"Najbolje čuvana tajna Dodika i Vučića": Šta se krije iza spekulacija o razlazu dvojice lidera 1Foto FoNet Božana Pavlica

Aleksandar Trifunović, glavni urednik banjalučkog portala Buka, komentarišući za Danas spekulacije o zahlađenju odnosa Aleksandra Vučića i Milorada Dodika,u svetlu izbora održanih u Republici Srpskoj, te navodne podrške koja je opoziciji stigla iz Beograda, objašnjava da je teza da su Dodik i Vučić tek sada pokvarili svoje odnose pogrešna, tvrdeći da je „nerazumevanje samo kulminiralo, a mnogo je razloga, izbori su tek samo okidač“.

„Milorad Dodik i Aleksandar Vučić nikada nisu bili u dobrim odnosima i to je njihova najbolje čuvana tajna. To su interesni odnosi koji se permanentno predstavljaju dobrim, kada to i jednom i drugom odgovara, pre svega zbog izbornog rezultata i poruke koje šalju biračkom telu i jednog i drugog. Oni tu figuriraju još od kampanje Borisa Tadića u koju je Dodik bio aktivno uključen, a i tada je ta veza bila sa ozbiljnim šumom, što Vučić češće daje Dodiku do znanja“, kaže za Danas Aleksandar Trifunović, glavni urednik banjalučkog portala Buka.

Dodik prvi put bez podrške Vučića

„Do sada se Vučić, što je zanimljivo, vrlo javno uključivao u izbore, bio je podrška Dodiku, kao i obratno, a ovaj put je bio potpuno nevidljiv, nije davao otvorenu podršku ni poziciji ni opoziciji. Pre nekoliko godina otvoreno je prozivao opoziciju zbog saradnje sa britanskim obaveštajcima, koji naravno nikada nisu pronađeni, ali na taj način poprilično uticao na izborni rezultat u korist Milorada Dodika. Ovaj put to nije uradio, ali se nije ni za opoziciju zauzeo preterano, osim što je bilo simptomatično da su predstavnici ovdašnje opozicije imali malo bolji pristup u medijima Srbije sa nacionalnom frekvencijom, koji je za Dodika manje-više izostao“, navodi Trifunović.

Banjalučka novinarka i analitičarka Tanja Topić smatra da je spekulacije o zaoštravanju odnosa između Dodika i Vučića iniciralo više događaja.

„Svi politički akteri iz Republike Srpske nastoje da dobiju tu podršku Aleksandra Vučića i postalo je nepisano pravilo da onaj ko to nema, apsolutno nema nikakve šanse da pobedi na izborima. Dugo godina je to ekskluzivno pravo negovanja „bratskih veza“ imao Milorad Dodik. On se vrlo često pojavljivao u Beogradu na svim važnim događajima, maltene svake nedelje, a to se promenilo negde nakon lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini pre dve godine, kada je taj prostor saradnje i određenih veza i odnosa jednostavno proširen i na neke druge lidere, pogotovo opozicije. Prilikom dolaska u Banjaluku, Vučić se sastao i sa Draškom Stanivukovićem, pa je i taj Dodikov ekskluzivitet nestao“, podseća Topić za Danas.

Opozicija postala miljenik Beograda

I na neke druge događaje pozivani su predstavnici opozicionih partija, a spekulacije su počele dolaskom Vučića u Bijeljinu, kada se sastao i sa predstavnicima opozicije i otišao na BN televiziju, koja je na udaru aktuelne vlasti u RS i smatra se njenim velikim kritičarem

„Sigurno da je to bila jedna od Dodikovih zamerki Vučiću, glasno izgovorena ili ne“, kaže Topić i dodaje kako je sumnje u njihove odnose dalje produbilo i nedavno privođenje članova Glavnog odbora SNS, kada je u obrazloženjima spočitavano da su uhapšeni zbog pokušaja uticaja ili uključenosti u izbore u BiH.

„Pandorina kutija je otvorena kada su počele da isplivavaju te vrste spekulacija, gde se Vučiću spočitava da podržava opoziciju ili bar deo opozicionih lidera u RS“, zaključuje Topić.

Novinarka i analitičarka Gordana Katana navodi da i inače predsednik Srbije Milorada Dodika „drži na vrlo čudnoj uzici, onoj koju malo povuče pa malo popusti“.

„Istina, Dodikove izjave i ponašanje nikako nisu Vučiću u poslednje vreme išle naruku, naročito posle referenduma po ukrajinskim oblastima pod kontrolom Rusije, kada je Dodik pozdravio održavanje referenduma i kazao da ne priznaje nezavisnost. On je time doslovno gurnuo Vučiću ne prst, nego šaku u oko, u trenutku kada se on bori za Kosovo i kada je sam kazao da nikada neće priznati te oblasti koje su se pripojile Rusiji“, dodaje Katana.

Svi gledaju ka Srbiji

Iako napominje da sukob možda postoji, sagovornica Danasa naglašava da sumnja da se Vučić na bilo koji način posebno uplitao u izborni proces.

„On je u jeku izborne kampanje bio u Bijeljini i na BN televiziji jasno kazao da neće da komentariše i da samo želi da izbori prođu u fer, demokratskoj atmosferi. Sumnjam da je dao neku posebnu podršku opoziciji, bar ono što se moglo jasno videti. A druga je stvar ono što se inače kompletna politika Srpske kreira tako da je okrenuta i zagledana u Beograd, koji se doživljava kao matica i prava država, a ne zapravo Bosna i Hercegovina. Na kraju i u uzbornoj noći, kada je proglasila tragikomičnu izbornu pobedu, Jelena Trivić je rekla da će se zapravo politika Banjaluke rukovoditi politikom iz Beograda. Da li neko na tom temelju sada izvodi spekulacije, moguće je, ali ja kao novinar ne mogu da izvučem takav zaključak“, ističe Katana.

Gde ima spina, ima i vatre
„Ono što je do sada definitivno ovde kao vrsta spina protiv opozicije korišćeno je priča da su strani plaćenici, Jeleni Trivić zamerano je da je od Džoa Bajdena dobila 10 miliona dolara da sruši Republiku Srpsku i Milorada Dodika. Stalno se proizvodi taj neki spoljni neprijatelj, koji ruši Srpsku bez ikakvih dokaza i konkretnih pokazatelja, ali se to zaspinuje i vrti u javnom prostoru u smislu diskreditacije. Ali ako se takva vrsta spina adresira na Srbiju i Vučića, a znamo kakvi su ti odnosi do sada bili, onda je to znak da je došlo do vrlo kratkog spoja u odnosima aktuelne vlasti u Srpskoj i Aleksandra Vučića kao personifikacije vlasti u Srbiji“, dodaje Tanja Topić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari