Marko Bastać novi predsednik opštine Stari grad 1

Marko Bastać, nosilac liste Demokratske stranke „Čuvari Starog grada“, izabran je tajnim glasanjem za novog predsednika opštine Stari grad, a na mesto njegovog zamenika izabran je Nenad Borovčanin sa izborne liste SPS-JS. Za Bastaća je na konstitutivnoj sednici glasalo 38 od 50 prisutnih odbornika.

                       

Iako je novoizabrani predsednik opštine bio striktan oko toga da nikavi koalicioni sporazumi nisu potpisani, i niko jasno nije odgovorio ko čini novu opštinsku većinu, praktično je izostala samo podrška pokreta „Dosta je bilo“ i Srpske napredne stranke.

– Kada govorimo o tome ko čini većinu u novom sazivu, reći ću vam samo da su to odbornici. Uputio sam poziv svima, nisam razgovarao sa strankama i liderima, da bar jednom na opštinskom nivou budu građani u prvom planu. Dobrodošao jer svako ko hoće da nastavi da radi ono što smo radili prethodnih godina – rekao je Bastać.

On je naveo da se nada da će podrška vremenom da raste.

– Pokušavam na sve moguće načine da skrenem temu sa toga koje stranke čine vlast, već da pričamo da su se odbornici ujedinili iako njihovi programi nisu isti. Ovo je lokalna politika, mi se bavimo time da li su građani zadovoljni nekom zgradom ili parkom, naš cilj je da se isključivo bavimo Starim gradom i tu prestaje priča o visokoj politici – zaključio je Bastać. On je i najavio da će u naredne četiri godine biti pokrenuto 40 novih projekata.

Odbornici Srpske napredne stranke tražili su na početku sednice da se odustane od tačaka dnevnog reda koje se odnose na izbor opštinskog rukovodstva, te da se glasa na sledećoj sednici, kada se steknu „demokratski uslovi“ za to.

– Lista SNS nije učestvovala u bilo kakvim pregovorima za sačinjavanje većine. Ako ih je i bilo, mi takav poziv nismo dobili. Na čemu se baziraju ove koalicije? Na programima ili su prosta kopija republičke opozicije, uz napomenu da pregovori o formiranju Vlade još nisu počeli – rekao je Božidar Nenezić, odbornik SNS.

U nastavku sednice, za predsednicu Skupštine opštine odbornici su tajnim glasanjem izabrali Milu Popović (DS), a za zamenika predsednika Skupštine Avrama Izraela (LDP). Izabrano je i devet članova Opštinskog veća, i to: Andrej Belingar, Lazar Lešnjak, Dušan Raičković, Vladimir Kuzmanović, Petar Bojović, Andrej Milivojević, Kosta Andrić, Aleksandar Todorović i LJubiša Kukolj.

Biografija

Marko Bastać je rođen 1984., odrastao je i živi na Starom gradu. Diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Radno iskustvo je stekao kao urednik emisija u produkcijskoj kući „Emotion“ od 2006. do 2009., kao i u „Službenom glasniku“ 2009. Uporedo se bavi i lokalnim aktivizmom, te 2004. postaje odbornik Skupštine opštine Stari grad, gde se u narednih pet godina neposredno bavi opštinskim problemima. Priliku da svoje ideje sprovede u delo dobija 2010. kada postaje opštinski većnik i započinje niz uspešnih projekata na Starom gradu. Predsednik je opštinskog Odbora Demokratske stranke. Oženjen je, otac dvoje dece.

Raspored snaga

U novom sazivu Skupštine GO Stari grad izborna lista DS osvojila je 20 mandata, SNS ima 14 mandata, „Dosta je bilo“, osam mandata, DSS-Dveri i SPS-JS po četiri mandata, a SDS-LDP-LSV i SRS po tri mandata.

SNS: Šokirani smo koalicijom DS i SRS

Nakon konstitutivne sednice opštine Stari grad, Gradski odbor Srpske napredne stranke se oglasio saopštenjem u kome stoji da je ta stranka „šokirana koalicijom koju su napravile Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka u beogradskoj opštini Stari grad, i tako prevarile i obmanule građane koji su glasali za jedne i građane koji su glasali za druge“. „SNS će biti opozicija takvoj šarlatanskoj koaliciji, ali time postaje potpuno jasno da DS baš ništa nema da ponudi građanima, sem golog opstanka na vlasti“, zaključuje se u saopštenju.

Bastać SNS-u: Utičite na gradsku vlast

Novoizabrani predsednik opštine Stari grad je na sednici apelovao na odbornike SNS da „kao predstavnici opštine utiču na gradsku vlast, jer će, ako se ovako nastavi, sve gradske opštine bankrotirati“. On je naveo da je Grad budžet te opštine smanjio za 33,4 odsto, odnosno za 300 miliona dinara.

„Dosta je bilo“ opozicija

Demokratska stranka u opštini Stari grad danas je napravila vladajuću koaliciju sa Šešeljevim radikalima, Dačićevom SPS, koalicijom Dveri – DSS, SDS i LDP, saopŠtio je pokret Dosta je bilo. Pokret Dosta je bilo će, sa osvojenih 14 odsto glasova i 8 mandata, biti oštra i principijelna opozicija ovako formiranoj vlasti u kojoj će prvi put od 2000. godine na vlast doći radikali.Predstavnici pokreta Dosta je bilo su u razgovorima sa DS, koje je vodio nosilac liste DS Marko Bastać, zahtevali poštovanje poznatih principa za koje se pokret zalaže, a pre svega da se uvede transparentnost trošenja javnog novca i javnog obavljanja vlasti, da se objave svi ugovori sa pravnim i privatnim licima koje je sklopila opština, da se svakog meseca kaže na šta je potrošen svaki dinar, saopŠteno je iz ove stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari