Opozicija juče imala sastanak: Bez "Zavetnika", Jovanović kaže da ga "niko nije zvao na razgovore" 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Optimizam probuđen u izbornoj noći da opozicija ima većinu u Skupštini grada Beograda donekle je opao objavljivanjem preliminarnih rezultata glasanja, iako opozicija i dalje tvrdi da je bilo previše nepravilnosti na biračkim mestima u glavnom gradu.

Juče su se prema našim saznanjima u popodnevnim časovima sastali predstavnici opozicionih kolona Ujedinjeni za pobedu Srbije, “Moramo”, koalicije NADA, Dveri, liste Ajmo, ljudi, dok do Zavetnika, kako nam kaže izvor Danasa, nisu mogli da dođu.

A najsnažnije opozicione kolone Ujedinjeni za pobedu Beograda i koalicija “Moramo” ni juče, dan nakon nedeljnog glasanja nisu izašle sa svojim kompletnim preliminarnim rezultatima izbora u Beogradu. Prema preliminarnim rezulatatima iz Cesida, Ujedinjeni imaju 26, a “Moramo” 13 mandata u Skupštini grada. Koalicija NADA prema preliminarnim podacima ima sedam mandata, a Zavetnici i pokret Dveri imaju po četiri mesta, pa bi razgovori Ujedinjenih i “Moramo” sa ovim listama bili neophodni za većinu u Beogradu.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, Ujedinjeni su juče imali sastanak na kojem se razgovaralo o daljim koracima i u Beogradu i na republičkom nivou, budući da su tokom izbornog dana uočili više od 1.000 nepravilnosti na biračkim mestima.

A Ne davimo Beograd je saopštio juče da SNS i SPS nemaju podršku većine građana Beograda, čak ni nakon svih nepravilnosti i izbornih manipulacija i da je jasno da je većina građana glasala za promenu vlasti u Beogradu, te pozivaju sve organizacije koje nisu deo sadašnje vlasti da se otvore razgovori o formiranju nove vlasti i smeni postojeće koalicije koja uništava Beograd. NJihov kandidat za gradonačelnika Beograda, Dobrica Veselinović, najavio je da će uskoro sa ostalim kolegama iz koalicije objaviti plan za dalje.

Jovanović: Niko me nije zvao na razgovore

Miloš Jovanović, lider DSS okosnice koalicije NADA, za Danas kaže da ga do sada ni predstavnici vlasti ni opozicije nisu zvali na razgovore o koaliciji, te da će sačekati konačne rezulate.

– Razmenio sam poruke sa kolegama iz proevropske opozicije u Beogradu da uporedimo ko ima kakve podatke i rezultate. To bi bilo sve. Deluje da je vladajući režim obezbedio sebi, doduše tananu, većinu, ili su na 55 ili 56 mandata. Deluje da je manje više, neću reći izvesno, da sadašnja vlast može da pravi buduću vlast. Par ljudi mi je prenelo izjave Boška Obradovića i Milice Đurđević da neće saradnju sa Đilasom. Pod rezervom tačnosti prenetih podataka, to nam govori da će do promena u Beogradu ipak teško doći – ukazuje Jovanović.

A liderka Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski rekla je gostujući na televiziji Prva da su spremni da uđu u lokalne koalicije. Na pitanje da li bi u Beogradu mogli da formiraju vlast sa SNS i SPS ona je navela da su spremni da uđu u lokalne koalicije, ali samo ako mogu da pokažu šta znaju. Ona je za Blic navela ostaju opozicija i da ne planiraju koaliciju sa SNS ni u Skupštini Srbije ni u Beogradu, ali i da sve može da zamisli, samo ne da pravi koaliciju sa Ujedinjenom Srbijom.

Boško Obradović, lider Dveri, juče nije odgovarao na naša pitanja o razgovorima i saradnji sa vlasti i opozicijom.

Iako je opoziciona većina u Beogradu neizvesna, juče se stekao utisak da koalicije Ujedinjeni i “Moramo” imaju drugačiju perspektivu sa kim se može sarađivati a sa kim ne.

Miroslav Aleksić iz koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije“ rekao je gostujući u Novom danu na N1 da postoji mogućnost razgovora i sa Zavetnicima oko koalicije u Beogradu, dok je kandidatkinja za predsednicu koalicije “Moramo” Biljana Stojković navela da bi saradnja sa desnicom značila da je poverenje njihovih birača iznevereno.

Aleksić pojašnjava da je glavni grad specifičan i da postoji „širina“.

– Ako postoje teme koje nisu jasno ustrojene, ako se dogovorimo oko komunalnih tema, mislim da saradnja može da postoji, razgovarali bismo i sa Zavetnicima – rekao je potpredsednik Narodne stranke.

Stojković pak to tako ne gleda.

– Ja na to tako gledam. Pored pokušaja da se ide ujedinjeno, sada smo došli do toga da ideološke podele postoje. Ne mogu da zamislim ljude od sinoć (koalicija Moramo) da sarađuju sa onim drugim ljudima. Lopta je u dvorištu opozicije, mislim da opozicija ne sme ovako da se pomiri sa krađom. Apelujem da ovo ne sme ovako da se završi, građanima su ukradeni glasovi, na izborima koji su daleko od legitimnih – zaključila je Stojković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari