Gotovo polovina kandidata odustala od predsedničke trke 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Ostala su još samo dva dana za predaju potpisa za predsedničke izbore, budući da rok ističe u nedelju u ponoć. Sudeći prema informacijama Danasa od najavljenih devetoro kandidatura, na predsedničkim izborima 3. aprila učestvovaće tek polovina.

Pojedini kandidati odustali su od kandidature, zbog nemogućnosti da prikupe 10.000 potpisa. Pojedini zato što su procenili da nije vreme za njihovu kandidaturu, a neki zato što su im finansijeri otkazali.

Republičkoj izbornoj komisiji potpise su do sada predali Zdravko Ponoš, kandidat Ujedinjeni za pobedu Srbije, Aleksandar Vučić, kandidat Srpske napredne stranke, SPS i SRS, Milica Đurđević Stamenkovski, kandidatkinja Zavetnika i Miloš Jovanović, pedsednički kandidat koalicije NADA.

Boško Obradović, lider Dveri i kandidat Patriotskog saveza kaže za Danas da je prikupio dovoljan broj potpisa i da će te potpise predati Republičkoj izbornoj komisiji u subotu, dan pre isteka roka. Iako je Mlađan Đorđević, lider pokreta Oslobođenje ne tako davno tvrdio da se Vučić ne može smeniti na izborima, ipak je odlučio da se kandiduje na predsedničkim izborima. Potpise je već prikupio i predaće ih Republičkoj izbornoj danas u 15 sati.

U koaliciji Moramo kažu da će verovatno do poslednjeg trenutka prikupljati potpise za kandidaturu Biljane Stojković za predsednika Srbije, kako bi imali određen broj rezervnih potpisa, u slučaju da neki nije u redu.

Pod znakom pitanja su, kako nezvanično saznajemo, predsedničke kandidature Borisa Tadića, Srđana Škora i Miladina Ševrlića. Tadić, kako tvrdi Konstantin Samofalov, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke, još nije odlučio da li će se kandidovati, dok u kolaiciji okupljenoj oko SDS tvrde da je gotovo sigurno da neće imati svog predsedničkog kandidata.

Na pitanje ima li istine da će Tadić odustati od kandidature, jer je suočen sa problemom prikupljanja 10 000 potpisa, Samofalov odgovara da to nije istina i da je kandidatura samo stvar njegove odluke.

Nezvanično saznajemo da će i Srđan Škoro odustati od kandidature, iako potvrdu te informacije nismo dobili, dok u izbornom štabu Miladina Ševrlića navode da imaju velike probleme sa notarima. “ Na osmi mart ni jedna notarka nije htela da radi, u sredu nam je došao notar u tri, otišao u pet. U takvim uslovima je gotovo nemoguće prikupiti toliko broj potpisa “, kažu u štabu Ševrlića i dodaju da uprkos svim tim tehničkim problemima naprednjaci im još i cepaju plakate. Kažu šta bi bilo tek da je u pitanju neka jaka opozicija.

Sagovornici Danasa primećuju da u trenutku kada sve liste kojima neko drugi nije sakupljao potpise, nastoje da prikupe te potpise do iseteka roka u nedelju u ponoći, u tom poslu ih sapliće i Savo Manojlović i pokret Kreni Promeni.

“Kreni promeni započeo je akciju sakupljanja potpisa za nijihovu narodnu inicijativu, čija sudbina zavisi od sastava budućeg parlamenta, pa stoga i od sakupljanja potpisa za kandidate. Oni nisu omeđeni zakonskim rokovima I ništa ih ne sprečava da počnu prikupljanje potpisa 14. marta, kako bi oslobodili notare i overivače koji su neophodni predsedničkim kandidatima za prikupljanje potpisa. Na ovaj način Kreni-Promeni voljno ili nevoljno direktno radi za SNS i Aleksandra Vučića, ali i neke druge liste”, ocenjuju sagovornici Danasa.

Stranke, koalicije, ili grupe građana koje žele da učestvuju na parlamentarnim izborima, odnosno kandidati na izborima za predsednika Republike koji će biti održani 3. aprila imaju rok najkasnije do 13. marta da podnesu listu, odnosno kandidaturu Republičkoj izbornoj komisiji. Najkasnije do 18. marta RIK bi trebalo da utvrdi i objavi zbirnu izbornu listu u Službenom glasniku Republike Srbije, do kada bi trebalo da se donese i rešenje o zaključenju biračkog spiska i utvrdi ukupan broj birača.

Kada je reč o posmatračima na izborima, domaći posmatrači bi trebalo da se prijave najkasnije do 26. marta, odnosno strani posmatrači tri dana ranije, do 23. marta. Pozivi za glasanje biračima trebalo bi da se dostave najkasnije do 28. marta, do kada bi izborni materijal trebalo da se dostavi biračkim odborima u inostranstvu. Izborni materijal biće dostavljen lokalnim izbornim komisijama najkasnije 29. marta, odnosno biračkim odborima najkasnije 1. aprila u 24 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari