ALEKSANDAR VUČIĆ - KATERINA SAKERALOPULUfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Prethodnih dana u zvaničnim posetama Srbiji boravili su prvo predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, a odmah potom i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski. Osim što dolaze iz Srbiji vrlo bliskih i prijateljskih zemalja, njihove političke biografije imaju malo dodirnih tačaka.

Katerina Sakeralopulu
Prva je žena predsednica Grčke, parlament Helenske republike izabrao ju je na ovu funkciju u januaru 2020, na predlog premijera Kirjakosa Micotakisa.

Dobila je podršku 261 od ukupno 300 poslanika u grčkom parlamentu, a podržali su je članovi stranaka Nova demokratija, Siriza i savez Pokret za promenu.

Na dužnost je potom stupila u martu, kada je istekao mandat odlazećem predsedniku Prokopisu Pavlopulosu.

Funkcija predsednika u Grčkoj u većoj meri je ceremonijalna, sa ograničenim političkim ovlašćenjima.

Po zanimanju je sudija, pre izbora za predsednika, Sakelaropulu je bila predsednica Državnog saveta, najvišeg administrativnog suda Grčke.

Rođena je u 1956. u Solunu. Njeni roditelji su Nikolaos Sakelaropulos, bivši potpredsednik grčkog Vrhovnog suda, i Aliki Paraskeva, navodi se na Vikipedii.

Ko su zvaničnici Grčke i Severne Makedonije koji su bili u poseti Srbiji? 1
Printskrin TV Pink

Njena porodica dolazi iz Stavroupolija, grada u prefekturi Ksanti. Studirala je pravo u Atini i završila postdiplomske studije javnog prava na Univerzitetu Pariz II.

Redovno objavljuje radove u akademskim časopisima. Takođe je doprinela knjizi Finansijska kriza i zaštita životne sredine o sudskoj praksi Državnog saveta. Prema dostupnim podacima, ima životnog partnera, advokata po struci, i dete iz prethodnog braka.

Dimitar Kovačevski
Izabran je u januaru 2022, kao osmi po redu premijer Severne Makedonije, nakon ostavke prethodnika Zorana Zaeva zbog loših rezultata Socijaldemokratskog saveza Makedonije na lokalnim izborima prethodne jeseni.

Prethodno, u decembru Kovačevski je umesto Zaeva postao lider SDSM.

Vlada koju predvodi izabrana je oko ponoći, pola sata pre zakonskog roka za to. Čine je koalicija oko njegove SDSM „Možemo“, DUI Alija Ahmetija, dok je novi koalicioni partner Alternativa Afrima Gašija.

Zvanično imaju 64 od 120 poslanika u makedonskom Sobranju, analitičari ukazuju da je jedan od stalnih izazova, jačanju opozicione VMRO-DPMNE.

Kovačevski je u ekspozeu najavio da će se njegova vlada u preostale dve i po godine posvetiti ekonomiji i odbacio zahtev opozicione VMRO-DPMNE za vanrednim parlamentarnim izborima.

Ko su zvaničnici Grčke i Severne Makedonije koji su bili u poseti Srbiji? 2
Printskirn Tviter/Dimitar Kovačevski

Od Kovačevskog se očekuje da zaustavi pad podrške SDSM, očuva stranku i vladajuću koaliciju.

Rođen je u Kumanovu 1974. i po obrazovanju je ekonomista, doktor ekonomskih nauka.

Bio je pomoćnik ministra finansija, predaje na jednom privatnom univerzitetu u Skoplju.

Sin je bivšeg gradonačelnika Kumanova i makedonskog ambasadora u Crnoj Gori Slobodana Kovačevskog.

Njegov izbor za lidera SDSM iznenadio je mnoge, jer je tada makedonskoj javnosti bio prilično nepoznat.

Školovao se i usavršavao u SAD, Nemačkoj, Holandiji, Španiji, radio je uglavnom na različitim rukovodećim pozicijama u makedonskom Telekomu, Dojče telekomu, VIP…

Ubrzo posle izbora za premijera morao je da odgovara na medijske napise da je njegova supruga bugarskog porekla (i to iz Bosilegrada, prema navodnim podacima srpskih vlasti) i tada je rekao da je Elena Mitkov Kovačevski rođena u Krivoj Palanci, a njihova deca u Skoplju.

Kovačevski je bio i domaćin evropsko-srpsko-albanskih pregovora u Ohridu 18. marta, kada je objavljeno da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, prihvatili da primene Sporazum o normalizaciji, dogovoren u Briselu 27. februara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari