Zašto naprednjaci osvajaju sve manje glasova u Nišu? 1Foto: V. Torović

Na tek održanim parlamentarnim izborima Srpska napredna stranka (SNS) u Nišu je osvojila 36 odsto, prema rezultatima Ujedinjene opozicije, što je daleko manje u odnosu na pre dve godine, kad im je skor bio skoro 60 odsto.

Da li razlozi zbog kojih su građani Niša delimično izgubili poverenje u SNS samo zbog lošeg rada lokalnih čelnika ove stranke ili je tome doprinela i aktivnost opozicionih partija, najbolje će pokazati sledeći lokalni izbori.

Đorđe Stanković, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke, kaže da su „niški naprednjaci načeti i da je prava šteta što u Nišu nisu održani lokalni izbori“.

„Za SNS je u Nišu glasalo osam odsto manje birača u odnosu na celu Srbiju, a čak četiri odsto u odnosu na Beograd, što ukazuje da su Nišlije svesne da ova stranka loše radi u gradu. Ujedinjena opozicija je osvojila 17 odsto glasova građana koji su izašli na birališta, ali je bilo biračkih mesta na kojima su imali skoro identičan rezultat. SNS je imao 36 odsto glasova, mi za jedan odsto manje, ali je Aleksandar Vučić bio ubedljivo prvi. Jasno je da su građani Niša izgubili poverenje u SNS zbog mnogobrojnih afera njihovih predstavnika u lokalu“, smatra on.

Mladen Jovanović, posmatrač izbora od 2007. godine i dugogodišnji aktivista u nevladinom sektoru, međutim, kaže da je na rezultat parlamentarnih izbora u Nišu uticala i ogromna predizborna aktivnost svih opozicionih partija u gradu.

„Ni na jednim prethodnim izborima opozicione stranke nisu toliko bile aktivne, mnoge od njih su išle u kampanju od vrata do vrata, posećivali su pijace, odlazili u sela… Bili su u direktnim kontaktima sa glasačima. Siguran sam da je to doprinelo njihovom boljem rezultatu i padu glasova koje je osvojio SNS“, ocenjuje Jovanović.

On dodaje da se i na ovim izborima generalno pokazalo da je veoma bitna dostupnost informacija, jer je u sredinama gde nema kablovskih operatera koje emituje nezavisne medije, SNS i dalje osvaja ogroman broj glasova.

Vesna Todorović, psihološkinja, kaže da je „očigledno da je na loš izborni rezultat niških naprednjaka uticalo i veličanje lika i dela Aleksandra Vučića“.

„Iako rezultati predsedničkih izbora nisu saopšteni, jasno je da je Vučić u Nišu osvojio manje glasova u odnosu na prethodne izbore. Ogroman bilbord na hotelu „Ambasador“ je sigurno uticao da se i Vučić i njegova partija smuče određenom broju onih koji su mu do sada davali svoj glas. Ne znam ko je i zašto to smislio, ali to nije doprinelo boljem rezultetu SNS-u u Nišu“, ocenjuje ona.

Jovanović: Izbori pokazali bedu i propast srpskog društva

Sociolog Đokica Jovanović, pak, kaže da su ovi izbori pokazali svu bedu i propast srpskog društva.

„U Srbiji ne postoje političke partije, sve one su personalizacija vođe. Tako ne treba da čudi rezultat da je bilo biračkih mesta u Nišu na kojima je Vučić osvojio najviše glasova, ali je njegova partija loše prošla. Članovi SNS su depersonalizovani, ali to je slučaj i sa svim ostalim strankama u Srbiji. U svim partijama je slična situacija“, konstatuje on.

Jovanović upozorava da se propast društva u Srbiji vidi i u izbornim rezultatima prema kojima opozicione stranke osvajaju tri, četiri ili pet odsto glasova.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari