Kurti: Naći ćemo rešenje za srpske izbore 1Aljbin Kurti, arhiva Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da Vlada Kosova, zajedno s  ambasadorima Kvinte i Evropske unije (EU), pokušava da pronadje rešenje za srpske izbore zakazane za 3. april. 

Dodao je da kakva god odluka bila, ona ne bi trebalo da „narušava državnost i ustavnost Kosova“, preneli su kosovski mediji.

„Ne treba da sprečavamo Srbe na Kosovu koji imaju državljanstvo Kosova i Srbije, da imaju pravo glasa, ali sa druge strane ustavnost, zakon na Kosovu i Rezolucija od 15. januara, obavezuje nas na sve što ćemo preduzeti u budućnosti. U kontaktu smo sa ambasadama Kvinte i EU kako bismo videli koje rešenje možemo da nadjemo da se prava ne krše, ali da ni na koji način ne krše državnost, ustavnost, vladavinu prava i rezolucija“, rekao je Kurti.

Ranije danas savetnik u Stejt departmentu Derek Šolet (Derek Chollet) objavio kako je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija tražio da omogući da ljudi na Kosovu glasaju na srpskim izborima 3. aprila.

Na nedavnom ustavnom referendumu kosovske vlasti nisu dozvolile izjašnjavanje na teritoriji Kosova i najavile su istu meru i za izbore 3. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari