Psiholog o redosledu predsedničkih kandidata: Šestica za Vučića nije baš neka sreća, jer taj broj ima svoju simboliku 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Naravno da to koji broj zauzmete na listi kandidata za predsedničke izbore nije bez smisla, odnosno da učesnicima izbora nije sasvim svejedno koji su redni broj žrebom osvojili, ocenjuje za Danas psiholog Žarko Trebješanin, značaj i uticaj rednih brojeva na svest i odluke glasača na predstojećim predsedničkim izborima.

Setite se samo, dodaje on, koliko je bilo rasprava o tome kada su se pozicionirali televizijski kanali na kablovskim emiterima.

– Radio televizija Srbije je htela da bude prva, pa je čak planirala da “pravdu” tražila na sudu… – podseća sagovornik Danasa.

Broj jedan, objašnjava on, ima jedno simbolično značenje.

Psiholog o redosledu predsedničkih kandidata: Šestica za Vučića nije baš neka sreća, jer taj broj ima svoju simboliku 2
Miša Vacic
Izvor: Srpska Desnica

– To je broj koji ima značaj. Ali, evo, u ovom slučaju, gde je žrebom izvučen Miša Vacić, sve to jeste malo smešno ispalo… – kaže Žarko Trebješanin.

Republička izborna komisija je na današnjoj sednici održala žreb prema kojem je ustanovljen redni broj kandidata na predsedničkim izborima pod kojim će naći na glasačkim listićima 3. aprila.

Brojevi su izvlačeni iz providnih bubnjeva, od kojih su u jednom bile kuglice sa brojevima, a u drugom sa imenima osam kandidata.

Tako je prvo mesto zauzeo Miša Vacić, drugo Biljana Stojković, treće Branka Stamenković, dok se na četvrtom našao Zdravko Ponoš. Na petom mestu Milica Đurđević Stamenovski, šestom Aleksandar Vučić, dok je sedmo mesto zauzeo Miloš Jovanović. Poslednji, pod rednim brojem osam je Boško Obradović.

– Ako su kandidati jednaki, da uprostimo, ako imate samo dvojicu ili trojicu kandidata, onda zaista to itekako znači ko je prvi. Jer, u svesti ljudi, a pogotovo u nesvesnom delu, broj jedan znači najbolji – kaže Trebjašanin.

Mada, napominje on, neka istraživanja dokazuju da se to pokazalo da nije baš toliko bitno, odnosno da ima uticaja, ali da je procenat vrlo mali.

– Izvesno je da ima značaja i da može nekoga malo da pogura. Naprimer, zamislite da je neko tu na ivici, može da mu i to malo mu znači – kaže naš sagovornik.

Redni broj šest za kandidata Aleksandra Vučića, smatra Trebješanin, nije baš neko, jer i taj broj ima svoju simboliku… Broj šest za kandidata Aleksandra Vučića, smatra Trebješanin, nije baš neki srećan, jer on nema u mitologiji i religiji snažnu simboličku vrednost.

To nije „jak“ broj kao što su jedan, tri ili sedam, ističe on.

Psiholog o redosledu predsedničkih kandidata: Šestica za Vučića nije baš neka sreća, jer taj broj ima svoju simboliku 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

– Broj tri u magiji i bajkama, mitovima, ima istaknuto značenje, recimo, kao i sedmica… Petica je, takođe, značajna sa smislom koji nosi – zaključuje Žarko Trebješanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari