Stojanović: Socijalisti potrebni Vučiću za formiranje vlasti u Beogradu 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Uprkos najavi Aleksandra Vučića, lidera Srpske napredne stranke da naprednjaci mogu da formiraju vladu i skupštinsku većinu samo sa Savezom vojvođanskih Mađara, sagovornici Danasa tvrde da će naposletku biti formirana šira koalicija sa Socijalističkom partijom Srbije. Deo buduće vlasti, ističu sagovornici Danasa, biće još neke manjinske stranke, poput Stranke pravde i pomirenja pokojnog Muamera Zukorlića
Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli kaže za Danas da gotovo sigurno Vučić neće izbaciti socijaliste iz vlasti, pre svega jer bez njih naprednjaci ne mogu da imaju većinu u Beogradu, ali i zbog spoljnopoltičkih razloga.

“Iako reči Aleksandra Vučića u izbornoj noći, nakon saopštavanja rezultata izbora i proglašenja pobede, navode na pomisao i zaključak da je ljut na socijalistie i da bi mogao da ide na skraćenu varijantu postizborne koalicije sa Mađarima i Bošnjacima, to se ipak neće dogoditi. Socijalisti će ponovo biti deo vladajuće koalicije i deo buduće Vlade Srbije“, kaže Vukadinović.

On napominje da je Vučićev hladan ton u govoru o socijalistima delom trebalo da predstavlja preventivno potkresivanje krila Dačiću i njegovoj stranci da ne idu sa prevelikim pretenzijama i zahtevima. Taj ton, kaže, posledica je i delom lošijih rezultata naprednjaka na parlamentarnim izborima.

“Međutim, na kraju balade Vučić neće izbaciti socijaliste iz kombinacije, ne samo zbog zahvalnosti za podršku na predsedničkim izborima i zbog odustajnja Dačića od predsedničke kandidatre, nego i zbog buduće koalicije u Beogradu. Osim toga socijalisti će ostati deo vlasti i zbog spoljnopolitičkih okolnosti”, kaže Vukadinović.

Sa njim se slaže i Boban Stojanović, politikolog. I on tvrdi da će Vučić ići na širu koaliciju, jer bez socijalista naprednjaci ne mogu da imaju vlast u Beogradu.

“ Ne postoji ni jedan razlog zbog koga bi lider naprednjaka izbegavao Dačića u vlasti, jer je on uvek bio uz njega”, kaže Stojanović.

U izbornoj noći lider socijalista Ivica Dačić priznao je da ovoga puta nije u situaciji, kao pre nekoliko godina, kada je rekao da se možda ne zna ko će biti predsednik ,ali se zna ko će biti premijer. Priznao je da će buduća uloga socijalista zavisiti od većinske stranke, Srpske napredne stranke.

“SNS i njen predsednik Aleksandar Vučić su pobednici izbora i oni će svakako odlučiti ko će biti deo buduće Vlade. Na razgovorima koje smo vodili neposredno pred raspisivanje izbora, nismo razgovarali o tome ko će šta da radi, dakle ne stranački, vec strateški, šta je to što možemo da uradimo za Srbiju i njene građane u narednom periodu”, kaže za Danas Đorđe Milićević, potpredsednik Socijalistike partije Srbije, odgovarajući na pitanje da li socijalisti računaju na postizbornu koaliciju sa Srpskom naprednom strankom u parlamentu Srbije .

Milićević navodi da su socijalisti ponosni na sve ono što su zajedno uradili u proteklih deset godina.

“Socijalistika partija Srbie izražava spremnost da i dalje daje svoj doprinos, kako bi Srbija nastavila da ide putem napretka, prosperiteta i razvoja” , ističe Milićević.

Pitanje da li će socijalisti ponovo biti deo nove vladajuće koalicije i deo buduće Vlade Srbije naročito se nametnulo nakon što je Vučić u izbornoj noći saopštio da će SNS u Skupštini Srbije imati većinu zajedno sa strankom Ištvana Pastora, ne spominjući SPS.

Na konstataciju novinara da svi pričaju da će lider SPS-a Ivica Dačić biti budući premijer, Vučić je odgovorio: „neka svi pričaju“.

„Pogledajte o čemu mi govorimo. Pričamo o listi koja je dobila četiri puta više glasova od nekoga, ne četiri ili 14 odsto više. Ja sam dobio 43 odsto od ukupnog glasačkog tela. Imamo više od 30 odsto u odnosu na drugoplasiranog. Razumete li o kakvoj razlici govorimo?” objasnio je Vučić.

I dok socijalisti čekaju da li će ih Vučić pozvati u Vladu, savez vojvođanskih Mađara još u izbornoj noći saznao je da je poželjan koalicioni faktor, što su uostalom bili unazad dvadesetak godina svim vlastima.

Sam Vučić najavio je da će Srbija dobiti veoma stabilnu i čvrstu Vladu.

„Nemamo nikakvih problema sa Savezom vojvođanskih Mađara , imamo najbliže moguće odnose, pa ćemo imati u svakom slučaju apsolutnu većinu“, poručio je Vučić.

“Savez vojvođanskih Mađara još nije razgovarao sa Aleksandrom Vučićem, liderom naprednjaka oko formiranja nove vlade Srbije i postizbornih koalicija. Čekamo konačne rezultate“, kaže za Danas Balint Pastor, potpredsednik SVM.

On ističe da će se saradnja sa naprednjacima svakako nastaviti i da je SVM o tome govorio u kamanji.“ Ta saradnja je u obostranom interesu”, ističe Pastor, čija bi stranka u novom sazivu parlamenta prema još nezvaničnim rezultatima mogla da ima šest poslanika.

SVM bi sa SNS koji prema nezvaničnim podacima ima 121 poslaničko mesto mogao da ima natpolovičnu većinu, neophodnu za odlučivanje.

Jasno je da Vučić računa na podršku SVM, ali još nije poznato da li će Savez vojvođanskih Mađara ovoga puta tražili veći deo kolača. U protekloj vladi SVM je bio zadovoljan mestima državnih sekretara, mestima u nekim javnim preduzećima, ali mestima u pokrajinskoj skupštini i vladi. Možda bi za promenu Pastorova stranka mogla u novoj podeli karata da dođe bar do jednog ministarskog mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari