Milica Đurđević Stamenkovski: Imam najviše šanse da doprem do birača SNS 1Foto: Beta/Emil Vas

Odluka državnog rukovodstva da se svrsta na stranu NATO predstavlja kršenje vojne i politićke neutralnosti Srbije, Srpska delegacija je imala puno pravo da se ogradi od aktuelne situacije. Srbija je mala država koja se suočava sa ugrožavanjem teritorijalnog integriteta, a zbog izuzetnih odnosa sa Ruskom federacijom, koja je garant Rezolucije 1244, nema u interesu da odabira strane, Srbija treba da insisitra na dijalogu Moskve i Kijeva bez stranog faktora, koji je svojim mešanjem i napravio ukrajinsku krizu, ostavio ukrajinski narod u delikatnoj situaciji, a prethodno ga zavadio sa prvim susedom – Rusijom. Žalimo zbog žrtava na obe strane. Smatramo da se dogodila tragedija u zemlji koja je danas duboko podeljena i razorena i zloupotrebljena od strane NATO, u njihovoj ekspazionističkoj ambiciji da se domognu granica Rusije i opkole je – kaže u ragovoru za Danas kandidatkinja za predsednicu Srbije, Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici, u odgovoru na pitanje kako ocenjuje poziciju koju je vlast u Srbiji zauzela u odnosu na rat Rusije I Ukrajine.

*Ali, svedočimo milionima ukrajinskih izbeglica jer je Rusija krenula da razara njihove gradove i ubija ih. Da li je o tome ljudski govoriti sa stanovišta nekakvih interesa, kako kažete državnih, koji nemaju nikakve veze sa tragedijama žrtava ovog rata ?

– Moramo da se držimo činjenica i podataka. Za osam godina Ukrajinu je napustilo tri miliona građana koji su izbegli u Rusku Federaciju. Za njih niko nije bio zainteresovan i oni su bili kao kolateralna šteta baš kao što su i građani Srbije bili za vreme NATO agresije. To ni na koji način ne znači da imam manju empatiju prema onima koji danas zbog konflikta sa Rusijom napuštaju svoju zemlju. Ali moramo biti objektivni. Minski dogovor i sporazum je potpisan pre osam godina između Kijeva i Moskve i tražena je autonomija za Donbas kojim bi se definisala prava tamošnjih stanovnika. Neko je radio na tome da ukrajinske vlasti ne sprovode sporazum već da vrše etničko čišćenje. Oni su pripremali jednu vrstu nove “oluje” i Ruska Federacija se našla u poziciji iznuđenih okolnosti u kojima su morali da reaguju. Kao neko ko poznaje političke prilike u Rusiji, odgovorno tvrdim da Rusija nije želela ulazak u Ukrajinu. NATO je želeo ovaj konflikt, gurajući Ukrajinu u konfrontaciju.

Podsetiću da je Rusija oprostila dugove Ukrajine, da je ulagala milijarde u infrastuktru.

Imamo satanizaciju Rusije, a zaboravljamo da su SAD imale 33 operacije za koje nisu imale saglasnost Saveta bezbednosti UN. U ratu nema nevinih. Srbija treba da bude ta koja će da predloži da bude posrednik u pregovorima jer naša neutralna pozicija koju smo nažalost sada prekršili bi pokazala da može da ponudi i posreduje u pomirenju.

*Da li mislite da je ovdašnji režim Srpske napredne stranke legitiman da bi mogao u ovom kontekstu da se ispostavi kao posrednik u pregovorima?

– Ne govorim u kategorijama režima. To je promenjiva kategorija. Govorim o državi Srbiji i njenim institucijama.

*Verujete da postoje institucije koje nisu pod apsolutnom kontrolom Aleksandra Vučića?

– Nakon izbora 3. aprila, verujem da će državne institucije izgledati drugačije. Ne želim da se moja zemlja personalizuje i da se jedan čovek izjednači sa čitavom državom.

*Da li je to slučaj u prethodnih deset godina?

– Imamo potvrde i izjave predstavnika vlasti da je Aleksandar Vučić ključan i u unutrašnjoj i spoljnoj politici. On kao predsednik se nije uvek držao svojih ustavnih ovlašćenja. To je manir koji je pratio i Borisa Tadića, a danas Aleksandra Vučića. To je jedan od osnovnih motiva zbog kojih izlazim na izbore želeći da se kao predsednik držim ustavnih ovlašćenja i budem predsednik svim građanima.

*Kako komentarišete navode da izlazite na predsedničke izbore kako bi radili u korist i za pobedu Vučića?

– To je površno i maliciozno viđenje situacije od strane mojih opozicionih konkurenata koji su očigledno zabrinuti zbog istraživanja koja govore da imam ozbiljne šanse da ostvarim dobar rezultat, kao i da imam podršku među apstinentima. Takođe, istraživanja pokazuju da imamo najviše šanse da dopremo do birača SNS,

*Prethodnih godina mogli smo da vas vidimo na protestima desničara i nacionalista koji se okupljaju kako bi napadali ljude drugačije verske i nacionalne pripadnosti. Pogotovo kosovskih Albanaca.

– Nikada u Beogradu nije održan protest protiv kosovskih Albanaca. Bili su protesti zbog uzurpacije naše teritorije.

*Na kojima se pretežno može čuti, recimo: “Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji”.

– To nije u duhu hrišćanskih vrednosti i ja smatram da grupacije koje to skandiraju su tu da bi napravile neku štetu i da su instrumentalizovane.

*Od strane vlasti SNS?

– Na našim skupovima se nikada nije dogodilo da neko tako nešto uzvikuje a kada bi se dogodilo, prva bih to sprečila. S druge strane, umetnici sa Kosova ne mogu da svoju kulturu predstavljaju kao isključivo albansku. Ja verujem da bi me podržali i Albanci sa Kosova jer znaju da žive u sistemu u kojem nemaju nikakvu ekonomsku budućnost i egzistenciju, institucije, odnosno da 75 odsto građana želi da napusti Kosovo i Metohiju i da ode u instranstvo da živi i radi.

*Zaista verujete da je moguće vratiti Kosovo u granice Srbije odnosno da Kosovo nije već 14 godina nezavisno?

– Ako je za nekoga realnost ono što je posledica sveobuhvatne agresije, tu je onda reč o nekome ko ne poštuje ustav i međunarodno pravo.

*Kada biste postali predsednica, šta bi uradili po tom pitanju? Ratovali na Kosovu kako bi ga vratili u Srbiju?

– Rat je poslednja opcija kojoj Srbija treba da pribegne. Srbija je u svojoj prošlosti vodila samo odbrambene a ne ofanzivne ratove. Zaštitila bih naše stanovništvo od maltretiranja i eventualno nekog novog pogrona jer je to moja ustavna obaveza da zaštitim sve građane bez obzira na nacionalnu pripadnost. Istovremeno bih radila na sveobuhvatnoj obnovi našeg suvereniteta. Ne tvrdim da to može da se desi preko noći ali to ne znači da od toga treba da odustanemo.

*To znači da razumete i cenite politiku Slobodana Miloševića tokom devedesetih?

– Podržavam rezoluciju 1244 kao tekovinu na koju se svi danas pozivamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari