Nastavak sa 1. strane
Poslanici Odbora za evropska pitanja slovačkog parlamenta juče su jednoglasno prihvatili predlog vlade premijera Roberta Fica koji je izneo šef diplomatije Jan Kubiš da Slovačka na sastanku Evropske unije 12. i 13. februara pozdravi plan za Kosovo međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

Nastavak sa 1. strane
Poslanici Odbora za evropska pitanja slovačkog parlamenta juče su jednoglasno prihvatili predlog vlade premijera Roberta Fica koji je izneo šef diplomatije Jan Kubiš da Slovačka na sastanku Evropske unije 12. i 13. februara pozdravi plan za Kosovo međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija. Kako javlja slovačka agencija SITA, za takav predusretljiv pristup glasali su čak i poslanici vladajuće koalicije koja od petka do danas kritikuje Ahtisarijev plan kao opasan presedan za Slovačku, jer bi na „kosovski model separatizma mogli da se ugledaju slovački Mađari.“
– Osamostaljenje Kosova je nepovratno. To je proces koji ide samo jednim smerom. To ne možemo da zaustavimo. Mislim da bi to sada bilo i opasno – kazao je Kubiš i dodao da osamostaljenju Kosova ide naruku i nezainteresovanost srpske javnosti za Kosovo, koje sa odrazilo u slabom učešću na nedavnom referendumu o novom ustavu Srbije. Kubiš je, naime, poslanicima izneo kako mu je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković „priznao da izlaznost nije dostigla 50 odsto kako je zvanično saopšteno, već svega 42 odsto birača“.
– Ja bih posle takve tvrdnje morao da odem s funkcije – citira Kubiša SITA.
U zamenu za to što će pozdraviti Ahtisarijev plan, Slovačka će zahtevati čvrste garancije evropske perspektive za Srbiju, složili su se sa Kubišom poslanici.
– Tražićemo obnavljanje pregovora EU o stabilizaciji i asocijaciji sa Srbijom, blokiranih zbog nesposobnosti da Hagu izruči bosansko-srpskog generala Ratka Mladića, optuženog za ratne zločine – najavio je Kubiš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari