Vodič hrvatskog lista za izbore u Srbiji: "Vlast i opozicija beže od teme rata u Ukrajini kao vrag od tamjana" 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

U jednom od najprodavanijih dnevnih listova u Hrvatskoj, 24sata.hr, tema su bili predsednički, parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji, na kojima će učestvovati spektar političkih ideologija od ultradesničarskih do zeleno-levih.

U „vodiču kroz izbore u Srbiji“, predstavljeni su predsednički kandidati ali i kontekst dešavanja i medijska pozadina predizborne atmosfere.

Aleksandra Vučića na čelu Srpske napredne stranke hrvatski medij 24 sata, pozivajući se na Express, vidi kao najvećeg favorita za pobedu u Srbiji. Kako navode, Vučić „ne silazi“ sa malih ekrana dok je opozicija tek par dana pred izbore dobila prostor za obraćanje putem nacionalnih frekvencija.

„Ali sadašnja kampanja u kojoj vlast i opozicija beže od teme rata u Ukrajini kao đavo od tamjana ne nudi ništa novo u pogledu sukoba političkih koncepcija. Mišljenja o Kosovu i NATO su praktično ista i kod opozicije i kod vlasti. Više se radi o tome kako voditi državu u kojoj godinama jedan čovek preuzima svu kontrolu mimo njegovih ovlašćenja“, piše 24 sata.

Dragan Đilas – osoba koju vladajuća stranka „sanja“

Kako piše hrvatski medij, Dragan Đilas, šef srpske opozicije i predsednik Stranke slobode i pravde, verovatno je osoba o kojoj njegovi protivnici i režimski mediji svakodnevno sanjaju.

„Ne postoji čovek čije su ime Aleksandar Vučić, njegovi saradnici i, naravno, mediji koje kontroliše više puta izgovarali u negativnom kontekstu.“

Kako objašnjavaju, poslednjih godina na hiljade puta optužen je da je lopov, zločinac koji je oteo stotine miliona evra od naroda, „najveće zlo koje se Srbiji ikada dogodilo“.

24 sata podseća da je Đilas napravio koaliciju sa svojom bivšom Demokratskom strankom, koju predvodi Zoran Lutovac, i Narodnom strankom, čiji je predsednik bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, „koji je poznat po svom oštrom stavu prema Hrvatskoj“. Na sve izbore izlazi koalicija pod nazivom „Jedinstvena Srbija“, a nosilac liste za parlamentarne izbore i kandidat za premijera je Marinika Tepić, potpredsednica Đilasove stranke.

Marinika Tepić predstavljena je kao „jedna je od najčešćih meta napada Vučića, njegovih pristalica i tabloida koje kontroliše. Posebno zato što, na primer, žestoko napada aktuelnu vlast zbog povezanosti sa kriminalnim grupama“.

Osvrćući se na skorašnje vređanje Marinike Tepić na nacionalnoj osnovi od strane reditelja Dragoslava Bokana, hrvatski medij napominje da je bila i „meta šovinističkih napada zbog svoje rumunske nacionalnosti“.

Kandidat koalicije za beogradske izbore je Vladeta Janković, univerzitetski profesor i bivši ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu i Svetoj Stolici i prijatelj bivšeg premijera Vojislava Koštunice.

Zdravko Ponoš – najozbiljniji protivnik „svemogućem Vučiću“

Kao najzanimljivijeg kandidata ove koalicije 24 sata i Express vide predsedničkog kandidata , generala u penziji Zdravka Ponoša, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

„Ponoš je odmah po objavljivanju predsedničke kandidature postao meta žestokih napada; optužen je za uništavanje vojske, napadnut je kao NATO general, kandidat za Hrvatsku jer je rođen u okolini Knina, dakle ima hrvatsko državljanstvo, a oženjen je Hrvaticom. Sam Ponoš, koji deluje prilično smireno i ne pokazuje mnogo emocija, nedavno se nije proslavio izjavama o ratnom zločincu Ratku Mladiću, kojeg je nazvao tragičnom figurom, što je izazvalo mnoge negativne komentare, ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj, BiH – zemljama koje jako dobro pamte Mladićev krvavi pir. Kasnije je te izjave malo ublažio“, navode u tekstu, uz napomenu da je Ponoš najozbiljniji protivnik „svemogućem Vučiću“, a da analitičari smatraju da bi njegov izbor za predsednika Srbije normalizovao odnose sa Hrvatskom.

Dveri – nacionalistička stranka, negovateljica prohrišćanskih osećanja

O predsedniku Srpskog pokreta Dveri, Bošku Obradoviću, hrvatski medij piše kao o nacionalistički orjantisanom kandidatu koji otvoreno neguje nacionalističku ideologiju, prohrišćanska osećanja ali i simpatije prema Dimitriju Ljotiću, Milanu Nediću i Draži Mihailoviću.

„Obradović ne krije svoju netrpeljivost, mržnju prema Hrvatskoj, koju je više puta nazivao genocidnom zemljom. Takođe ne krije simpatije prema Rusiji i Vladimiru Putinu. Patriotski blok, čiji je Obradović kandidat za predsednika Srbije, formiran je krajem 2021. godine, a čini ga nekoliko manjih partija, od kojih neke u samom nazivu imaju pridev monarhistički“, navodi se u tekstu.

Miša Vacić, „pravoslavlje, tamjan i majka Rusija“

Miša Vacić, predsednik Srpske desnice i kandidat za predsednika Srbije, ocenjen je kao još jedan nacionalista na srpskoj političkoj sceni.

„Politički profil Miše Vacića može se ukratko sumirati: Pravoslavlje, tamjan i majka Rusija.Ovaj 37-godišnji bizarni političar ističe da je „život posvetio borbi za Srbe“. Njegovi vlažni snovi, kao i ostali likovi iz galerije srpskih nacionalista, su „oslobođenje i ujedinjenje svih srpskih zemalja“, piše 24 sata.

Medij podseća da je prošle godine u Rimu, Vacić fašističkim gestom pozdravio učesnike mitinga „ultradesničara na isti način kao Musolinija i Hitlera“. Kako kažu, kritičari ga nazivaju „strašilo moći“. Vacić je predstavljen kao blizak Aleksandru Vučiću koji je jedno vreme bio funkcioner Vlade Srbije, a 2013. osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zbog pozivanja na linč i nasilje nad pripadnicima LGBT zajednice.

Vojislav Šešelj – politički tata Aleksandra Vučića

O Šešelju 24 sata piše kao o ratnom zločincu, kojeg je Haški tribunal osudio na 10 godina zatvora zbog progona i podsticanja na progon vojvođanskih Hrvata.

„Šešelj je bio jedan od najvećih podstrekača i zagovornika stvaranja Velike Srbije i čovek čije su paravojne jedinice počinile neke od najvećih ratnih zločina u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Iako osuđeni ratni zločinac i personifikacija osvajačkih ratova i brojnih zločina, Šešelj se inače godinama pojavljuje kao analitičar u prorežimskim medijima, gde nastavlja sa zločinačkom retorikom koju je zagovarao 1990-ih“, navodi medij.

Ivica Dačić – „privezak Vučićevih naprednjaka“

Ivica Dačić, nosilac liste socijalista na parlamentarnim izborima i kandidat za premijera, u najmanju ruku shvaćen je kao Vučićeva produžena ruka.

„Njegova stranka je godinama bila privezak Vučićevih naprednjaka, a Dačić je bio predsednik Skupštine Srbije u prethodnom sazivu parlamenta, u kome nije bilo opozicije. Podržava Vučića na predsedničkim izborima, poznat je kao jedan od najvažnijih ruskih igrača na političkoj sceni. On je, između ostalog, naveo da su protiv Srbije oni koji su za uvođenje sankcija Rusiji“, obrazlaže se u članku.

Rezerve Aleksandra Vučića

List 24 sata primećuje da na ovim izborima, kao i na mnogim prethodnim, dominiraju desničarske, konzervativne, proruske političke opcije, u koje se ubraja i koalicija „NADA“. Koaliciju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije, Demokratska stranka Srbije, koju je nekada vodio Vojislav Koštunica, i 25 udruženja građana.

„Prvi na listi je general Božidar Delić, bivši Šešeljev radikal i poslanik u Skupštini Srbije. On je jedan od onih koji su javno branili Šešelja tokom haškog procesa, a najpoznatiji je kao komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije tokom rata na Kosovu. Delićev prioritet je zalaganje za bolji status boraca iz devedesetih godina. Kandidat ove koalicije za predsednika Srbije je predsednik DSS-a Miloš Jovanović, još jedan iz galerije proruskih političara, koji je kao glavnog krivca okrivio Zapad za rat u Ukrajini“, piše ovaj medij.

U tekstu podsećaju i da Srbija ima svoje suverene koji izlaze na parlamentarne izbore, a na čijem čelu je bivši ministar privrede iz prve vlade Vučićevih naprednjaka Saša Radulović.

„Nekada je bio poznat kao čovek koji okuplja mlade ljude, a poslednjih godina je zaoštrio retoriku, antizapadne stavove u svakom smislu. Jedna od njegovih bizarnijih teza je da su Srbi prisutni na Balkanu još od kamenog doba. Njegov politički slogan je da Srbija nije na prodaju“, pišu za ovu stranku uz opasku da su ove desničarske radikalne političke opcije manje-više „rezerve Aleksandra Vučića“.

MORAMO – jednaka prava i „ne“ NATO-u

Na kraju izbornog vodiča predstavljena je i zeleno-leva koalicija „MORAMO“ koju čine pokret Ne davimo Beograd, Otvorena građanska platforma AKCIJA i Ekološki ustanak, kao i veliki broj aktivista i lokalnih pokreta.

„Biljana Stojković, kandidat te koalicije za predsednika Srbije, jasno je stavila do znanja da nije za članstvo Srbije ni u jednom vojnom savezu, pa ni u NATO, a kao predsednica ne bi mogla da potpiše nezavisnost Kosova. Ona se zalaže za priznavanje istopolnih zajednica za „apsolutno jednaka prava, uključujući pravo na imovinu, brak i decu”, navodi se.

Opozicija u Srbiji izložena „najgorim napadima“

Novina 24 sata zaključuju da Aleksandar Vučić i njegovi naprednjaci ipak ostaju najveći favoriti na izborima 3. aprila.

„Iako je u politici, kao i u fudbalu, sve moguće, kako sada stvari stoje, retko ko može da pobedi Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima. On je dominantan u medijima kao i bilo ko do sada u istoriji Srbije. Svaki poraz za njega i njegovu partiju značio bi katastrofu u svakom pogledu“, navode oni ali ipak napominju da su birači tu da odrede konačan ishod.

Smatraju da biti prava opozicija u Srbiji znači biti svakodnevno izložen najgorim napadima.

„Ovi izbori su i bitka za opstanak. Opozicija računa na dobar rezultat na parlamentarnim izborima, možda čak i na pobedu na beogradskim, što bi bio ogroman uspeh, i u nekim drugim gradovima. Da se ​​to desilo, Srbija bi se vratila u 1996. i 1997. godinu kada je tadašnja srpska opozicija osvajanjem velikih gradova stvorila prostor za ono što se dogodilo 2000. godine, rušenje režima Slobodana Miloševića. Kako god da se završila ova izborna utakmica, posle ruske agresije na Ukrajinu ništa više nije isto, pa tako ni Vučićeva politika da Srbiju sedi na 500 stolica. Srbiji je sužen manevarski prostor i EU više neće tolerisati ono što je godinama dozvoljavala srpskoj spoljnoj politici, a to je malo EU, malo Rusija, malo Kina“, piše 24 sata napominjući da je sada vreme za zauzimanje jasnih strana.

Zapadne diplomate u Srbiji strahuju od razornog uticaja proruskih medija

Hrvatski medij 24 sata srpsku medijsku scenu vidi kao podeljenu, pogodnu za rusku propagandu, posebno sada, pred izbore.

„Srpska medijska scena je rascepkana i eksplozivna, a zbog netrpeljivosti brojnih medijskih magnata neprestano izbijaju novi medijski ratovi, pa u jeku suprotstavljenih vlasničkih interesa, svađe dva prozapadna medija nisu retkost. Rusija planira da to iskoristi i da taktikom „zavadi pa vladaj“ okrene čak i lokalne srpske istraživačke portale, poput BIRN-a, jedni protiv drugih ili protiv drugih prozapadnih medija, poput tabloida Blic ili političkog dnevnika Danas, objasnio je izvor“, navode oni zaključujući da analitičari i nezavisni novinari iz svih zemalja Zapadnog Balkana godinama upozoravaju na problem rasprostranjene ruske propagande.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari