Vučić: Mir nije ugrožen, nema većih lažova od Gardijana 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će biti nastavljeni pritisci u vezi sa Kosovom i Metohijom i ponovio optužbe na račun kosovskog premijera Aljbina Kurtija i crnogorskog predsednika Mila Đukanovića u pokušajima da zaustave Srbiju u ekonomskom napretku.

Vučić je na TV Prva odbacio tvrdnje britanskog Gardijana da je mir na Balkanu ponovo ugrožen, i nekoliko puta ponovio da „Gardijan mnogo voli da laže“.

„Oni su patološki lažovi, ja takve lažove nisam video kao u Gardijanu“, rekao je Vučić i naveo da „to nije slučajno“.

Vučić je rekao da postoje pokušaji da se mir ugrozi, kao što je „sve što su uradili oko izbora da izazovu sukob“.

„Nije tajna da 90 odsto glasova dobijam na Kosovu i Metohiji i računali su da neće Vučić želeti da odustane od 50.000 glasova, nateraćemo ga da uđe u to, a onda ćemo da vidimo šta ćemo da izmislimo, kakav incident i koga ćemo da proteramo. Ja sam zato molio Srbe sa Kosova i Metohije da čuvamo mir“, rekao je Vučić.

Dodao je da ako razlika u izbornom rezultatu treba da bude 50.000 glasova, ne treba ni da ima većinu.

On je rekao da može da „nacrta scenario jer Srbi ne bi dozvolili upad sa oružjem na biračka mesta već bi se branili“, ali i potvrdio da je istina „da Srbija još od 1999. ne može da se suprotstavi jednostranim potezima Prištine“.

Kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića optužio je da im je „jedini posao da ogovaraju Srbiju i govore da je Vučić ‘mali Putin’, ne bi li ceo Zapad natovarili na vrat Srbiji i zaustavili je u ekonomskom napretku“.

Kada je reč o sankcijama Rusiji, predsednik Srbije je ponovio da je Srbija samostalna država i da trpi napade jer neki „vole da se iživljavaju“ ali ne mogu na velikom narodu, pa pronađu mali.

On se osvrnuo na NATO bombardovanje ponovivši da je Srbija bombardovana „potpuno nevina“.

Dodao je da „ovo govori baš da bi ga čuli strani ambasadori“ i da on „nije kleknuo ni u Beloj kući, pa neće da kleči ni pred lažovima iz Gardijana“.

Zabrinjava izjava Bajdena o višedecenijskom ratu

Vučić je rekao da ga je zabrinula izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena „da se treba spremiti za višedecenijski rat“ jer to može da izazove velike ekonomske probleme.

On je rekao da „ukoliko cena nafte skoči na 200 dolara“ svet očekuje „katastrofa“ i da će biti „nepodnošljivo“.

Sa druge strane, dodao je, Evropa ima velike probleme sa cenama hrane, ali u „Srbiji neće biti problema“.

Vučić je rekao da Srbija ima pohvale MMF-a za ekonomsku politiku koju vodi, da je kurs dinara stabilan i da je cena hleba i ulja u Srbiji najpovoljnija.

Predsednik Srbije je odgovarao i na kritike opozicije, rekavši da su „uništili bioskope i razorili fabrike, uništili banke“, ali da neće „pomenuti nijedno ime“.

„Nije postojala srpska privreda, 400.000 ljudi su ostavili bez posla“, rekao je Vučić.

On je ispričao anegdotu o nekom „biznismenu i političaru koji mu ‘sedi na kolenima’ i kako oni dogovaraju kredite“ i rekao da je on „prekinuo taj lanac lopovluka“.

„Ne dam, dok sam na bilo kojoj funkciji, da se taj lopovluk vrati u Srbiju“, rekao je Vučić.

Rekao je da ne razume kritike Beograda na vodi, jer ko god da je investitor, „porezi ostaju Srbiji“, a ocenio je i da je promenada Beograda na vodi „deset puta lepša od one u Tel Avivu“ i „lepša od Osla“.

Dodao je da nije imao vremena da mnogo prati kampanju opozicije, da nema potrebu da im odgovara, ali da im može reći da niko neće srušiti spomenik Stefanu Nemanji niti Hram Svetog Save.

Na pitanje da li je pravio greške, Vučić je odgovorio da je u svom predsedničkom mandatu imao mnogo grešaka, od privatizacija koje nisu urađene, preko nekih kadrovskih promena u javnim preduzećima, do toga da se jedan deo ministara navikao i postala im je rutina obavljanje posla.

Dodao je da mu smeta što svako ima svog pi ara i onda „to više nije tim“.

Građane je pozvao da izađu na izbore i istakao da će čestitati protivnicima ukoliko ga pobede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari