Izetbegović: Vučić skloniji pomirenju od Nikolića 1

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić podržava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u njegovom destruktivnom odnosu prema BiH, za razliku od premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je skloniji dogovoru i pomirenju.

„On (Nikolić) podržava Dodika u njegovom destruktivnom odnosu, on prima u predsedničke audijencije osudjene ratne zločince, a u isto vreme lije ‘krokodilske suze’ nad državom BiH ‘koja nikako da se stabilizuje'“, rekao je Izetbegović u intervjuu za mostarski Dnevni list.

Kako je rekao, „srećom, svet ostaje na mladjima, a mladji srpski lider Vučić je skloniji dogovoru i pomirenju“.

On je ocenio da je i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović imala „neke neodmerene izjave“ i da joj je na njih odgovoreno iz BiH.

„Ali imala je i mnoge dobre i pozitivne izjave. Hrvatska je zaista dala značajan doprinos da se BiH pokrene iz zastoja na njenom evropskom putu koji je trajao osam godina. S predsednikom Nikolićem, nažalost, nije tako“, naglasio je Izetbegović.

On je ocenio da dominantna većina Srba, Bošnjaka, Hrvata i svih gradjana BiH ne želi nikakav novi ratni sukob, ocenivši da odnosi u BiH nisu takvi da ih se moraju razrešiti novim sukobom. „Država se nije raspala niti će se raspasti. Ne idemo ka podeli zemlje“, naglasio je bošnjački član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, neki političari, poput Dodika, kome su SAD uvele sankcije zbog opstrukcije Dejtonskog sporazuma, sada snose ozbiljne posledice za svoje neodgovorne, protivustavne i nezakonite poteze i udare na državu i njene institucije.

Izetbegović je ocenio da je Dodik „oslabio, dobio teške udarce, da se u RS sve teže živi“, kao i da Srbima nije do novih konflikata, te da Srbija i Rusija ne podržavaju destabilizaciju prilika na Balkanu.

On je dodao da bi mogao „zakopati ratne sekire“ s Dodikom, ako bi to bilo u opštem interesu napretka države.

„Dodik je isprovocirao političko natezanje, koje traje skoro deceniju i koje je nas je sve koštalo, a ponajviše njegov narod u entitetu RS, pa i njega lično. Moja ruka je pružena prema svakom ko je spreman raditi za bolju Bosnu i Hercegovinu“, istakao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari