Ko je budući gradonačelnik Novog Sada 1foto: Grad Novi Sad

Novi Sad sutra dobija svog novog gradonačelnika, advokata Milana Đurića, koji je do sada bio zamenik doskorašnjem Milošu Vučeviću. Za njega kažu da je Limanac, ljubitelj fudbala i jačeg gitarskog zvuka.

Đurića javnost u Novom Sadu tek treba da upozna. Iako nije nov u politici i ovo mu je treći mandat u Gradskoj kući, nije bio isturen u javnosti. Srpska napredna stranka držala ga je po strani.

Praćenje onoga šta radi počelo je intenzivnije tek kada je već ozbiljno figurirao za naslednika Miloša Vučevića, sada već bivšeg gradonačelnika Novog Sada.

Za Novosađanke i Novosađane je tako ostao tajnovit funkcioner, koga na internetu otkriva samo štura biografija i ime za koje se ne vežu afere. Odgovor ko je zapravo Đurić, znaju tako najbolje njegove komšije sa Limana, gde je odrastao.

Od njih se može saznati da je pripadao ekipi koja voli da sluša „čvršću“ gitarsku muziku prepoznatljivu za taj deo grada, kao i da mu rođeni brat vlasnik poznate novosadske radio stanice AS FM.

Dapače, može se reći kako će Novi Sad dobiti prvog pank rokera (da ne idemo detaljno u alternativne muzičke pravce) na mestu gradonačelnika. Ili barem nekadašnjeg.

Ljudi koji ga poznaju opisuju ga kao „pristojnog i normalnog, nesklonog bilo kakvim ekstremima“. Njegov ulazak u politiku i SNS bio je iznenađenje za mnoge ljude iz njegove bliske okoline.

Pre ere SNS politikom se nije bavio, barem ne aktivno. Pojedini ga se sećaju iz vremena kada je bio pravna pomoć Demokratskoj stranci prilikom izbora, ali nema potvrde da je i bio član ove partije.

Tu se krije i glavno pitanje na koje ćemo uskoro dobiti odgovor, koliko će Đurić u svom radu biti samostalan, a koliko indigo preslikač onoga što se odluči u centrali partije, još žešće nego što je to bio njegov prethodnik Miloš Vučević.

„Biografija čoveka koji će voditi drugi grad u državi ne dokazuje da je on za to sposoban. To može biti problematično, gledajući njegovo neiskustvo. SNS je svoje jake ljude rasporedila, posebno na lokalu, na javna preduzeća, jer odatle se finansiraju političke partije, teško da ćete iz gradskog budžeta štampati stranačke plakate. Tako u tim izvršnim političkim organima su često slabije političke figure. Vučević, koliko je bio poznat, toliko je bio i osporavan, a njegove zamenike i pomoćnike ni ne poznajemo”, rekao je Duško Radosavljević politički analitičar.

Gradski odbornici se kako dodaje, popunjavaju “dizačima ruku”, ljudima koji nisu autonomne političke ličnosti, pa da se teško prepoznaju po bilo čemu. Pitanje autoriteta uvek je prisutno kada bistrimo o novosadskim lordmerima.

Prvi čovek Novog Sada trebao bi da bude barem u prvih deset funkcija u državi, ali Radosavljević se pita da li je to ikada i bilo tako?

„Pitanje novog mosta, Šodroša i Novog Sada na vodi, sigurno nije potekla od Vučevića, tolika drskost i bahatost dok se priča sa građanima nije novosadski izum, to sve dolazi sa državnog nivoa. Da li je Vučević imao neki autoritet ili nije, pitanje je, ipak je bio u vrhu partije. Novi gradonačelnik siguran sam da to nema. Mislim da pred njim neće biti nikakvih izazova, jer je on svoj najveći izazov preskočio kada se prihvatio ove pozicije“, nastavlja analitičar.

Kako dodaje, od Đurića tako ne očekuje ništa dalje nego da verno izražava stavove svoje partije, te da dovrši problematično izglasane odluke.

Podseća i na činjenicu da su u mandatu gradonačlenika Vučevića građani Novog Sada najviše tučeni, barem u svojoj novijoj istoriji, te da je prekomerna upotreba sile ovde više premenjivana nego u drugim delovima države.

Budući gradonačelnik danas nije imao vremena da ogovori na naša pitanja, a javnosti će se obratiti sutra, posle sednice novosadskog parlamenta koja počinje od 10 časova i na kojoj treba da bude izabran za prvog čoveka grada.

Ranije je na pitanje novinara 021.rs, šta će mu biti prioriteti ako postane gradonačelnik odgovorio kako su jasni ciljevi trećeg uzastopnog mandata koji je SNS dobila na izborima.

„Očekujemo nastavak realizacije projekata izgradnje tri nova mosta, početak izgradnje prečistača otpadnih voda, regionalne deponije, nastavak ravnomernog infrastrukturnog opremanja svih delova”, rekao je Đurić.

Tri plate, stan i polovan BMW

Đurić je rođen 20. juna 1977. godine, u Novom Sadu, gde je završio Osnovnu školu „Jovan Popović“ na Limanu, a potom i gimnaziju „Isidora Sekulić“. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu diplomirao je 2002. godine i stekao zvanje diplomirani pravnik. Radio je kao advokat.

Izabran je za člana Gradskog veća Grada Novog Sada za upravu i propise 2012. godine i na toj funkciji ostaje dva mandata, do 21. septembra 2020. godine, kada je izabran za zamenika gradonačelnika Grada Novog Sada. Član UO Fudbalskog kluba “Vojvodina” i potpredsednik Skupštine Fudbalskog kluba “Vojvodina”.

Njegovi poznanici kažu da jako voli fudbal, ali i da sa boravi u prirodi i uživa u aktivnom odmoru.

Po podacima Agencije za sprečavanje korupcije, Đurić je pre dve godine naveo da prima tri mesečne plate. Kao zamenik gradonačelnik prima platu od 123.000 dinara, kao član Socijalno-ekonomskog saveta Novog Sada 30.000 i kao član Pokrajinske izborne komisije 39.000 dinara.

U imovinskoj karti zaveden je i stan od 56 kvadratnih metara te automobil BMW, 2015. godište. Naveo je da ima depozite i štedne uloge u bankama u zemlji ili inostranstvu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari