Vranjanci na ovim izborima, za razliku od prethodnih, nisu glasali za Mađare: Nedosztáješ Vránye 1Neradovac kod Vranja, foto: Dušan Pešić

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je u Vranju na aprilskim izborima osvojio 56 glasova, odnosno 0,13 odsto, rekao je za Danas Novica Stanisavljević, predsednik Gradske izborne komisije (GIK).

Za Đorđa Ristića, predsednika lokalnog odbora Narodne stranke, takav rezultat nije iznenađenje i to je „realan broj“ glasova za SVM na ovogodišnjim izborima.

„Neko je možda glasao greškom, neko možda i podržava, ne ulazim u to. S obzirom na brojnost mađarske nacionalne manjine, to je, da kažemo, realan broj, da nisu ostali na nuli. Možda neko ima simpatije prema toj partiji, ne mora da je čovek mađarske nacionalnosti da bi glasao za Mađare. A možda ima i Mađara“, istakao je Ristić.

Objasnio je da po zakonu nije obavezno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, pa „ne ulazi u to ko se kako oseća“.

„Što se tiče paralele sa prethodnim izborima, to je još jedan od dokaza da je u pitanju kupovina glasova i novac, i da je došlo do greške prilikom glasanja, odnosno nije se mnogo objašnjavalo biračima, nego su govorili da se zaokruže četvorke na oba listića. Na mestu broj četiri bili su Mađari – da su bili Slovaci, onda bi oni dobili glasove“, kazao je Ristić.

Predsednik Pokreta slobodnih građana u Vranju, Nemanja Nuhijević, saglasan je u oceni da je 56 glasova – „realan broj“, a da je onaj na izborima pre dve godine „nenormalan i nerealan“.

„Kad uporediš ovu i 2020. godinu, primeti se očigledan izborni inženjering“, rekao je Nuhijević.

Podsetimo, SVM je na prethodnim parlamentarnim izborima 2020. godine u Vranju i selu Neradovac osvojio ukupno 1.396 glasova, što je izazavalo oprečne komentare javnosti.

Ištvan Pastor, čije je ime i te 2020, kao i ove godine, nosila lista „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“, rekao je da je Grupa građana Srpska desnica na lokalnim izborima u Vranju 2020. učestvovala pod rednim brojem četiri, što je bio broj pod kojim je SVM učestvovao na parlamentarnim, te da je veliki broj glasova koja je ova stranka osvojila u Vranju i Neradovcu „najverovatnije velika slučajnost“.

Arpad Černik (MP): Nedosztáješ Vránye!

„Ono što mi je najviše nedostajalo tokom ovih izbora, jesu upravo gafovi poput „velikog uspeha“ mađarskih stranaka u Neradovcima. Ipak nam je ta afera poslužila kao izduvni ventil, preko kog smo mogli malo da se opustimo nakon prošlih izbora, to jest, bojkota”, izjavio je za Danas predstavnik Mađarskog pokreta (MP) iz Subotice, Arpad Černik.

Černik, koji je na parlamentarnim izborima bio kandidat za poslanika na izbornoj listi „Moramo”, kaže da se tokom ovih najnovijih izbora, veliki uspeh SVM-a u Vranju nije dogodio, kao i ništa slično tome.

Podseća da je oko 1.200 glasača vranjskog prigradskog naselja Neradovac na prethodnim lokalnim izborima glasalo za listu „Srpske desnice“ pod brojem 4, dok su na glasačkom listiću za parlamentarne izbore takođe zaokružili br. 4, to jest, listu Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Dodaje da je ovu izbornu godinu svakako obeležilo to da su znali da će izborni uslovi biti nejednaki.

„Jesmo li znali da će biti manipulacija tokom izbora? Jesmo. Jesmo li učestvovali na njima? Jesmo. Jesmo li ostvarili nekakav uspeh, uprkos svim tim okolnostima? Jesmo. Dakle, moramo da nastavimo dalje, i da se borimo za svoje ciljeve”, rekao je Černik.

Ali kako je naveo uz osmeh – „Nedosztáješ Vránye!”

„Nam stvarno nedostaje jedno Vranje, kao i onih hiljadu i kusur vranjansko-mađarskih glasova”, poručio je Černik.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari