Kragujevčane boli što su izgubili status regionalnog centra: Dalibor Jekić, poslanik SSP 1Foto: Privatna arhiva

U Narodnoj skupštini ću se zalagati za decentralizaciju i regionalni razvoj, imajući u vidu da su regionalni i unutar-regionalni dispariteti među najvišima u Evropi. Za vreme ove vlasti smo imali jačanje centralizacije, a ne decentralizacije, jer su mnoge nadležnosti vraćene na centralni nivo, kaže za Danas Dalibor Jekić, narodni poslanik Stranke slobode i pravde iz Kragujevca u novom sazivu republičkog parlamenta.

– Biti predstavnik građana u Narodnoj skupštini je pre svega velika čast, ali sa druge strane i odgovornost prema svim građanima koji su vam dali poverenje. Slobodno mogu reći da je kod mene dominantan osećaj odgovornosti, jer je ona uvek bila prisutna kada sam stupao na neku funkciju bilo na profesionalnom, političkom ili sportskom polju, smatra on.

Nakon skoro četiri meseca se konstituiše Narodna skupština, što je po Jekiću pokazatelj u kakvom stanju su naše institucije, demokratija i opšte stanje u zemlji.

– Predstava sa Velikim Trnovcem je bila izrežirana od strane vlasti sa jednim jedinim ciljem, a to je kupovina vremena oko donošenja odluke o uvođenju sankcija Rusiji. Ovolika neozbiljnost i neodgovornost prema budućnosti naše zemlje je zaista zabrinjavajuća, ali sa druge strane je zapravo pokazala kako stvari u praksi funkcionišu, a to je da se u ovoj zemlji za sve pita jedan čovek koji obavlja sve moguće funkcije, istče Jekić.

Po njegovom mišljenju u ozbiljnim demokratskim društvima se vlast posle izbora formira u najkraćem mogućem roku, jer je to interes države i društva.

– U Sloveniji su održani izbori 24. aprila, a Vlada je izabrana 25. maja, a mi ćemo verovatno imati novu vladu pet-šest meseci nakon izbora, podseća on.

Dalibor Jekić (45) bio je, kao 29., najbolje rangiran od Kragujevčana na listi kandidata „Marinika Tepić – Ujednijeni za pobedu Srbije”. Rođen je u Kragujevcu i po zanimanju je master inženjer menadžmenta. Predsednik je GrO SSP Kragujevac, i ovo mu je prvi poslanički mandat.

Teme kojima će se baviti u parlamentu kao narodni poslanik će biti ekonomija, decentralizacija, regionalni razvoj, problemi sa kojima se susreće naš grad i cela Šumadija.

– Funkciju narodnog poslanika želim da vršim u pravom smislu te reči, tako što ću biti glas svih građana koji trpe pritiske, ucene i maltretiranja od strane vlasti. U Narodnoj skupštini ću se zalagati za decentralizaciju i regionalni razvoj, imajući u vidu da su regionalni i unutar-regionalni dispariteti među najvišima u Evropi. Za vreme ove vlasti smo imali jačanje centralizacije, a ne decentralizacije, jer su mnoge nadležnosti vraćene na centralni nivo. Kada pričam o regionalizaciji mislim na formiranje regionalnih jedinica sa političkim, administrativnim i finansijskim nadležnostima i kontrolom nad svim resursima na svojoj teritoriji, najavljuje Jekić.

Po njegovim rečima „kada govori o regionalizaciji ne može a da ne napomene ono što njega, kao i sve Kragujevčane boli”.

– To je činjenica da je Kragujevac u novom Prostornom planu Srbije 2021-2035. izgubio status regionalnog centra. Praktično Kragujevac je izjednačen sa mnogo manjim mestima, što je nedopustivo. Nadam se da će preovladati razum, kao i da će mišljenje stručne javnosti i građana biti prihvaćeno čime će se našem gradu vratiti status regionalnog centra koji mu prirodno pripada, eksplicitan je naš sagovornik.

Takođe, prioritet u njegovom delovanju će svakako biti sam grad Kragujevac i problemi sa kojima se susreću njegovi sugrađani.

– Evidentno je grad u očajnom stanju, što se vidi na svakom koraku. Kako u Narodnoj skupštini, tako i u Gradskoj skupštini želim da insistiram na pitanjima koja se tiču rekonstrukcije Univerzitetskog kliničkog centra, kada će biti završen objekat Centra za matične ćelije, kada će početi izgradnja Severne obilaznice i FILUM-a, kada će biti završena Tržnica, ko je odgovoran što je gradski budžet za Trg Radomira Putnika oštećen za preko 4 miliona dinara, kada će gradske ulice biti dovedene u normalno stanje, kao i na onim pitanjima koja će biti sugestija građana, a koja su krucijalna za naš grad, nabraja Jekić, dodajući da su Kragujevčani u prethodnom periodu „na sva i mnoga druga pitanja imali samo ćutnju gradonačelnika”.

Iako nov u poslaničkim klupama nije optimista što se tiče promene ponašanja i narativa poslanika SNS-a i njihovih satelita.

– Ali sam siguran u to da poslanici Stranke slobode i pravde i poslaničkog kluba Ujedinjeni neće aminovati bezumlju. Želimo da se bavimo isključivo temama koje će da doprinesu popravljanju kvaliteta života građana, kao i normalizaciji odnosa u našem društvu. Takođe, bićemo istrajni u tome da sve afere koje smo otkrili u prethodnom periodu dobiju svoj epilog, ističe on.

Kragujevčane boli što su izgubili status regionalnog centra: Dalibor Jekić, poslanik SSP 2
Aktuelna vlast je ponizila Kragujevčane i vratila ih u 19. vek – Dalibor Jekić Foto: Privatna arhiva

Jekić podseća da je Srbija postala duboko podeljeno društvo zarobljenih i srušenih institucija, dok je cilj Stranke slobode i pravde da Srbija postane pre svega država jednakih šansi za sve u kojoj su institucije nezavisne.

– Naša borba za takvu državu je počela pre tri godine i nastavlja se još snažnije od 1. avgusta. Što se tiče mandata novog saziva Narodne skupštine mišljenja sam da će on trajati do 2024. godine i da će se vanredni parlamentarni izbori održati zajedno sa lokalnim izborima za koje je Stranka slobode i pravde uveliko krenula u ozbiljne pripreme. Mislimo da je zrelo da 2024. godine dođe do promene vlasti u Kragujevcu imajući u vidu na šta nam liči grad, kao i stanje u kojem se nalaze javna komunalna preduzeća. Najbolji primer koliko je ova vlast ponizila građane je Tržnica, vratili su nas u 19. vek, zaključuje Dalibor Jekić.

Na kraju razgovora za Danas želi da poruči građanima da borba za normalnu, uređenu, slobodnu, pravednu i demokratsku državu ne sme da stane, jer odgovornost prema generacijama koje dolaze mora da bude dominantna.

– Nemojmo da se stidimo kroz nekoliko godina kada nas deca budu pitala šta smo mi preduzeli, već da se ponosimo da smo ostavili mnogo bolje društvo nego što su neke generacije nama ostavile, završava novi narodni poslnik SSP u Narodnoj skupštini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari