Lazović: Pozdravljamo okupljanje oko dobrog cilja, ali bolje da su se time bavili dok su bili na vlasti 1

Radomir Lazović, član Malog veća inicijative Ne davimo Beograd za Danas kaže da u ovoj organizaciji podržavaju svaku vrstu okupljanja oko dobrog cilja, poput borbe protiv eksploatacije jadarita u Srbiji, ali ukazuje da su se mnoge partije nedavno setile ekologije, te da bi bilo bolje da su se time bavile dok su bile na vlasti. 

Lazović je komentarišući to što je juče više ekoloških pokreta i udruženja, ali i političkih stranaka potpisalo Društveni sporazum o zabrani istraživanja, eksploataciji i preradi minerala jadarita u Srbiji, naveo da nema sumnje da će eksploatacija jadarita ostaviti katastrofalne posledice po naše okruženje i dobro je da ima sve više glasova protiv.

„Kada sam govorio na protestu protiv Rio Tinta, ispred Skupštine opštine Loznica, pozvao sam na podršku i solidarnost sa ljudima iz ovog kraja, sa onima koje će najviše pogoditi zagađenje i destrukcija. Tada nije bilo pristutno mnogo organizacija, a podrška je bila manja, dobro je da ona raste. Mislim da ni sada nije kasno da se organizacije koje do sada nisu zauzele jasan stav, to i urade. Pozdravljamo ovaj potez – rekao je Lazović.

Dokument su između ostalih potpisali Pokret Buđenje, Crno na belo – Za pravednu Srbiju, tim Kreni-Promeni, Pokret Slobodna Srbija, Bitka za Košutnjak, Srpski pokret Dveri, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, Skupština slobodne Srbije, Veće starina, kao i profesor Duško Kuzović.

Lazović ukazuje na to da je istina da su se mnoge partije tek nedavno setile zaštite životne sredine, pa se odjednom izdaju zelene novine, prave zeleni protokoli ili zelene agende.

– Ali mi na to ne gledamo kao na konkurenciju, nego kao na nasleđe koje smo ostavili u našem društvu. Bilo bi bolje da su se životnom sredinom bavili dok su bili na vlasti i zaista nešto mogli da urade, ali bolje ikad nego nikad. Svakako na ovo gledamo kao na uspeh naših zalaganja da teme kao što su zagađenje vazduha, pravična energetska tranzicija ili odlaganje otpada, kao uostalom i sva druga svakodnevna i životna pitanja građana, dobiju važno mesto u javnom fokusu. Za nas su to najvažnija politička pitanja – zaključuje Lazović.

Inicijativa Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju, platforma Solidarnost  i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta formiraju zeleno-levi blok koji najavljuje ekološke ustanke širom Srbije poput dva održana u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari