Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je kao narodni poslanik od 1992. do izbora na sadašnju funkciju zarađivao godišnje preko 1,5 miliona dinara, piše u izveštaju o njegovoj imovini i prihodima. Nikolić je ovu dokumentaciju, kako saznaje Danas, podneo Agenciji za borbu protiv korupcije u zakonskom roku.


U dokumentaciji, koja je objavljena na internet sajtu Agencije, navodi se da Nikolić mesečno kao predsednik Republike, od 31. maja ove godine, kada je počeo je da mu teče mandat, zarađuje mesečno 132.355,80 dinara.

Nikolić je od 1. juna 1992. do 31. maja 2012. kao narodni poslanik godišnje prihidovao 1.511.513 dinara.

Predsednik Srbije je Agenciji još prijavio da je od nepokretnosti nasledio četvrtinu njive, odnosno voćnjaka, od 16,83 hektara, kao i da ima automobil „lada niva“ iz 1998, koji je kupio. U izveštaju se navodi da Nikolić nema depozite i štedne uloge u bankama u zemlji i inostranstvu.

Predsednik Republike Srbije još uvek ima pet odsto akcija preduzeća Velika Srbija d.o.o, u vrednosti od 584,86 evra, koje je izdavalo knjige haškog optuženika i lidera SRS Vojislava Šešelja.

Zanimljivo je i to da se u najnovijoj imovinskoj karti Tomislava Nikolića ne navodi da je vlasnik polovine stana od 191,51 metara kvadratnih, koji je prijavio u izveštaju od 31. januara 2011. godine.

U Predsedništvu juče nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje kako je došlo do te izmene i da li to znači da Nikolić više nije vlasnik tog stana, jer je, kako nam je rečeno, „predsednik proslavljao slavu Petrovdan, a samo on može da odgovori na to pitanje“.

Vučićev prvi izveštaj

Svoj prvi izveštaj o imovini i prihodima podneo je 29. juna i Aleksandar Vučić, koji je trenutno narodni poslanik, a očekuje se da će biti član nove Vlade Srbije. Vučić je prijavio da ima trosoban stan od 117 metara kvadratnih, da nema prevozna sredstva koja podležu registraciji, niti depozite i štedne uloge u bankama i drugim finansijskim organizacijama u zemlji i inostranstvu. Visina poslaničke plate nije navedena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari