Od pet narodnih poslanika iz Kragujevca dva su nova 1Nataša Jovanović u SNS-u na proslavi izborne pobede sa Aleksandrom Lazovićem i Nikolom Dašićem Foto: Z.S.M.

Po rezultatima parlamentarnih izbora grad Kragujevac daje pet narodnih poslanika, kako vlasti, tako i opozicije. Neki od njih su prvi put u Narodnoj skupštini, a drugi su tu funkciju obavljali već više puta, samo su sada u novim stranačkim dresovima.

Najbolje rangirani poslanički kandidati na listi SNS-a „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” iz Kragujevca je Nataša Jovanović (56), turistički vodič rangirana na 71. mestu.

Nataša Jovanović, višedecenijska poslanica Srpske radikalne stranke od leta prošle godine je u SNS-u.

-„Sa ponosom kažem da sam član SNS i da mi taj status odgovara. Sva svoja znanja iskustvo, uložiću u predstojeću pobedu SNS na izborima u aprilu naredne godine“, izjavila je ona u novembru 2021. godine.

Kao poslanica SRS ona je šest puta birana za Narodnu skupštinu Srbije, bila je potpredsednica srpskog parlamenta, članica stalne delegacije Narodne Skupštine pri parlamentarnoj skupštini NATO, poslanica u Saveznoj skupštini, članica delegacije Srbije u Savetu Evrope, članica Odbora za odbranu i bezbednost, Odbora za inostrane poslove i Odbora za trgovinu i turizam Skupštine Srbije.

Takođe, Nataša Jovanović je bila generalna sekretarka SRS i predsednica Okružnog odbora SRS za Šumadiju.

Načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić je na 99. mestu liste za poslanike SNS-a. Na čelu Šumadijskog okruga je od 2016. godine.

Od pet narodnih poslanika iz Kragujevca dva su nova 2
Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić Foto: FB SNS Kragujevac

Biljana Ilić Stošić (58) diplomirala je na filozofskom fakultetu i stekla zvanje profesora filozofije i sociologije. Diplomirala je i na fakultetu političkih nauka i stekla zvanje diplomirani politikolog.

Radila je kao profesorka etike i filozofije u Medicinskoj školi „Sestre Ninković” u Kragujevcu. U dva mandata bila je poslanica u Skupštini Republike Srbije i član Odbora za lokalnu samoupravu.

Najbolje rangiran na listi kandidata „Marinika Tepić – Ujednijeni za pobedu Srbije” kao 29. je Dalibor Jekić (45) rođen u Kragujevcu, po zanimanju master inženjer menadžmenta. Predsednik je GrO SSP Kragujevac, i ovo mu je prvi poslanički mandat.

– Palilule u kome živim od svog rođenja nosim u srcu, ali ću se u Republičkom parlamentu boriti za interes svih Kragujevčana i Šumadinaca. Izuzetna mi je čast što ću u novom sazivu biti narodni poslanik, u skladu sa nazivom potrudiću sa da budem narodni u pravom smislu te reči, kaže Jekić za „Danas”.

Od pet narodnih poslanika iz Kragujevca dva su nova 3
Prvi put u poslaničkim klupama Dalibor Jekić Foto: Ujedinjeni Kragujevac

Prema njegovim rečima, borba za normalno, pravedno i slobodno društvo koje poštuje različitosti je bila i njegova ideja vodilja od osnivanja Stranke slobode i pravde: „Sa ponosom ističem da sam jedan od osnivača stranke i ta borba će se nastaviti i u parlamentu. Interes Kragujevca će mi biti na prvom mestu, time ću se rukovoditi u svom delovanju, ističe Jekić zahvalivši se svim Kragujevčanima koji su svoje poverenje na izborima dali listi ‘Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije’.“

Prvi put u Narodnoj skupštini naći će se i Nikola Nešić (33), koji je bio 5. na listi kandidata koalicije „Moramo”. Ovaj master inženjer elektrotehnike i računarstva, zaposlen je na poziciji regionalnog menadžera u kompaniji za telekomunikacije a od 2014. godine politički je aktivan na lokalnom nivou. Za sebe voli da kaže da nije političar, već inženjer koji je samo „pozajmio”, svoje kapacitete i kredibilitet politici, da svoje okruženje učinim boljim.

– Biti narodni poslanik je velika čast, odgovornost ali i obaveza da se borim za svakog građanina i da budem njihov glas u Skupštini. Građani Kragujevca ali i Srbije sada imaju način da direktno učestvuju u radu i da zajedno utičemo na donošenje zakona. Do nas je lako doći i pozivam ih sve da zajedno menjamo Srbiju na bolje, poručuje Nešić.

Od pet narodnih poslanika iz Kragujevca dva su nova 4
Biti narodni poslanik velika je čast Nikola Nešić koalicija „Moramo” Foto: Z.S.M.

Sa liste koalicije NADA u poslaničku klupu će ponovo bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović (76). Stevanović je diplomirao na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu, političku karijeru je počeo u Srpskom pokretu obnove, čiji je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije bio od 1993. godine. U prelaznoj vladi 2000. godine bio je koministar za industriju. Od 1996. do 2000. godine bio je prvi opozicioni gradonačelnik Kragujevca kao kandidat Koalicije „Zajedno”.

Od pet narodnih poslanika iz Kragujevca dva su nova 5
Veroljub Stevanović poslanik koalicije NADA iz Kragujevca Foto: ZZŠ

Kao gradonačelnik Kragujevca ponovo je izabran 2004. godine i na toj funkciji je ostao tri mandata. Jedan je od osnivača stranke Zajedno za Kragujevac, a bio je i predsednik regionalne stranke Zajedno za Šumadiju. Pre dve godine stranka se utopila u Zdravu Srbiju, gde je Stevanović bio potpredsednik a od ove godine je u POKS-u (Žike Gojkovića), gde je takođe potpredsednik i narodni poslanik koalicije NADA.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari