Miloš Jovanović: Prirodno je početi kampanju sedam meseci pre izbora 1foto FoNet Božana Pavlica

Do izbora je ostalo nešto manje od sedam meseci i bilo je sasvim prirodno započeti političku kampanju. Naročito ako imate jasan program i viziju Srbije kao i kandidate za odgovorne funkcije, uključujući i onu najvišu. A sve to koalicija NADA ima.

To poručuje u razgovoru za Danas Miloš Jovanović, lider Demokratske stranke Srbije, upitan zašto je odlučio da već sada javno istakne svoju kandidaturu za predsedničke izbore.

Jovanović će u toj „trci“, podsetimo, učestvovati kao predstavnik koalicije NADA (Nacionalno-demokratska alternativa), koju čine DSS i POKS (Pokret obnove kraljevine Srbije).

Kako komentarišete tvrdnje pojedinih analitičara da time što ste Već sada obelodanili kandidaturu za predsedničke izbore koalicija NADA „bustuje“ kampanju za parlamentarne izbore?

– Do izbora je ostalo nešto manje od sedam meseci i bilo je sasvim prirodno započeti političku kampanju. Naročito ako imate jasan program i viziju Srbije kao i kandidate za odgovorne funkcije, uključujući i onu najvišu. A sve to koalicija NADA ima. I ne radi se ni o kakvoj posebnoj taktici niti o nekakvim političkim kalkulacijama. Izlazimo na svim nivoima sa  voljom da dopremo do najvećeg broja građana i pridobijemo njihovo poverenje. Hoćemo da preuzmemo odgovornost za vođenje državnih poslova i nemamo razloga to da krijemo. Tim pre što mislimo da je Srbiji zaista potrebna jedna nacionalno odgovorna vlast ali i vlast  koja će istovremeno u potpunosti biti privržena demokratskim načelima i pravnoj državi. Uvereni smo i  da je Srbiji potreban predsednik koji će hteti i umeti da okuplja ljude oko opšteg interesa a ne predsednik koji će deliti građane i neprestano unositi tenzije i razdor u srpsko društvo. I dobro je da građani imaju izbor jer na kraju ipak oni odlučuju kome daju poverenje a kome ne. Nema fatalnosti, ni u životu ni u politici. Samo postoji spremnost na borbu.

Očekujete li da će u skorije vreme biti potpisan sporazum vlasti i stranaka o unapređenju izbornih uslova, u dijalogu koji se vodi bez posredovanja Evropskog parlamenta, a čiji ste i sami učesnik?

– Verujem da ćemo doći do završnog dokumenta u naredne dve nedelje. Neće tu biti nekih epohalnih pomaka ali će se stvari donekle poboljšati. Da li smo time došli do odgovarajućih demokratskih standarda i da li su time izborni uslovi postali idealni – naravno da nisu. Veći deo problema ne leži zapravo u izmenama postojećih zakona već u njihovoj primeni i činjenici da stvari neće suštinski bolje funkcionisati dok ne promenimo način na koji političke stranke funkcionišu u Srbiji. A to se može postići samo izmenom izbornog sistema i otvaranjem mogućnosti da građani konačno svoje predstavnike biraju po imenu i prezimenu. Samo onda kada odbornik ili poslanik ne bude isključivo dugovao svoj mandat stranci već i svom imenu i prezimenu, znanju, poštenju i ličnoj  biografiji – samo tada će se razbiti kompaktnost političkih stranaka  i njihovo strogo hijerarhijsko ustrojstvo. Samo tada će biti mnogo više konkurencije u političkim organizacijama i samo tada predsednik stranke neće biti smatran božanstvom. Sa na taj način razuđenom snagom i slabljenjem unutrašnje hijerarhije, političke organizacije više neće biti u mogućnosti da vrše maligni uticaj kakav danas imaju u javnoj sferi – od stranačkog zapošljavanja i negativne selekcije kadrova do uticaja na medije, pravosuđe i razne finansijske tokove. Uz određene mere decentralizacije, koje su takođe deo prioriteta koalicije NADA, stvoriće se konačno uslovi da Srbija prodiše u svakom pogledu.

Kako komentarišete predloge evroparlamentaraca za poboljšanje „klime“ za izbore a kako gledate na sugestije koje je uputio deo takozvane „proevropske opozicije“?

– Za mene je tužno i ponižavajuće što je uopšte bilo ko pozivao strance da rešavaju naše probleme. Pri svemu tome, pokazan je i priličan amaterizam da ne kažem nešto gore u pogledu očekivanja od evropskih parlamentaraca. Potrebno je da zaista ništa ne znate o stvarnoj moći Evropskog parlamenta u današnjoj institucionalnoj arhitekturi Evropske unije da biste očekivali nešto od tri polu-anonimna poslanika istog. Da ne bude zabune, nemam lično ništa protiv dotične gospođe i gospode već je jednostavno činjenica – meni svakako poznata –  da su bezmalo svi poslanici Evropskog Parlamenta anonimne ili u najbolju ruku polu-anonimne ličnosti u sopstvenim zemljama. A o tome da je bilo iluzorno očekivati bilo kakav ozbiljniji rezultat u smislu pritiska na ovu vlast u situaciji kada Aleksandar Vučić već godinama lično komunicira sa jednom Angelom Merkel ili Emanuelom Makronom, i u situaciji kada se realizuju mnogi krupni infrastrukturni projekti u saradnji sa nekim od tih velikih zemalja, bolje i da ne govorim. Očigledno je da deo srpskih političkih elita sa puno talenta uvek nađe način da ponizi i zemlju i sebe. I vi me povrh svega pitate kako na sve to gledam… Bolje da ne gledam jer sve to zapravo pokazuje jedan neverovatan nedostatak znanja, obrazovanja i elementarne logike kod najvećeg dela srpskih političara. Pokazuje jednu vrstu duhovnog provincijalizma koji ne može da nas odvede daleko kao političku zajednicu i naciju. Ništa više, ništa manje.

Verujete li da će na kraju cela opozicija učestvovati u „izbornoj trci“?

– Svako će raditi kako smatra da je ispravno. Nemam običaj da gledam preko plota.

Kako gledate na nedavni „ekološki ustanak“ u Beogradu, da li su zahtevi demonstranata opravdani?

– Nisam bio u situaciji da ispratim događaj i nisam čuo šta je rečeno jer smo i sami pripremali naš skup u Novom Sadu. Zaštita životne sredine je istinski važna tema i utoliko mi je kao građaninu drago što se o tim problemima danas glasnije priča nego ikada pre. I ja, kao i moja porodica, udišem „sveži“ beogradski vazduh, pijem istu vodu kao i svi i na srpskim putevima viđam svakakvog đubreta pored puta. I dobro je pritiskati svaku vlast sa ovim temama a u krajnjem slučaju, ne vidim ništa loše ni da se uđe u političku borbu sa insistiranjem na pitanjima koji se tiču zaštite životne sredine. A koliko su ljudi koji su sve to organizovali ozbiljni, pošteni, stručni, iskreni i da li imaju neku skrivenu nameru ili ne, to su pitanja na koja zaista ne mogu da odgovorim.

Koalicija NADA već uveliko obilazi Srbiju. Kakvi su Vaši utisci o susretima sa narodom?

– Mi nailazimo na jako dobre reakcije ali bih slagao kada bih vam rekao da nije potrebno mnogo, mnogo truda i rada kako bi se nadomestila podređena pozicija koju svi mi, koji nismo deo vlasti, imamo u odnosu na režimsku mašineriju.

„Zamrznuti konflikt“ će potrajati 

Poznato je da se zalažete za „zamrznuti konflikt“ kada je reč o Kosovu. Kako komentarišete aktuelnu fazu Briselskog dijaloga?

– Ne zalažem se ja za zamrznuti konflikt već mi jesmo u zamrznutom konfliktu, odnosno u situaciji u kojoj nema rata ali nema ni konačnog političkog rešenja – i ta činjenica se neće uskoro promeniti. Valjda je svima jasno da u Srbiji nikada niko neće prihvatiti secesiju naše juže pokrajine kao što je jasno da za sada nisu ispunjeni potrebni uslovi za reintegraciju Kosova i Metohije u puni ustavno-pravni poredak Republike Srbije. Zato je potrebno raditi na ispunjenju tih uslova što zahteva ozbiljnu i dugoročnu državnu strategiju. Zahteva i promene u međunarodnom sistemu čija brzina ne zavisi od nas. Treba ostati istrajan i jačati zemlju u svakom pogledu. Uostalom, takve krize se nigde nisu rešavale preko noći pa neće ni ova naša kosovska.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari