Užičani o izborima: Ne smemo da dozvolimo da drugi odlučuju umesto nas 1Foto: Ana Milošević/Danas

Izbori, predsednički, parlamentarni, a ponegde i lokalni, sve su bliži, a političke stranke koriste poslednje dane pred predizbornu tišinu da još jednom pozovu građane da glasaju za njih. Užički glasači, sagovornici Danasa, uglavnom imaju jasan stav kako će postupiti u nedelju 3. aprila.

Tenzija periodično raste i stišava se. Za to vreme, deo glasača ističe da se u vazduhu oseća promena, drugi navijaju da sve ostane po starom, a treći ne veruju nikome, a određeni broj nipošto ne želi da se odrekne svog prava da bira ko će ga zastupati. Negde, u ovim grupama, koje nemaju potpuno jasne granice su i Užičani.

Milija Todorović, meštanin sela Potpeć, ističe za Danas da će svoje glasačko pravo iskoristiti.

„Glasaću, ali moj glas neće dobiti niko. A zašto? Zato što vladajući nisu uradili ništa za seljaka, odnosno radničku klasu u globalu, a u opoziciji ne vidim nikoga ko bi mogao da uradi ništa za dobrobit naroda. Drugi razlog jeste to što se nisu dogovorili da zajedno izađu na izbore i svrgnu sadašnju vlast“, kaže Todorović koji veruje da je vlast osnovala mnoge stranke kako bi se razbili glasovi i obezbedila sebi sigurnu pobedu.

„Glasati trideset i više godina sve jedne pa iste, nema svrhe“, naglašava Todorović.

Sa druge strane, Užičanka Katarina Radovanović planira da iskoristi svoje pravo glasa.

„Glasaću zato što mislim da ne smemo da dozvolimo da neko drugi odlučuje umesto nas. Kakav god rezultat kasnije bio, želim da znam da sam u njemu učestvovala i izrazila svoje mišljenje. Naravno, nadam se da će pobediti upravo oni kojima dajem glas. Ako ne, postoje i sledeći izbori“, kaže Katarina za Danas.

Na biračko mesto će 3. aprila izaći i Milisav Gordić iz Užica.

„Glasaću, naravno, da smenimo ovo zlo. Ako oni ostanu na vlasti, crno nam se piše. Da je opozicija složnija, sigurno bismo imali šansu da se nešto promeni posle tih izbora. Ovako, ne znam. Važno je da prvo smenimo sadašnju vlast, jer ionako nam gore ne može biti. Ako posle toga ne bude boljitka, menjaćemo i njih“, ističe Gordić.

Glasački listić će u kutiju naredne nedelje ubaciti i Dragana Kostić iz Užica jer smo, kako kaže, „dotakli dno“.

„Glasaću, jer ukoliko veći broj ljudi izađe na izbore biće bolje. Mladi moraju da misle na budućnost, a neće je imati ukoliko ne izađu na izbore“, poručuje Dragana.

Biljana Popović, grafička dizajnerka iz okoline Užica, smatra da je glasačko pravo, ujedno i privilegija.

„Glasaću zato što je to moje građansko pravo, a može se reći i privilegija. Žene su se vekovima borile, polagale svoje živote za pravo glasa, a mi to sada tako olako shvatamo“, naglašava Biljana Popović i dodaje da je važno učestvovati u izbornom procesu, jer jedino na taj način sebi dajemo za pravo da posle bilo koga kritikujemo.

U Zlatiborskom okrugu će 3. aprila biti održani predsednički i vanredni parlamentarni izbori, a u Sevojnu i lokalni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari