Kragujevačka koalicija Ujedinjena Srbija još sinoć prikupila dovoljno potpisa za izbore 1Foto: GrO SSP Kragujevac

Prikupljanje potpisa za podršku liste „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije” završeno je u Kragujevcu još sinoć. Odziv građana je bio veliki, a čelnici kragujevačkih opozicionih stranaka ujedinjenih oko ove liste ističu da je „potpisivanje bilo opstruirano na razne načine“.

Za danas je u kragujevačkoj Demokratskoj stranci bilo zakazano potpisivanje građana za podršku „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije” koja je u ovom gradu objedinila Demokratsku stranku, Stranku slobode i pravde, Narodnu stranku, Pokret slobodnih građana i Udruženih sindikata Srbije „Sloga”.

Današnje sakupljanje u GO DS-a otkazano je još noćas jer je juče sakupljeno dovoljno potpisa. Lista koalicije „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije” rano jutros predata je Republičkoj izbornoj komisiji u Beogradu.

Ipak, kako kažu za „Danas” predstavnici ovih stranaka nije sve išlo tako glatko i da su od vlasti bili opstruirani na različite načine.

– Prikupljanje potpisa krenulo je sa skoro sat vremena zakašnjenja zbog kašnjenja overivača iz lokalne samouprave. Informaciju o kašnjenju smo dobili 30 minuta pre 10 sati, a nakon više intervencija telefonskim putem imali smo obećanje da će kasniti samo 15 minuta. Međutim, kašnjenje se oteglo na sat vremena – kaže Dalibor Jekić, prvi čovek SSP-a Kragujevac.

Kragujevačka koalicija Ujedinjena Srbija još sinoć prikupila dovoljno potpisa za izbore 2
Kragujevčani su sa promene, jučerašnji redovi u gradskom SSP-u za podršku liste ujedinjene opozicije Foto: GrO SSP Kragujevac

Po njemu, opstrukcija je išla od funkcionera gradske vlasti sa jasnom namerom da se oteža prikupljanje potpisa, a sa druge strane, slanje samo jednog overivača najjačoj opozicionoj listi je bio i dodatni problem.

Jekić navodi i da su u sredu popodne evidentirali i naprednjačke aktiviste kako idu „sa sve svojom logistikom” u gradsku SRS da „za njih obave prikupljanje potpisa”.

– Međutim sve ove opstrukcije nisu pokolebale građane da tokom celog dena čekaju u redu dužem od 30 metara da bi dali svoj potpis podrške. Neki su proveli po dva sata u redu ističući da sa ponosom to rade. Od samog početka, prepodneva pa do 20 sati uveče red ispred stranke se nije smanjivao – ističe on.

Kragujevačka koalicija Ujedinjena Srbija još sinoć prikupila dovoljno potpisa za izbore 3
Opstrukcije vlasti nisu pokolebale Kragujevčane da podrže listu Ujedninjeni za pobedu Srbije – Dalibor Jekić Foto: GrO SSP Kragujevac

Za Jekića je to siguran znak da su Kragujevčani za promene.

– Tu više nema dileme. Raduje i činjenica da je veliki broj penzionera dao podršku našoj, mogu slobodno reći, pobedničkoj listi. Mogli ste da vidite u redu bake i deke sa unučićima, čiji je jedini komentar bio da „ovo rade baš zbog njihove budućnosti” – kaže Jekić, dodajući da „Kragujevčana od njih traže – da ovaj posao završimo do kraja, a to je 3.april”.

Njegov opimizam povodom izbornih rezultata kao i zadovoljstvo zbog velikog odziva sugrađana koji su potpisima podržali ovu listu deli i Ivan Dubljanin, predsednik GrO Demokratske stranke.

– Ponosan sam što sam deo liste koja će poslati vlast Srpske napredne stranke u političku istoriju. Na svakom koraku osećam podršku, jer je građanima dosta laži i tiranije. Sva prava su oduzeta onima koji misle, razumeju i vide a sva ovlašćenja data onima koji otimaju i razaraju. Vreme u kojem najgori među nama, imaju vlast nad građanima, mora zauvek proći. Ne poznaju nijednu drugu vrednost osim materijalne i polako smo svedoci stvaranja jedne nove klase u društvu, naprednjačke – kaže on za Danas.

Na listi koja je jutros predata u RIK-u, nalazi se dosta njegovih saboraca iz Demokratske stranke.

– Kada pogledam njihova imena i znam koliko hrabrosti i volje imaju, još sam sigurniji da će građani podrškom ovoj listi izabrati prave ljude da ih predstavljaju u Skupštini Srbije – dodaje on.

Kragujevačka koalicija Ujedinjena Srbija još sinoć prikupila dovoljno potpisa za izbore 4
Ponosan što je deo liste koja će naprednjake poslati u istoriju – Ivan Dubljanin Foto: GrO DS Kragujevac

Gradski odbor Demokratske stranke, po njemu, u Kragujevcu je zaista dobro pozicioniran na listi za parlamentarne izbore.

– Zauzimam jedanaesto mesto među demokratama na listi, što je praktično prvo moguće mesto koje je bilo na raspolaganju. Statutarno, ukoliko naravno to žele, prvi su uvek predsednik stranke, pa potpredsednici, njih pet, predsednik izvršnog odbora, pokrajinskog odbora, internacionalni sekretar i kordinator resornih odbora. Praktično ja sam prvi iza njih i to je najbolja pozicija koju je kandidat iz Kragujevca mogao da dobije – navodi Dubljanin, podsećajući da je na toj listi ispred kandidata iz Novog Sada i Niša, što doživljava kao veliko priznanje rada kragujevačkog odbora, ali i kao lični uspeh.

– Na zajedničkoj listi sa partnerima iz drugih političkih stranaka koji su sa nama u savezu, zauzimam 54. mesto. Verujem da će nakon izbora neki od kandidata na listi preuzeti i neke druge obaveze u ime DS-a, tako da je šansa da Demokrate iz Kragujevca ponovo imaju zastupnika u parlamentu velika – zaključuje Dubljanin.

Ako se to dogodi, kako tvrdi, biće mu veliko zadovoljstvo da se bori za interese grada u kome je rođen i koji neizmerno voli, a koji je pod ovom nakaradnom vlašću uništen i unazađen do neprepoznatljivosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari