Predstavnik liste Borisa Tadića (ni)je glasao za ponavljanje izbora na 128 biračkih mesta, „Moramo“ i Ujedinjena Srbija glasali - za 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Predstavnici koalicije „Moramo“ i Ujedinjeni za Srbiju na noćašnjoj sednici Gradske izborne komisije glasali su za to da se na osnovu zapisnika o neregularnostima ponove izbori na 128 mesta u Beogradu, ističući zbunjenost zbog toga što predstavnici, takođe, opozicione liste „Ajmo ljudi“, Borisa Tadića, navodno to nisu učinili, iako im nedostaje oko od 1.600 do 2.000 glasova da pređu cenzus u glavnom gradu.

Oni kažu da je predstavnik ove liste napustio glasanje, propustivši da se izjasni o nužnosti ponavljanja izbora na navedenim biračkim mestima.

Kako je za Danas u prvi mah rekao Konstantin Samofalov, funkcioner Socijaldemokratske stranke i koalicije „Ajmo ljudi“, predstavnik te koalicije je napustio glasanje.

– Ono što se desilo je da je opozicija u jednom momentu napustila cirkusku predstavu u kojoj nas Srpska napredna stranka preglasava, sprečavajući poništavanje glasanja na spornim biračkim mestima. Naši ljudi iz GIK sada pišu prigovore jer je rok za njihovu predaju danas u 20 časova – kaže Samofalov.

Međutim, Samofalov je potom promenio svoju izjavu, rekavši da je predstavnik „Ajmo ljudi“ u GIK glasao za to da se izbori ponove na 128 mesta u Beogradu, odnosno da je najpre dobio pogrešnu informaciju od svojih partijskih i koalicionih partnera.

Predstavnici opozicije, „Moramo“ i Ujedinjena Srbija“ tvrde suprotno i navodno napuštanje glasanja od strane predstavnika „Ajmo ljudi“  vide kao da se ova lista nije pridržavala principa da se glasa za ponovno izlaženje na kizbore na navedenim biračkim mestima. Time se posredno svrstala rame uz rame sa odlukom Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbiije, da ne bi trebalo ponavljati izbore.

Kako je za Danas rekao Zoran Alimpić, član GIK, ispred koalicije Ujedinjeni za Srbiju, termin za zakazivanje sednice, prethodne noći, u 23 časova, koja se završila tek oko dva ujutru, odnosno činjenica da su dobili zapisnike sa 128 biračkih mesta dva, tri minuta pre sednice, bila je prilično čudna.

Predstavnik liste Borisa Tadića (ni)je glasao za ponavljanje izbora na 128 biračkih mesta, „Moramo“ i Ujedinjena Srbija glasali - za 2
Zoran Alimpić Foto: N1

– Ali, tako je sa naprednjacima, oni uglavnom ništa ne objašnjavaju – ističe Alimpić.

Kako je dodao, postoji 1.170 mesta biračkih mesta u Beogradu.

Birački odbori sprovedu glasanje i naprave o tome zapisnik.

U zapisniku napišu koliko je bilo birača, koliko je bilo važećih, nevažećih listića i koliko je ko osvojio glasova. Kao i da li je bilo ili nije bilo prigovora ili primedbi na glasanje.

Potom to, objašnjava on, obrađuje softver, nakon čega se ustanovljavaju potencijalne greške.

Tako se, prema rečima našeg sagovornika, došlo i do tih 128 zapisnika, o kojima su se članovi GIK izjašnjavali, dok je na pet mesta utvrđena neophodnost ponavljanja izbora.

Kako nam je rekao, nije mu jasno zašto lista Borisa Tadića nije glasala za ponavljanje izbora na tim mestima, odnosno zašto se opredelila da ne stane na stranu opozicije već su zauzeli stav o takvoj nepotrebnosti.

Predstavnik liste Borisa Tadića (ni)je glasao za ponavljanje izbora na 128 biračkih mesta, „Moramo“ i Ujedinjena Srbija glasali - za 3
Foto: Jakov Simovic JK Media

– Princip ponovnog glasanja na mestima na kojima su uočene neregularnosti je ono čime se koalicija „Moramo“ vodila, pa smo zajedno sa Ujedinjeni za Srbiju i glasali tako. Zaista, nije jasno zbog čega je lista Borisa Tadića odlučila da učini suprotno i da ne glasa za ponavljanja izbora na 128 mesta u Beogradu – kaže za Danas Robert Kozma iz Ne davimo Beograd, odnosno koalicije „Moramo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari