Ponoš: Srbija nije demokratska zemlja, društvo mora da se menja iz korena 1Foto: Nadica Jakovljev/Danas

Zrenjanin je danas posetio general Zdravko Ponoš, predsednički kandidat koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“, koju čine Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija i Vlaška stranka.

Koaliciju “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije” koja učestvuje na parlamentarnim i beogradskim izborima danas su predstavljali nosilac liste Marinika Tepić, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Predstavljajući suštinu svog programa predsednički kandidat general Zdravko Ponoš je istakao da Srbija danas nije demokratska zemlja već da u njoj vlada privid demokratije.

– Srbija, na žalost, nije demokratska stranka iz dva razlloga. Prvi razlog je što odlazeća skupština i odlazeći predsednik vladaju tako što krše ustav. Drugi je što skupština nije reprezent narodne volje i volje građana. Nadam se da ću biti poslednji predsednik Srbije koji je izabran po izbornom sistemu koji ne odražava mišljenje i volju naroda, rekao je predsednički kandidat Zdravko Ponoš, predstavljajući osnovne postavke svog izbornog programa. Srbija danas nije reprezentatvina demokratija. U odlazećoj skupštini sede predstavnici partije, u najboljem slučaju partija a ne predstavnici građana i naroda. Zalažem se za kombinovani izborni sistem koji najbolje održava volju građana i naroda i zalažem se da se predsednik bira u skupštini, ali ne ovakvoj, nego u pravoj narodnoj skupštini, istakao je Ponoš.

O razlozima ujedinjenja i zajedničkog nastupa na izborima govorio je Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

– U izbornu trku krenuli smo da promenimo društvo i sistem iz korena a ne one koji trenutno vrše vlasti. Stavili smo po strani naše specifičnosti i naše razlike. Da uredimo našu državu Srbiju pa ćemo onda na slobodnim demokratskim izborima napraviti razliku između desnog, levog i centra. Ovi izbori neće biti slobodni ni pošteni ali sa tim moramo da se suočimo. Okolnosti ne možemo da menjamo dok ne dobijemo podršku građana. Na nama je da pokažemo građanima da postoji udružena snaga i da postoji alternativa, izjavio je Lutovac.

Građani su nezadovoljni i žele promene, rekla je nosilac liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije” Marinika Tepić.

– Na naše skupove dolaze slobodni, hrabri ljudi, bez pretnji, bez zastrašivanja, ljudi koje ne dovoze autobusima popisane da kliču vođi nego dolaze da podrže najbolje što Srbija danas ima, našeg predsedničkog kandidata i našu listu za izbore, rekla je Marinika Tepić, nosilac liste “Ujedinjeni do pobede”. Ono što građane najviše tišti jesu mito i korupcija. Ne postoji nijedna stvar, od najvišeg nivo do upisa deteta u vrtić, da vam nisu potrebni alati kao što su mito, korupcija, kombinacija. Zrenjanin je kao i drugi gradovi doživeo da gradom upravljaju ne Zrenjaninci nego partijski komesari, koji se pitaju za sve, od kadrovske politike do upravljanja budžetom. Partijski komesari bukvalno crtaju koliko iz kog resora treba da se izvuče na lažne projekte i nepostojeće poslove. Mi želimo potpunu decentralizaciju, da građani upravljaju svojim gradom, želimo normalan život, da vidimo nasmejane ljude kad odlaze na posao zadovoljne kad se sa njega vraćaju. LJude koji od svog rada mogu da žive dostojanstveno. Želimo da vidimo da posao rade oni koji ga najbolje znaju a ne oni sa instant diplomama. Naš je slogan promene iz korena jer mora sve da se menja, istakla je Tepić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari