Marko Jakšić: Vučić preveo Srbe sa Kosova žedne preko vode 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Postoji razlika između ranijih sastanaka predsednika Vučića i kosmetskih Srba, kao i konferencija za novinare posle briselskih ‘teških’ razgovora i ovih od danas.

Prvo sastanak sa Srbima je bio kratak i efikasan bez previše detalja sa njega, dok je konferencija, iako je usledila posle razgovora gde se oko ničeg nisu dogovorili i neposredno pre vrlo verovatno velike krize na Severu Kosova, nije bila toliko teatralna i patetična kao one ranije – kaže za Danas Marko Jakšić, pravnik iz Kosovske Mitrovice.

Iako predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, na današnjoj, teatralno najavljivanoj i tri dana očekivanoj konferenciji za novinare, iznova nije predstavio rešenje za kosovsku krizu i sprečavanje izbijanje sukoba na severu 1. septrembra, kada bi trebalo da stupe na snagu takozvane recipročne mere kosovske vlade u vezi sa registarskim tablicama, sagovornik Danasa smatra da je Vučić građanima prećutao šta je dogovorio u Briselu, 18. i 19. avgusta.

Podsetimo, on je pre konferencije za novinare održao sastanak sa predstavnicima kosovskih Srba, koju je, takođe, u „dramatičnom tonu, zakazao iz Brisela, u protekli četvrtak, i imao potrebu da to javno i objavi.

Iz Vučićevog nastupa, kaže Marko Jakšić, stiče se utisak da su se ipak nešto dogovorili u Briselu, i da je on kada je dobio blanko podršku Srba sa Kosova da postigne bilo kakav sporazum u narednih deset dana, njih ustvari preveo žedne preko vode, jer uopšte nije nemoguće da se tako nešto dogodi, da se zaključi neki kompromisni sporazum, koji su po pravilu do sada svi bili na njihovu štetu.

Marko Jakšić: Vučić preveo Srbe sa Kosova žedne preko vode 2
Foto: Privatna arhiva

– Ako je Kurti kao što Vučić kaže kategorički bio protiv svih predloga oko tabilica i ulazno-izlaznog dokumenta vrlo je moguće da će biti pod pritiskom evropskih i američkih diplomata narednih dana. Nažalost, čini mi se da Srbi sa Severa Kosova nisu čuli odgovore na ono šta ih muči, a to je šta se dešava ako Kurti jednostrano i na silu krene da primenjuje odluke prvog septembra, posebno što na terenu primećuju proširenje baza kosovske specijane policije i njihovo ukopavanje, svakodnevna zaustavljanja i šikaniranja od strane istih i safari posete ministra policije Svečlje, koji ovaj deo tretira kao rezervat a njegove specijalce kao lovce na Srbe – ističe sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, „potrebno je stati na put Kurtijevoj agresivnoj politici prema Srbima ali iz današnjeg izlaganja predsednika Vučića nije se moglo zaključiti da će do toga doći, i to je preneto na Srpsku listu“.

– Pomenuto je još jedno u nizu napuštanje institucija ali tek septembra, što je već mnogo puta korišćeno i svakako kasno. Da sumiram, ličilo je na novu predstavu za zamajavanje naroda. Bojim se da će na kraju Srbi će ostati bez KM tablica ali da će Vođa pobediti jer još jednom sačuvao mir. A taj mir će biti previše skup. Kao sav mir u poslednjih deset godina čije su posledice gore nego ratne. Ljudi odavde svakodnevno odlaze, i to masovno – zaključuje Marko Jakšić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa predstavnicima Srba s Kosova i Metohije, da je „ključna poruka – šta god bilo, kako god bilo, da izbegličke kolone neće postojati“.

– Sačuvaćemo naš narod i od progona i od pogroma“, rekao je.

Predsednik Srbije je naveo i da je pojačana „svaka vrsta obaveštajne aktivnosti na severu KiM – rekao je predsednik Srbije.
Kosovsko-metohijski Srbi su na sastanku, kazao je Vučić, podržali rukovodstvo da „narednih deset dana traga za kompromisnim rešenjem“.

– Naše je bilo da i danas kažemo ljudima, iako znamo koliko je to danas teško u uslovima kada to više nisu hipotetički i kada niste u kafani – mi nemamo kud, saterani smo u ćošak i naša ključna poruka je bila, šta god bilo, kako god bilo – izbegličke kolone neće postojati i da ćemo sačuvati naš narod i od progona i od pogroma, ukoliko to ne bude želeo da učini NATO ili ukoliko sa albanskim jedinicama budu učestvovali – izjavio je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari