Stranka Makedonaca Srbije koja je tražila izvinjenje Brnabić na listi ''Ujedinjeni za pobedu Srbije'' 1Foto: N1

„Posle svih uvreda od člana srpske vlade, nemojte da očekujete ijedan glas od Makedonaca u Srbiji, na predstojećim izborima, jer svojom arogantnom i nacionalističkom politikom to ne zaslužujete“, poručio je predsednik Stranke Makedonaca Srbije Goran Ilijevski, u maju 2020 godine, saopštenjem premijerki i ministru odbrane Srbije, nakon što je Vulin poručio predsedniku Severne Makedonije Pendarovskom da “može slobodno da ćuti na jeziku koji mu niko osim Srbije ne priznaje“, komentarišući protivljenje Pendarovskog ideji razmene teritorija Srbije i Kosova.

Danas je ova stranka makedonske nacionalne manjine deo liste ‘’Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije’’.

Demokratska stranka i Stranka Makedonaca Srbije postigle su 2020. godine sporazum o zajedničkom delovanju. Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i predsednik Stranke Makedonaca Srbije Goran Ilijevski dogovorili su saradnju dveju stranaka i obavezali se na zajedničku borbu za slobodno društvo, navodi se u saopštenju Demokratske stranke.

Stranka Makedonaca Srbije koja je tražila izvinjenje Brnabić na listi ''Ujedinjeni za pobedu Srbije'' 2
Foto: Stranka Makedonaca Srbije

U programu ove stranke stoji da se, između ostalog, zalažu za demokratizaciju društva, prava makedonske nacionalne manjine, školovanje na maternjem makedonskom jeziku, ne žele asimilaciju, niti da iz Srbije odlaze.

Žele i jednaka prava i slobodu za sve građane, te zato, navode, boriće se za što bržu izgradnju civilnog društva u Srbiji.

Stranka Makedonaca Srbije je u registar političkih stranaka upisana od 29. februara 2016. godine, stoji u dokumentu objavljenom na sajtu ove stranke.

Predsednik je Goran Ilijevski, koji je gostujući jednom prilikom na N1 rekao da se u Srbiji postavlja lažna slika o Makedoncima, te upitao da li je neko objavio da Makedonija nije glasala za prijem Kosova u Svetsku organizaciju studentske univerzijade, a Kina i Rusija jesu, te da su srpski mediji tendeciozni prema premijeru Zoranu Zaevu. Ranije je upozoravao i na nenamensko trošenje sredstava koje od države dobija Nacionalni savet Makedonaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari