Lista SNS za sada bez aktuelnih ministara 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Izborna lista Srpske napredne stranke uobličava se daleko od očiju javnosti, ali i članstva, tvrde u ovoj stranci. Napominju da je mali broj onih naprednjaka iz vrha stranke koji zna ko će se sve naći na listi za parlamentarne izbore, kao i da se o svakom potencijalnom kandidatu pita Aleksandar Vučić, lider naprednjaka. Iz SNS poručuju i da će sve nejasnoće koje sada postoje biti otklonjene, uskoro, na Glavnom odboru Srpske napredne stranke koji će biti održan 11. februara, nekoliko dana pre raspisivanja parlamentarnih izbora.

Danas nezvanično saznaje da se na listi SNS za parlametarne izbore ni ovoga puta, kao ni pre dve godine neće naći naprednjaci koji su viđeni za neku od izvršnih funkcija. Da podsetimo na prošlim parlamentarnim izborima prvi na listi bio je Branislav Nedimović, aktuleni ministar poljoprivrede i osim njega na listi se ,od potonjih ministara, našla samo Maja Gojković, ministarka kulture. Da li će se i ko od aktuelnih ministara i poslanika SNS naći na listi za aprilske izbore biće poznato 11. februara.

Sagovornici iz SNS veruju da će i ovoga puta dobar deo liste činiti mladi naprednjački kadrovi, ali i poznate ličnosti iz sveta umetnosti, sporta, nauke i kulture.Podsećaju da je Vučić u više navrata poručivao da su se mnogi kadrovi SNS koji su sada na značajnim funkcijama umorili, da je vreme za nove ljude i to one najbolje u oblastima u kojima rade.

Pojedini mediji pišu da će u timu koji će naprednjaci kandidovati za vanredne parlamentarne izbore 3. aprila biti profesor Stojan Radenović, jedan od naših najcitiranijih matematičara, i Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. Oni su prihvatili da budu deo naprednjačke izborne liste. Profesor Radenović je 2016. znatno doprineo da se Beogradski univerzitet nađe među 300 rangiranih na prestižnoj Šangajskoj listi i jedan je od sto najcitiranijih matematičara u svetu.

I doktorka Begović ima bogatu biografiju- više od 20 godina iskustva u molekularnoj biologiji, dok je poslednjih 10 aktivno uključena u izgradnju sistema za razvoj inovacija i transfera tehnologije u Srbiji. Tokom pandemije sa kolegama istraživačima iz velikog broja naučnih institucija dovela je Beijing Genomics Institute (BGI) u Srbiju i otvorila dve najmodernije laboratorije u ovom delu Evrope za PCR testiranje, „Vatreno oko“ u Beogradu i Nišu.

Na listi naprednjaka, tvrde izvori Danasa, osim ljudi iz nauke, naći će se i Vesna Zmijanac, Neda Ukraden, Suzana Mančić, ali i košarkaš litvanskog kluba Lijetkabelisa, Đorđe Gagić.

Konačna lista, odnosno redosled na listi Srpske napredne stranke, biće ipak uobličen tek kada bude postignut koalicioni dogovor sa PUPS-om, strankom Milana Krkobabića, Pokretom socijalista, Aleksandra Vulina i SDPS, Rasima Ljajića i kada budu određene koalicione kvote”, napominju u SNS.

Vrh naprednjaka trebalo bi 11. februara da potvrdi i kandidaturu potpredsednika SNS i prvog čoveka Opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića, koji je predložen da bude prvi na listi na izborima u glavnom gradu.

Tada će biti poznato i ko će biti kandidati za odbornike. Očekuje se da će i na toj listi preovlađivati ugledne i vodeće ličnosti iz raznih oblasti, od nauke do kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari