Miloš Jovanović o tome zašto je NADA glasala u GIK-u kao SNS: Dosta mi je fatamorgana opozicije, naprednjaci su pobedili na izborima 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ne znam kako vas više ne zamaraju tako besmislene optužbe i čudi me da mediji tako olako prenose stavove stranaka u sporu, dakle, stranka koje se bore za birače. Mislim da je naša politička scena kolektivno spremna za psihijatriju. U devedeset odsto slučajeva primećujem ostrašćenost, besmisao i odsustvo inteligenicije. Naša dela govore za nas, sumnje me ne zanimaju. Izašli smo sa jasnim programom i dobili poverenje određenog broja građana za taj program i borićemo se da ga sprovedemo. Tačka, doviđenja – kaže za Danas Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije i predstavnik koalicije NADA.

Kaolicija NADA je, uprkos tvrdnjama da želi saradnju sa drugim opozicionim strankama, poput koalicije Ujedinjena Srbija i „Moramo“, za smenu naprednjačke vlasti u Beogradu, sinoć glasala protiv prigovora opozicije u Gradskoj izbornoj komisiji i time, kako tvrde predstavnici navedene dve opozicone koalicije, svrstala se na stranu Srpske napredne stranke, onemogućavaju priliku za smenu vlasti.

– Vrlo smo jasno rekli da smo za promene u Beogradu i da, ako budemo mogli da učestvujemo u tome, učestvovaćemo. To ne podrazumeva da pravimo cirkus i politizaciju GIK i RIK – ističe naš sagovornik.

Na pitanje da li onda veruje da su izbori u Beogradu bili u najvećoj meri regularni, s obzirom na to da se izbori, putem i glasova NADA kao i Zavetnika, ponavljaju samo na četiri do pet mesta, iako je podnešeno više stotina prigovora za neregularnost, Miloš Jovanović kaže da je koalicije NADA glasala negde za ponavljanje izbora, da su negde bili suzdržani.

– Ono što je najvažnije, to što je neko očekivao bolji rezultat kao što je vlast, to se mene ne tiče. Isto tako me se ne tiče to što je deo građanske opozicije očekivao, takođe, bolji rezultat, ne tiče me se. Činjenica je da nijedna ni drugi nisu dobili ono što su hteli. Vlast ima tesnu većinu. Ja sam i pre izbora rekao da sam spreman da napravim koaliciju sa koalicijama Ujedinjena Srbija i „Moramo“. Činjenica je da opozicija matematički ne može da napravi većinu. Da se ne lažemo. To zna i Dragan Đilas. Dakle, ne možemo da obaramo izbore svuda, gde možemo, makar i protiv zakona. Glasali smo za obaranje izbora na mestima gde ima osnova. Na pet mesta – ističe Jovanović.

Miloš Jovanović o tome zašto je NADA glasala u GIK-u kao SNS: Dosta mi je fatamorgana opozicije, naprednjaci su pobedili na izborima 2
Foto: Beta/Milan Obradović; FoNet/Milica Vučković

Ne zanima me ko šta priča na političkoj sceni, dodaje on, kada je reč o ovakvim besmislicama. Zanimaju ga, kaže, građani.

– Mi smo rekli našim ljudima da glasaju po zakonu u GIK. Ne može biti prigovor – žena je prepisala od muža, zajedno su glasali… To ne može biti prigovor za obaranje biračkog mesta. Vučić ima 60 poslanika bez problema, kako vam to nije jasno – kaže Miloš Jovanović.

Na pitanje onda vidi ponašanje GIK i RIK nakon izbora, ako već izbegava politizaciju ove dve institucije, Jovanović kaže da vlast politizuje te institucije, to ne znači da i on mora da učestvujem u njihovom urušavanju.

– Te institucije se ponašaju kao politički instruirane. Onda revolucija, nema treće! – smatra naš sagovornik.

Miloš Jovanović o tome zašto je NADA glasala u GIK-u kao SNS: Dosta mi je fatamorgana opozicije, naprednjaci su pobedili na izborima 3
Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Upitan da li to znači da bi trebalo žmuriti na njihovo ponašanje, da se ne bi oni navodno politizovali, Jovanović kaže da „ako neko krade iz banke, neću i ja da idem da kradem iz banke“.

– Ponašaću se po zakonu dok ne vratimo normalnost u društvo. Hajde da idemo na ulicu u suprotnom, da razbijamo sve. Ali, da se ne lažemo SNS ima podršku koja nije mala. Dosta više fasada i fatamorgana opozicije ili dela opozciije. Ko gubi ima pravo da se ljuti, ali to se mene ne tiče. Izbori nikada nisu bili kontrolisaniji nego ovi i to baš u Beogradu – naglašava predsednik DSS.

Zašto mu je veći problem, kako kaže, pravljenje cirkusa opozicije nego pravljenje cirkusa od strane institucija koje, evidentno je, instruisane od strane vlasti, ne rade svoj posao na valjan način, Miloš Jovanović kaže: „Pa, sto puta sam rekao da mi jeste problem i zato sam u opoziciji“.

Na konstataciju da preovlađuje utisak da se žmuri više na jedno oko nego na drugo…, on odgovara: „Ko kaže da se žmuri? Naprednjaci nisu pokrali izbore. Pokrali su tamo gde su mogli, gde nije bilo naše kontrole. I to da li je dokazivo, nije. Odmah da vam kažem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari