U Kragujevcu do 18 sati na referendum izašlo 19,18 odsto glasača 1Foto: Grad Kragujevac

Do 18 sati, u Kragujevcu izlaznost je na 12 reprezentativnih biračkih mesta bila 19,18 odsto.

Najveća izlaznost u Kragujevcu zabeležena je na biračkom mestu 23 MZ Palilula OŠ Moma Stanojlović, gde je glasalo 22,93 i na biračkom mestu 84 MZ Ždraljica – Dom kulture gde je do 18 sati izašlo 21,79 odsto upisanih birača.

U Kragujevcu do 16 sati na 12 oglednih biračkih mesta izlaznost je bila 15,46 odsto.
Najveća izlaznost zabeležena na biračkom mestu 23 u MZ Palilula OŠ „Moma
Stanojlović“, gde je glasalo 20,14 posto od upisanih 1256 glasača.

Do 16 sati na biračkom mestu broj 39. u zgradi kragujevačkog Suda na referendum je izašao 231 građanin sa glasačkim pravom koje u ovoj izbornoj jedinici ima 1.455 Kragujevčana. Građani koji izlaze na referendum smatraju da trebaju da se izjasne o važnim stvarima kako „sutra ne bi bilo da se sve dogodilo bez naše pažnje”.

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Petrašinović pozvao je građane da glasaju za veću samostalnost pravosudnih organa, koji je tačno u podne, na biračkom mestu broj 38 u školi „Radoje Domanović” glasao je sa porodicom.

Petrašinoviću ovim referendumom se sprečava upliv politike u izbor sudija i uvodi stalnost sudijske funkcije, kao i veća samostalnost sudskih i tužilačkih organa.

– Veliki je značaj da građani grada Kragujevca i Republike Srbije danas izađu na referendum i glasaju za ustavne reforme u oblasti pravosuđajer se na taj način stiče veća nezavisnost pravosuđa, veća nezavisnost sudskih organa, samostalnost tužilačke funkcije – izjavio je on, dodavši da se na taj način „sprečava upliv politike u izbor pravosuđa”.

U Kragujevcu do 18 sati na referendum izašlo 19,18 odsto glasača 2
Predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović

Po njemu,  ovim referendumom sprečiće se i da neki stranački opštnski odbori mogu da predlažu i biraju sudije.

– Sprečićemo da dođe do toga, kao što se desilo 2009. godine kada su oni pre nas to nazivali pravosudnom reformom i kada je 830 sudija ostalo bez posla iako je garantovana stalnost sudijske funkcije – smatra on.

Za Petrašinovića ovaj akt o promeni ustava u oblast pravosuđa uvodi stalnost sudijske funkcije, veću samostalnost sudskih i tužilačkih organa i na taj način – kvalitetnije sudske organe.

Nešto ranije, na biračkom mestu broj 12 u Kragujevačkoj osnovnoj školi „Jovan Popović“ do 11 sati izašlo oko 30 od ukupno 1.017 upisanih birača. U Kragujevcu, na biračkom mestu broj 13, gde pravo glasa ima 1.151 birača do 11 časova glasalo je njih 26.

Predsednik biračkog odbora, Bojan Radovanović kaže da nije zadovoljani izlaznošću građana, posebno mladih. U osnovnoj školi „Svetozar Marković“ glasala je i funkcionerka Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović.

Istovremeno, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa suprugom Maricom, glasao je u 11 sati na biračkom mestu broj 12. u školi „Jovan Popović”. Dašić je u svojoj izjavi medijima poručio da očekuje da referendum uspe i pozvao Kragujevčane da izađu na njega.

– Danas se zjašnjavamo o izmenama Ustava koje je preporučila i Venecijanska komisija. Na ovaj način politika se potpuno izbacije iz pravosuđa i ono postaje samostalno. Smatram, da zaista svaki građanin treba da učestvuje u toj odluci i o njoj da svoj sud – izjavio je Dašić.

On je istakao da je osnov demokratskog društva da svaki građanim na svim izborima ili referendumu iskoristi svoje glasačko pravo kako bi se voljom većine došlo do neke važne odluke za narod i državu.

Po njemu referendum će biti uspešan i izmene Ustava usvojene „jer to je deo naše agende na evropskom putu”.

– Srbija je zemlja koja je definitivno trasirala taj put – zaključio je on.

U Kragujevcu do 18 sati na referendum izašlo 19,18 odsto glasača 3
Glasacko mesto br. 13 Kragujevac referendum, Foto: Z.S.M.

Na glasačkom mestu broj 12. u školi „Jovan Popović” u Kragujevcu, na kome biračko pravo ima 1.017 birača, do 11 sati glasalo je 38 Kragujevčana. U istom periodu, na glasačakom mestu broj 13. na kome pravo glasa ima 1.151 osoba izašlo je 23 građana.

Predsednici glasačkih komisija na ova dva mesta Militun Dimitrijević i Bojan Radovanović izjavili su da se sve odvija bez ikakvih problema kao i da veću izlaznost glasača na referendum očekuju popodnevnim časovima.

Prema podacima Republičke izborne komisije, na teritoriji Šumadije i Zapadne Srbije do 12 sati glasalo je 7,74 odsto građana upisanih u birački spisak.

Prema ranijim podacima, na 12 referentnih biračkih mesta u Kragujevcu, od ukupno 168, plus jedno u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, zabeležen je neuobičajeno nizak odziv u prva tri sata.

Glasalo je samo 2,8 odsto upisanih birača. Izraženo u brojevima to je 15-ak birača po biračkom mestu. Prema informaciji koja nam je upravo stigla, RIK je promenio dogovorene termine preseka.

Razlog može da bude i otežano kretanje neraščićenim ulicama u prigradu. Na biračkom mestu 94, u kragujevačkog naselju Petrovac, do 9 sati glasalo je desetak građana.

Ranije, kako je rekla Ana Nikolić, predsednica biračkog odbora na glasačkom mestu Medicinskoj školi u naselju Vašarište, na ovom glasačkom mestu „ako se po jutru dan poznaje odziv će biti slab”, ali je još prerano da se daju bilo kakve procene.

Članovi biračkog odbora na ovom mestu cene da je jutro isuviše hladno i za veći odziv ljudi u ovom periodu, kao i da je veliki deo potencijalnih glasača čekao jutrošnje razrešenje u „slučaju Đoković” u Australiji.

Inače, na ovom biračkom mestu, po pravilu, najveća izlaznost građana je od 11 sati do ručka i posle 17 časova. Pravo glasa ima 1.017 Kragujevčana.

Podsetimo, u Kragujevcu su sva biračka mesta otvorena na vreme.

Da bitne stvari „ne prođu bez naše pažnje”

U zgradi kragujevačkog Suda, jednom od najvećih glasačkih mesta u Kragujevcu i Šumadiji, do 16 sati, izašao je 231 građanin sa glasačkim pravom, koje u ovoj izbornoj jedinici ima 1.455 Kragujevčana.
– Glasala sam zato što smatram da svako od nas treba da se izjasni po ovim pitanjima i kada se radi o važnim stvarima. A, ne da sutra bude da je sve proteklo „bez naše pažnje”. Onda, posle takvog pristupa, vlast zaista može da nam radi sve šta hoće – smatra Mina Stanojkov Paunović (31), primenjena umetnica, koja je glasala u kragujevačkom Sudu.
Ostali Kragujevčani koji su glasali na ovom biračkom mestu nisu želeli da daju izjave za medije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari