Rade Veljanovski Olivera Zekicfoto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Privremeno nadzorno telo za praćenje medija tokom izborne kampanje optužilo je danas Biro za društvena istraživanja (BIRODI) da se u monitoringu medija „rukovodi duplim standardima“ i da „iznosi tvrdnje koje nisu potkrepljene činjenicama“.

Reagujući na poziv BIRODI-ja da uspostave monitoring prema kriterijumima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), iz Privremenog nadzornog tela su naveli da njihov način rada i monitoringa nisu kritikovali predstavnici Evropskog parlamenta (EP) i Misije EU u Srbiji, koji su kako je ocenjeno, vrlo dobro upoznati sa kriterijumima OEBS.

„Kriterijum po kome su monitorisani informativni programi četiri komercijalne televizije sa nacionalnim pokrivanjem, dva javna servisa i dve najgledanije televizije koje signal distribuiraju kablom potpuno je legitiman i jasan i laicima koji nisu stručni za istraživanja, jer se radi o medijima koji imaju najveću pokrivenost, gledanost i društveni uticaj“, piše u saopštenju.

Navodeći da istraživač „ima pravo da izabere uzorak koji smatra relevantnim“, iz Privremenog nadzornog tela su da „niko ne zamera“ BIRODI-ju što je tokom januara sprovodio monitoring samo dnevnika a ne „kao REM monitoring informativnih programa u udarnom terminu“.

„BIRODI tvrdi da su ‘deo uzorka morali da budu svi kablovski emiteri koji imaju informativno politički program’ i to dovodi u vezu sa ‘vlasnicima koji su učesnici izborne kampanje’. Dobro je monitoringom obuhvatiti sve pružaoce medijskih usluga koji na ovaj ili onaj način distribuiraju sadržaje, ali nema nijednog kriterijuma, zakona, podzakonskog akta, po kome neko to mora da radi. Zašto to ne radi BIRODI“, upitali su iz Privremenog nadzornog tela.

Dodali su da su „nekoliko puta“ razmatrali mogućnost saradnje sa BIRODI ali da je ta nevladina organizacija „zauzela arogantan i neprijateljski stav prema Privremenom nadzornom telu, negirajući ga na isti način na koji to radi deo opozicije čiji predlozi nisu usvojeni u međustranačkom dijalogu“.

„Apelujemo na pružaoce medijskih usluga da pre objavljivanja saopštenja BIRODI u vezi s Privremenim nadzornim telom ili REM, koja se u poslednje vreme pojavljuju na dnevnom nivou, provere činjenično stanje, jer se u suprotnom ovakva praksa može smatrati neobjektivnim i neprofesionalnim izveštavanjem“, naveli su iz Privremenog nadzornog tela za praćenje medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari