosti tokom izbornog dana, 3. aprila.

Na pojedinim biračkim mestima u Gradskoj opštini Sevojno u kojoj su, osim predsedničkih i parlamentarnih izbora, održani i loklani izbori, zabeleženo je, ističu u koaliciji „grupno prijavljivanje birača za glasanje van biračkog mesta „doturanjem“ spiskova sa imenima osoba koji nisu sadržali sve neophodne podatke za ostvarivanje tog prava“.

Koalicija Moramo: Užička izborna komisija izmenila zapisnik o broju građana koji su glasali na jednom biralištu 4
Jelena Prokić/ Foto: Ana Milošević/Danas

Takođe, navode da je „na većem broju biračkih mesta sprečeno glasanje bez važećeg ličnog dokumenta, a na biračkom mestu broj 8 u MZ Vrutci, član biračkog odbora je bio prijavljen za glasanje van biračkog mesta“.

Osim toga, ističu, „uz poziv za održavanje 15. sednice Gradske izborne komisije, članovima je stigao i zapisnik sa 14. sednice, koji je trebalo da se usvoji na toj sednici. Međutim, u zapisniku je naveden veći broj članova komisije koji nisu prisustvovali toj sednici, pa je usvajanje tog zapisnika  povučeno sa dnevnog reda, nakon prigovora članova komisije iz koalicija Moramo i Ujedinjeni za pobedu Srbije“.

„Sve je to očekivano od sadašnje vlasti i zahvalna sam našim kontrolorima koji su uočili navedene nepravilnosti. Svaka neregularnst mora da se prijavi i zakon mora da važi za sve“, kazala je za Danas Jelena Prokić, kandidatkinja za narodnu poslanicu te koalicije iz Užica.

Koalicija Moramo: Užička izborna komisija izmenila zapisnik o broju građana koji su glasali na jednom biralištu 5
Milka Protić/Foto: N. Kovačević/Danas

Milka Protić, predsednica užičke izborne komisije, rekla je za Danas da će se ta komisija, o zahtevu koalicije Moramo da se poništi glasanje na biračkm mestu broj 63, izjasniti tokom sutrašnjeg dana.

„Komisija je primila zahtev za poništavanje izbora na tom biračkom mestu i o njemu će se izjasniti na sutrašnjoj sednici“, rekla je za Danas Protić.

U obrazloženju komisije o izmeni zapisnika je navedeno da  je kontrolom utvrđeno „neslaganje između sadržine izbornog materijala i zapisnika o radu biračkog odbora i da je to ispravljeno, u skladu sa utvrđenim stanjem“.

 

Član biračkog odbora na spisku za glasnje van biračkog mesta

Jelena Prokić objašnjava da je predstavnik koalicije Moramo, koji je član  proširenog sastava izborne komisije, otkrio da je član biračkog odbora na biračkom mestu broj osam, u MZ Vrutci, bio na spisku za glasanje van biračkog mesta. „On je rekao našem predstavniku da su ga, dan uoči izbora, pozvali aktivisti SNS i obavestili ga da je “prepoznat kao invalidno lice” i da će ga prijaviti za ostvarivanje ovog prava“, rekla je za Danas Jelena Prokić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari