Sečanj uoči izbora: Četiri liste, a glasača skoro više nego građana 1Centar Sečnja, foto: N.J.

U centru Sečnja stoji bilbord i na njemu poziv da se obnovi lokalni hram. Od stranačkih promocija zasada, bar na bilbordima, još ništa. Možda nema ni potrebe. Ova je opština toliko mala da se gotovo svi poznaju. I znaju i za koga glasaju i za koga će glasati. A kad smo kod glasanja evo još jednog paradoksa.

U Planu razvoja opštine Sečanj koji je još na javnoj raspravi stoji da je ova opština u 2020. godini imala  11 400 stanovnika.

U birački spisak je, prema podacima objavljenim uoči januarskog referenduma upisano  10 527 građana sa pravom glasa, zvanični je podatak opštinske izborne komisije.

Sa takvim podacima, da li je kampanja uopšte potrebna?

Iako izborna trka ulazi u završnu fazu, u opštini Sečanj atmosfera je uobičajena.

Sečanj uoči izbora: Četiri liste, a glasača skoro više nego građana 2
U izbornom štabu SNS u Sečnju, foto: N. J.

Nije tako bilo do predaje izbornih lista. Borba saopštenjima između vodeće Srpske napredne stranke i članova grupe Vukašin Baćina, ko kupuje glasove za potpise, završila se privođenjem Vukašina Baćine, koji je zbog navodne kupovine potpisa u pritvoru proveo 24 sata. Gotovo istovremeno, dok je Baćina bio u pritvoru, Republička izborna komisija prihvatila je listu grupe građana i svojim rešenjem, valjda, verifikovala da je sa potpisima sve u redu.

Nakon toga, situacija u samom Sečnju, Jaši Tomiću odakle je Baćina, i ostalih 9 mesta u opštini smirila se. Iako bi kampanja trebalo da je u finišu, u Sečnju i okolnim selima atmosfera je uobičajena.

– Mi ćemo u završnicu kampanje krenuti u ponedeljak. U skladu sa našim ugledom u ovoj sredini i finansijskim sredstvima, postavićemo bilbord, štampaćemo flajere a mlađi aktivisti zaduženi su za društvene mreže. Oslanjamo se na rad od vrata do vrata, poznajemo naše sugrađane i njihove probleme i to nam je najvažnije u kampanji, kaže Milan Radovanović, odbornik Socijalističke partije Srbije u sečanjskom parlamentu od 2012. godine.

Socijalisti su se u sečanjskoj skupštini, za razliku od drugih sredina, ponašali kao opozicija. Nisu učestvovali u vlasti, na svakoj sednici su imali šta da kažu, čitali materijale i podnosili amandmane.

– Vlast u Sečnju nije radila dobro i ostavka predsednika opštine Rađenovića, iako je on prešao na funkciju načelnika okruga, je rezultat lošeg rada, pa su izbori praktično iznuđeni. Nas kao odborničku grupu od pet članova predsednik nije ni obavestio o ostavci. Izbori su iznuđeni. Mi se nadamo dobrom rezultatu, lista nam je najkvalitetnija, imamo šest kandidata sa fakultetima i to je garancija da bismo znali da upravljamo opštinom, kaže Radovanović.

Kampanju u Sečnju stranke vode svaka na svoj način. U opštini ne postoji nijedan medij, pa se polemike vode na društvenim mrežama.

Naprednjaci u svojim obraćanjima obećavaju podršku republike i pokrajine kroz različite konkurse, a već je i objavljeno da im iz Uprave za kapitalne ulaganja Vojvodine sledi 88 miliona dinara za rehabilitaciju puteva u nekoliko sela.

– Srpska napredna stranka računa na kapilarne glasove i oni su svoje članove i zaposlene u opštini i javnim preduzećima i ustanovama angažovali na prikupljanje sigurnih glasova, kaže Sečanjac koji poznaje prilike pa baš zato ne bi da se predstavi imenom i prezimenom. Radikali imaju svoje uporište u Boki i računaju da će im glasovi iz tog sela i još malo sa strane doneti nekog odbornika. Građani su se malo razočarali u liste grupa građana jer su videli kako se to završava posle izbora. Iako, jasno je svima da kao grupa građana pa još opozicija ne možete da računate da ćete prolaziti na konkursima, rešiti neki problem u selu odakle dolazite. Ako nemate jaku finansijsku zaleđinu ili pređete u vlast ili se manete politike, kaže naš sagovornik

Sečanj uoči izbora: Četiri liste, a glasača skoro više nego građana 3
Grupe građana „Vukašin Baćina – Za bolju opštinu Sečanj“, foto: N..J.

Ako se nekom učini da je izbor za opštinu koja ima nešto više od 10 000 birača mali, treba reći da je situacija bila gotovo identična pre dve godine kada su održani lokalni izbori. Tada je kandidaturu istakla još jedna lista, grupa građana „Milimirka Beba Antić – Narod zna“. Ova je lista osvojila tri mandata ali su dva odbornika odmah nakon izbora prešla u Srpsku naprednu stranku.

Istina, na izborima je učestvovala i Ruska stranka, sada ih nema.

Skupština opštine Sečanj raspuštena je 3. februara, ostavkom predsednika opštine Predraga Rađenovića. Opštinom do izbora rukovodi Privremeni organ od pet članova, od kojih su četiri iz Srpske napredne stranke a jedan iz Socijalističke partije Srbije.

Zbog uvođenja privremenih mera, u opštini Sečanj raspisani su izbori, koji će se održati kada i predsednički i parlamentarni, u nedelju 3. aprila.

Za lokalne izbore u opštini Sečanj prijavljene su četiri liste.

Za 23 odbornička mesta u lokalnoj skupštini boriće se Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Srpska radikalna stranka i lista grupe građana „Vukašin Baćina – Za bolju opštinu Sečanj“. Osim radikala, sve ostale liste imaju 23 kandidata, koliko ima i odborničkih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari