Vesić: Staro sajmište postaje muzej 1Sastanak o starom sajmištu Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić primio je danas u Starom dvoru zamenika direktora za međunarodne poslove Američkog memorijalnog muzeja Holokausta dr Roberta Vilijamsa.

Prijemu su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović, sekretar za kulturu Ivan Karl i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković.

Vesić je istakao da je tema sastanka bila projekat Starog sajmišta na kome Grad Beograd radi zajedno sa Vladom Republike Srbije.

„Grad Beograd upravo završava projekat za građevinsku dozvolu za rekonstrukciju Centralne kule. U međuvremenu Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo kulture formiralo je Upravni odbor muzeja koji treba da krene u rešavanje imovine, odnosno raseljavanje uz adekvatnu zakonsku nadoknadu. Nakon toga ćemo da raspišemo međunarodni konkurs za uređenje i pretvaranje Starog sajmišta u memorijalni centar“, rekao je Vesić.

On je istakao da se razgovaralo i o našoj nameri da Centralna kula bude mesto na kome će se, osim izložbenog prostora, učiti o svim užasima Holokausta: „Dogovorili smo se da naša delegacija poseti Muzej Holokausta u Vašingtonu već tokom ovog proleća i zajedno sa njima vidimo kako oni uče svoje mlade generacije, pripadnike vojske, policije i drugih državnih službi o tome šta se dešavalo u Holokaustu kako ti užasi ne bi bili zaboravljeni.“

On je izrazio zadovoljstvo što Beograd ima podršku „Američkog memorijalnog muzeja Holokausta i što će oni biti naš partner, kao i Muzeja Jad Vašem koji će zajedno sa nama učestvovati u ovom projektu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari