Milica Andrić Rakić o trenutnim sirenama za uzbunu na Kosovu i okupljanju Srba na barikadama: Ugroženi smo 1Foto: Privatna arhiva

Sirene za vazdušnu opasnost se čuju u svim opštinama, kao i sirene saniteta. Najmanje jedna povređena osoba je primljena u bolnicu u Mitrovici a navoda o pucanju ima u opštini Zubin Potok u selu u blizini prelaza Brnjak – kaže za Danas Milica Andrić Rakić, predstavnica nevladine organizacije Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice.

Ona je za Danas komentarisala vest koja je nedavno objavljena da su se u severnom delu Kosovske Mitrovice oglasile sirene za uzbunu.

To se dogodilo samo par sati nakon što se predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obratio javnosti sa osnovnom porukom da „ako Albanci neće mir, Srbija će pobediti“, odnosno uoči stupanja na snagu uvođenje mera reciprociteta, čija bi primena trebalo da počne noćas u ponoć, a koje podrazumevaju nepriznavanje ličnih karata Republike Srbije na prelazima.

Građanima sa dokumentima Srbije će biti uručen ulazno-izlazni dokument, a sutra počinje i preregistracija vozila sa tablicama Republike Srbije na kosovske.

– Nedeljama unazad su pojačane tenzije između građana i Kosovske policije čije je prisustvo upadljivo proteklih nedelja. Pored osumnjičenih švercera, što jeste mandat policije, mnogo ljudi, posebno iz Zubinog Potoka prijavilo je da ih je policija pretresala u privatnim automobilima i bez jasnog povoda. Pri pojedinim zaustavljanjima policija nosi i automatske puške što građani uglavnom tumače kao preterano i veruju da se radi o pokušaju zastrašivanja – kaže naša sagovornica.

Kako dodaje, sirene najverovatnije pozivaju građane koji to žele, da se okupe na barikadama.

– Situacija na terenu je direktna posledica izostanka dogovora i koordinacije u sprovođenju. Ovako osetljive stvari mogu da se sprovedu samo u saradnji sa Srbijom i uz duboko razumevanje administrativnih problema i problema sa civilnom registracijom. To razumevanje je ovog puta, kao i septembra 2021. izostalo. Izostala je i obećana informativna kampanja koja bi građanima objasnila sve nedoumice. Prva i glavna je ta da li će se procedura izdavanja dokumenta o ulazu/izlazu izdavati o građanima koji žive u opštinama na severu i ako da, da li to znači da će shodno Zakonu o strancima na Kosovu moći provesti samo 90 dana u periodu od svakog 180 dana – kaže naša sagovornica.

Prema njenim rečima, što se ugroženosti tiče, ona postoji u onoj meri koliko je nerazumevanje Vlade Kosova za specifičnost problema koji postoje u svim srpskim sredinama, posebno na Severu Kosova.

– To nerazumevanje je iza većine problematičnih odluka vlade Kosova koji su do sada samo dovodili do rezignacije i nezadovoljstva stanovništva – smatra Milica Andrić Rakić.

Milica Andrić Rakić o trenutnim sirenama za uzbunu na Kosovu i okupljanju Srba na barikadama: Ugroženi smo 2
Foto: Srpska lista

Ona navodi da tu postoji i problem kredibilnosti Srpske liste, koja je u više navrata u odgovoru na nezadovoljstvo zajednice zbog zabrane referenduma, izbora i sličnih situacija samo najavljiva, ali ne i ostvarivala svoje pretnje o napuštanju institucija.

– Njima se više zbog toga nije verovalo pa je deo međunarodne zajednice izveo zaključak da je možda zato vreme da se bar ovo pitanje jednostrano reši – zaključuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari