Nemoguće jedinstvo poput onog pred 5. oktobar 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Glasno ćutanje opozicije, pa čak i ignorisanje predloga osnivača Nove stranke Zorana Živkovića da se opozicija ujedini i zajednički nastupi na beogradskim izborima i ima jednog kandidata na predsedničkim, još jedan je znak da je jedinstvo opozicije, bar u ovom trenutku verovatno i pred izbore, nemoguće, smatraju sagovornici Danasa upitani da li je moguće da se oponenti vlasti ujedine kao pred 5. oktobar.

– Živković je poslao pismo opozicionim liderima sa predlogom da bi kandidate za odbornike u Beogradu trebalo odrediti do kraja jula, za poslanike do 1. septembra, a da bi i jedne i druge trebalo predstaviti do 5. oktobra, zajedno sa predsedničkim kandidatom. Prema našim nezvaničnim saznanjima, to pismo pojedinci iz opozicije nisu ni pročitali, a mnogi nisu želeli ni da ga javno komentarišu.

Biljana Stojković, članica neformalnog udruženja intelektualaca Skupština slobodne Srbije, kaže da joj se nažalost čini da su šanse za ujedinjenje minimalne.

– I mislim da je vreme pokazalo da se ne radi samo o tome ko poziva na ujedinjenje, već da u opoziciji nije sazrela svest o nužnosti zajedničkog fronta ili formiranja malog broja kolona, uz dogovor o nenapadanju. Skupština slobodne Srbije radi istraživanje o tome pod kojim uslovima se može svrgnuti naprednjački režim u Beogradu. Nisam sigurna da će čak i ovi rezultati otrezniti opozicionu scenu. Moraju se slušati građani, a ne uski stranačni krugovi. Dok to ne bude jasno, nećemo uspeti da izađemo iz debelog mraka – navodi ona za Danas.

Dušan Spasojević, vanredni profesor FPN, smatra da je ovde reč o unutaropozicionom takmičenju i da je cilj ostalih stranaka da se pokaže da Nova ili Zoran Živković ne mogu da predvode pregovore unutar opozicije ili da pokreću inicijative.

– Takođe sam predlog nema neke nove ideje, pa im to olakšava ignorisanje. Ujedinjenje opozicije deluje dosta nerealno, naročito što sam izborni sistem i nizak cenzus ne podstiču velike koalicije. Za predsedničke izbore je stanje drugačije, ali mi deluje da će se teško stići do zajedničkog kandidata. Takođe, ukoliko opozicija izađe sa dva ili tri kandidata koji dovedu do drugog kruga, onda je važno da postoji dogovor da svi podrže onog kandidata koji prođe u drugi krug – ukazuje Spasojević za Danas.

Da opozicija ništa nije naučila iz svog poraza 2012. za razliku od SPS smatra lider socijalista Ivica Dačić. On je gostujući na televiziji Prva rekao da je SPS-u pad s vlasti pomogao da ispravi greške, da se reformiše i shvati da nema povratka na staro.

„Stranke koje sada čine opoziciju ne shvataju da to treba da učine i veruju da će se sve vratiti na staro. Te političke stranke opozicije, okupljene oko Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, sukobljavaju sa sa realnošću, smatra Dačić uz ocenu da je to nedostatak političke svesti šta je potrebno da učine kako bi popravili ocene kod građana. Za državu nije dobro da ima tako bezidejnu opoziciju“, naveo je on.

Spasojević ovu Dačićevu „lekciju“ opoziciji vidi kao provokaciju.

– SPS se nakon početnih godina velike krize brzo vratila u igru kao „najbolja udavača“, ali više zahvaljujući kontekstu, nego ozbiljnijim promenama unutar stranke. Dačić je u pravu ako kaže da opozicija ne uči na sopstvenim greškama, ali mi to zvuči dosta licemerno jer je SPS deo režima koji na sve načine opstruiše rad opozicije – zaključuje Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari