Kako je Zoran Đinđić "otkačio" Bebu Popovića iz Vlade Srbije i ko ga je tada rehabilitovao da se ponovo vrati 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

U nedelji za nama ostavka ministra prosvete Branka Ružića, nakon masovnog ubistva u osnovnoj školi na Vračaru, izazvala je pažnju kako domaće tako i strane javnosti. Međutim i pre 20 godina jedna „ostavka“ takođe je bila tema koja se našla na stranama Danasa.

Objavljena je informacija da bi Vladu Srbije mogao da napustiti sekretar Boroa za komunikacije Vladimir Beba Popović, što su mmnogi ministri demantovali, navodeći „da se o tome nije raspravljalo na sednici Vlade“.

I tadašnji premijer Srbije Zoran Živković odbacio je mogućnost da dođe do bilo kakvih personalnih promena u Vladi.

„Vlada je izabrana pre manje od dva meseca i ima važnijih poslova, nego da se obazire na abrove iz ove ili one javnosti“, rekao je Živković agenciji Beta, a preneo Danas.

On je dodao da je Vladimir Popović najavio svoj odlazak, ali „to sigurno neće biti sada“.

„Popović neće sigurno otići sada iz Biroa za komunikacije kako bi se trljale ruke da je neko nekog smenio u Vladi Srbije“, naveo je tada Živković.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Da Vlada Srbije ne traži ostavku Vladimira Popovića izričit je bio i tadašnji potpredsednik Vlade Čedomir Jovanović.

„Status sekretara Biroa za komunikacije zavisi isključivo od njegove volje i tako će biti sve dok se u njegovom radu ne nađu neki problemi ili dok on sam ne promeni stav. Nije tajna da je Popović tražio da nakon stabilizacije političkih prilika u zemlji i reorganizacije Biroa pređe na drugu dužnost“, otkrio je Jovanović na konferenciji za novinare Demokratske stranke te 2003. godine, nekoliko meseci nakon što je u Srbiji ubijen Zoran Đinđić.

Kako je Zoran Đinđić "otkačio" Bebu Popovića iz Vlade Srbije i ko ga je tada rehabilitovao da se ponovo vrati 2
Foto: Arhiva Danasa

Komentarišući pisanmje pojedinih medija da će pod pritiskom javnosti Popović ipak morati da podnese ostavku, jer će u protivnom biti smenjen, Jovanović je tvrdio da na sednici Vlade nije bilo razgovora o kadrovskim promenama.

„Politika pritisaka na vladu i vladine službenike bez ikakvih argumenata nije politika kojom se mogu graditi kompromisi“, naglasio je Jovanović.

Potvrdio je da je Vlada formirala Tim za kontrolu rada službi koje su bile zadužene za obezbeđenje pokojnog Đinđića, ali nije želeo da precizira ko su članovi, dodavši da nije reč o stručnjacima.

Jovanović je tada najavio i formiranje Vladine komisije za ispitivanje rada službi Đinđićevog obezbeđenja.

Samo dva meseca kasnije ispostavilo se da priča o ostavci Bebe Popovića ipak nije bila slučajna. Sredinom 2003. godine Popović se povlači iz Biroa za komunikacije Vlade Srbije i vraća svojoj firmi i savetovanju.

Kako su preneli mediji 5. jula 2003. godine, Vladimir – Beba Popović, sekretar Biroa za komunikacije, zatražio je u utorak, 1. jula, od Vlade Srbije da ga razreši dužnosti i da sa funkcije ode 15. jula.

„U skladu sa dogovorom koji sam tokom vanrednog stanja postigao sa predsednikom Vlade Zoranom Živkovićem, obaveštavam vas da će se do 15. jula ove godine u potpunosti izvršiti reorganizacija Biroa za komunikacije u skladu sa novim potrebama Vlade. Smatram da sam time ispunio preduslove neophodne za prihvatanje mog zahteva za razrešenje sa funkcije sekretara Biroa, koji sam pokrenuo na sednici Vlade, 24. aprila 2003. godine. Molim Vladu Republike Srbije da, poštujući moju ličnu odluku, bez odlaganja uvaži ovaj zahtev i razreši me dužnosti sa datumom 15. jul 2003. godine“, naveo je Popović u pismu adresiranom na Vladu Srbije, a preneo B92.

Mnogo godina kasnije, Zoran Živković u izjavi za Danas 2021. godine naveo je da je „Popović najveća greška pokojnog premijera“.

„Zoran ga je oterao od sebe u januaru 2003. kada je shvatio da ima najgori marketing u istoriji srpskih vlada. Bez obzira na sve dobre stvari koje su tada urađene, u medijima se nije video ni stoti deo. Videlo se samo negativno. Otkačio je Popovića i zato što je bez njegovog znanja kontaktirao sa Zemunskim klanom i navodno rešavao velike sukobe među njima, a u Šilerovu je, kao što je već poznato išao sa Čedom Jovanovićem“, objasnio je Živković za naš list i dodao da se Popović, nakon atentata vratio 12. marta 2003. da pomogne i to na zahtev Dušana Mihajlovića.

Živković je naveo da je njegov uslov bio da Popović ode po završetku Sablje.

„Čim je okončano vanredno stanje ja sam ga isključio iz sastava tih vladinih tela iako su pojedini ministri pretili da će podneti ostavke ako Popović ne ostane. Rekao sam im da mogu da podnesu ostavke i da primam od 9 do 15 sati“, dodao je Živković.

Vest o navodnom razlazu Bebe Popovića i Aleksandra Vučića koju je, kako je rekao Živković, plasirala opozicija za njega je potpuno bila nebitna.

„Popović u srpskoj javnosti ima precenjenu vrednost i o njemu se pričalo godinama kao o magu propagande, bilo da je ona pozitivna ili negativna. Doduše ne sećam se pozitivnih stvari, ali njegov doprinos negativnoj kampanji i onome što se dešava u Srbiji na našu sreću je manji nego što se misli. Beba Popović nije autor svih prljavih obračuna vlasti sa političkim protivnicima, već je ta smrdljiva atmosfera posledica smrada sa vrha, a to znači da sve počinje od prvog čoveka. A operativci koji tu dodaju malo ovog ili onog negativnog mirisa su nebitni. Svako ko želi da vidi ko stvara tu negativnu atmosferu neka ujutru gleda od 8 do 11 sati televizije sa nacionalnom frekvencijom i videće kako izgleda kanalizaciona mreža“, zaključio je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari