Nikezić: Srećom SNS neće biti na vlasti da potpiše sa Kinom sporazum o slobodnoj trgovini 1Foto: Medija centar

Stranka Slobode i pravde (SSP) poručila je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će „zakucati i poslednji ekser u kovčeg srpske privrede“ ako sa Kinom potpiše sporazum o slobodnoj trgovini.

Predsednika odbora za privredu i finansije SPP-a Dušan Nikezić u pisanoj izjavi ocenio je da sporazum čije je potpisivanje najavio Vučić, nemaju ni EU, SAD ili Rusija, i da je suludo da ga potpiše Srbija, koja Kini može da ponudi samo jeftine sirovine, dok kineske firme preko noći mogu da zatrpaju srpsko tržište i potpuno uguše domaću proizvodnju.

Prema njegovim rečima, u Kinu ni danas ne izvozi srpska privreda, već kineski vlasnik RTB-a Bor, čija ruda i koncentrat bakra čine skoro 90 odsto izvoza, dok iz Kine Srbija uvozi skupu telekomunikacionu, računarsku, medicinsku i vojnu opremu.

„Kinezima ste već poklonili najveće srpske industrijske komplekse i najvrednije rudno bogatstvo, kineskim građevinskim firmama bez tendera dajete praktično sve velike infrastrukturne projekte, za koje nas zadužujete kod kineske države, pa ćemo uskoro Kini dugovati 15 milijardi evra, što je 6.250 evra po svakom domaćinstvu“, naveo je Nikezić.

On je rekao da je „zahvaljujući ovoj katastrofalnoj politici, Srbija postala prva kineska kolonija u Evropi, pa će i deca naše dece snositi posledice ovog podaničkog i višestruko štetnog odnosa“.

„Jedina sreća je što posle 3. aprila više nećete biti na vlasti, pa nećete moći ni da potpišete štetni sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, ni da nastavite da uništavate srpsku privredu“, istakao je Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari