Zvanično: Koliko će ko imati mandata u novom sazivu Skupštine grada Beograda? 1foto: Stefana Savić

Nakon što je Gradska izborna komisija (GIK) na 37. sednici donela rešenja o dodeli odborničkih mandata u narednom sazivu beogradske Skupštine, i zvanično liste Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije imaće ukupno 56 mandata.

Na istoj sednici GIK-a usvojen je i Izveštaj o sprovedenim izborima za odbornike Skupštine grada Beograda, stoji na zvaničnom sajtu Grada Beograda, beograd.rs.

Ovime je i počeo da teče rok od 10 dana u kojem predsednik iz prošlog saziva zakazuje konstitutivnu sednicu gradskog parlamenta, saopštio je danas Centar za istraživanje, transparetnost i odgovornost (CRTA). Konstitutivna senica mora biti održana najkasnije za 30 dana, odnosno do 12. juna.

Izborna lista ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve osvojila je 48 mandata, izborna lista IVICA DAČIĆ-PREMIJER SRBIJE, TOMA FILA-GRADONAČELNIK BEOGRADA osvojila je 8 mandata.

Najjača opoziciona grupacija, kada bi imala jedan zajednički odbornički klub, bila bi koalicija „Ujedinjeni za pobedu Beograda“, čiji je nosilac liste Vladeta Janković. Grupacije koje su nastupile u okviru ove koalicije imaće 26 mandata, ali je nakon izbora iz stranaka koje su bile deo koalicije naznačeno kako će imati posebne odborničke klubove.

Koalicija „Moramo“ sačinjena od Ne davimo Beograda, Ekološkog ustanka, OGP Akcija i niza drugih organizacija, po broju osvojenih mandata nalazi se odmah ispod „Ujedinjenih“ sa svojih 13 mandata.

Demokratska stranka Srbije i Za Kraljevinu Srbiju (Monarhisti), odnosno grupacija POKS-a oko Vojislava Mihailovića imaće 7 mandata.

Po četiri mandata imaće liste Srpskog pokreta Dveri i Pokreta obnove Kraljevine Srbije oko Žike Gojkovića – „Patriotkog bloka za obnovu Kraljevine Srbije“ i Srpske stranke Zavetnici.

To znači da će opozicione grupacije u budućem sazivu imati 54 odbornička mesta.

Ostale liste svoje odbornike neće imati.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari