Vladimir Todorić: Do sada postoje tri krupne nezakonitosti u izbornom procesu 1Foto: Medija centar

Član Republičke izborne komisije ispred liste „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“, advokat Vladimir Todorić je na sinoć održanoj sednici izjavio da do sada postoje tri krupne nezakonitosti u izbornom procesu.

Prva je, kako je naveo, sada već utvrđena činjenica da je jedna izborna lista proglašena na osnovu krivičnog dela falsifikovanja isprave.

„U pitanju je lista Ruskog manjinskog saveza za koju je čak i opština Novi Beograd potvrdila da, iako tako stoji u predatim potpisima, oni nisu overili nijedan potpis, da overivač sa imenom Ivan Maksimović koji je to overio ne postoji kao zaposleni u opštini i da je pečat kojim su se overili potpisi uništen 2009. godine.  Čak je i opština Novi Beograd protiv njih podnela krivičnu prijavu, a ta lista se nalazi na listiću za glasanje i može se desiti da uđu u parlament“, naveo je on.

Na osnovu toga, kako se dodaje, celi izbori mogu biti proglašeni nezakonitim. Na to pitanje predsednik RIK je izjavio da RIK nema veze sa daljim koracima u vezi utvrđenog falsifikata.

Prema njegovim rečima, druga nezakonitost je da je juče potpredsednik Skupštine Srbije iz SNS-a Vladimir Orlić izvadio ispred Predsedništva Srbije dva džaka sa falsifikovanim pozivima građanima za glasanje za koje je optužio opet opoziciju da ih je izradila.

„Odakle bilo kome iz neke stranke pozivi za glasanje? Ako su sami izrađeni odakle SNS podaci građana iz spiska birača što je sve opet teško krivično delo. Na to je opet predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao da RIK „nije nadležan za džakove““, upitao je Todorić.

Treća nezakonitost, prema njegovom mišljenju, je „skandalozno“ otvoreno pismo predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen u kome tvrdi „da su navodi o tome da se na predstojećim izborima planira izborna krađa apsolutno netačni i tendenciozno plasirani kako bi se unapred opravdao loš rezultat opozicije“.

Todorić se pita odakle predsednik RIK uopšte zna koji će biti rezultat na izborima, ko će proći loše, a ko dobro, kao i odakle pravo predsedniku RIK-a da bez znanja članova RIK piše međunarodnim institucijama u ime RIK-a.

Na ta pitanja je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević izjavio da on može samostalno, bez pitanja bilo koga, da piše bilo kome što je grubo kršenje zakona i poslovnika RIK-a.

„Najveći problem oko tog pisma je taj da to pismo čak nije ni pisao potpisnik Vladimir Dimitrijević. To nisu njegove reči niti stil govora. To mu je dato i naređeno da potpiše.  Zato je opravdano pitanje šta se sve može narediti predsedniku RIK-a i ima li naloga koji on sme da odbije“, ukazuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari