Ponavljanje glasanja u Beogradu na još dva mesta u četvrtak, od Upravnog suda zavisi da li će biti još ponavljanja 1Foto: Beta/Milan Obradović

Ponovljeno glasanje na dva izbora mesta u Beogradu održaće se u četvrtak, ali prema preliminarnim informacijama o dosadašnjem glasanju, ta dva mesta ne mogu mnogo da promene konačne rezultate beogradskih izbora koji bi mogli biti poznati najranije za nedelju dana, a najkasnije za dve sedmice.

Izbori za odbornike Skupštine grada Beograda održani su 3. aprila, ponovljeno glasanje na četiri biračka mesta održano je u subotu 16. aprila, dok će se još jedan krug ponavljanja održati u četvrtak, 21. aprila na dva biračka mesta. Radi se o biračkim mestima 57 na Zvezdari i 7 na Rakovici. Ukupan broj glasača na ova dva mesta je nešto manji od tri hiljade, odnosno 1726 na Zvezdari, i 1113 na Rakovici.

Prema za sada nezvaničnim informacijama i preliminarnim rezultatima glasanja bez dva biračka mesta na kojima će biti ponavljanja sutra, vladajuća koalicija SNS i SPS bi mogla da formira vlast sa 56 mandata.

U tom slučaju, rezultati sa dva biračka mesta na kojima će se glasati sutra ne mogu mnogo da promene konačne rezultate.

Ipak, ovo ne mora biti i poslednje ponavljanje glasanja, a da li će se proces odužiti sada zavisi u najvećoj meri od Upravnog suda.

Nakon izlaska na birališta 3. aprila, predstavnici opozicije i grupe građana podneli su više od tri stotine prigovora na nepravilnosti na biračkim mestima, ali Gradska izborna komisija odbila je većinu prigovora. Zbog toga su pojedine izborne liste podnele žalbe Upravnom sudu koji ima mogućnost da donese odluku o ponavljanju glasanja, ili da vrati predmet na ponovno odlučivanje GIK-u, ili da jednostavno odbije žalbe kao neosnovano.

Pavle Dimitrijević iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), objašnjava da se trenutno ne zna koji broj žalbi po prigovorima uopšte izjavljen Upravnom sudu, odnosno ne znamo da li su sve stranke, za svaki pojedinačni prigovor i izjavile žalbu.

– Od toga zavisi koliko će biti pojedinačnih presuda Upravnog suda i koliko će odlučivanje trajati. Do ovog momenta (sreda u 13h) informacija je da je Upravni sud doneo presudu u 57 slučajeva po različitim žalbama, i sve su odbijene. Odlučivanje se i dalje odvija – naglasio je on.

Ceo proces mora da se završi relativno brzo, odnosno ne može da traje unedogled, jer je zakonski rok da Upravni sud odluči o žalbi – tri dana od trenutka kada dobije neophodnu dokumentaciju od GIK, a GIK ima rok od jednog dana da tu dokumentaciju dostavi, od trenutka podnošenja žalbe.

– Sve zavisi kada su te žalbe izjavljene. Za očekivati je da u narednih nekoliko dana Upravni sud reši po svim žalbama, koliko god ih je. Samo od Upravnog suda će sada zavisiti da li će još negde biti ponavljanja – objasnio je Dimitrijević.

On je dodao i da se retko dešava da Upravni sud donese odluku o ponavljanju, a poslednji takav slučaj desio se na referendumu za izmenu Ustava.

Rezultati izbora ne mogu da se zaključe dok Upravni ne donese odluke o svim žalbama, ali i dok ne proteknu svi rokovi za izjavljivanje prigovora na ponovljeno glasanje, ukoliko ih bude.

– Ako bude ponovnog osporavanja pa ponovnog odlučivanja, to može da se otegne na još, hipotetički, dve nedelje. Ako sve stane na ovome kako je sada i ako ne bude ponovnog glasanja, možda čak i krajem naredne nedelje mogu da se utvrde rezultati – naveo je Dimitrijević.

Predstavnik izborne liste „Ujedinjeni za pobedu Beograda“ u GIK, Zoran Alimpić, kaže da za sada nema saznanja da li će biti prigovora na ponovljeno glasanje ali smatra da za tako nešto ima osnova, odnosno bilo je ukazivanja na neregularnosti na biračkom mestu na Paliluli u subotu.

– CRTA je ukazala na nepravilnosti, bilo je prijava vođenja duplih spiskova i logično bi bilo da tu bude prigovora. Dovoljno je da bude i jedan prigovor pa da se proces oduži – naveo je Alimpić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari