Nova.rs: Moguć razlaz Srpske napredne stranke i Evropske narodne partije 1Foto: BETAPHOTO/ Evropska narodna partija EPP EU info centar

Sagovornik Nova.rs nezavnično kaže da je EPP (Evropska narodna partija) već neko vreme nezadovoljan saradnjom sa vladajućoj partijom u Srbiji i da se zbog toga sve više govori o razlazu sa SNS. Kako dodaje, zbog značajno manjih razloga EPP je u prošlosti prekinuo sve veze sa Demokratskom strankom Srbije Vojislava Koštunice.

“O SNS-u bi moglo da se razgovara u narednom periodu. Od njih očekujemo da potvrdi svoju preovropsku prirodu”, kaže još jedan izvor Nove iz vrha EPP.

Da odnosi EPP i SNS nisu u najboljem redu govori i to što se naprednjaci nisu pojavili na dva prethodna kongresa te grupacije. Takođe, za razliku od ranijih godina, kada je EPP imao razumevanja za SNS zbog stanja u zemlji, žmureći i na afere i na situaciju u oblasti vladavine prava, tokom 2022. smo u više navrata mogli da čujemo kritike.

Kao okidač za promenu odnosa bila je odluka zvaničnog Beograda da ne uvede sankcije Moskvi. To je bio i ključni razlog za oštriju retoriku iz EPP i značajno manji stepen tolerancije prema naprednjacima. I ne samo da evroposlanici najveće evropske partije prestali da koče izveštaje o Srbiji, već su neki od njihovih predstavnika predlagali amandmane u Evropskom parlamentu koji ni malo nisu prijali naprednjacima.

Tako su na primer poslanici iz redova EPP glasali za izveštaj Evropskog parlamenta kojim se predlaže da dalji napredak Srbije ka članstvu u EU mora biti uslovljen uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji.

Nisu su se libili ni da osude nameru vlasti da omogući rad Putinove propagandne televizije “Raša tudej” u Srbiji. Njihov predstavnik Mihael Galer istakao je da očigledno da u našoj državi postoje strukture koje su naklonjene Rusiji.

Letos je posebnu pažnju privukao amandman u kom se pozivaju Srbija i Kosovo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa “zasnovan na međusobnom priznanju”. Amandman koji je zažuljao vlast u Srbiji, a koji se tiče Kosova, podneo je poslanik iz redova Evropske narodne partije Lukas Mandl, čija je partija takođe, tokom razgovora o Rezoluciji, odbila zahtev SNS da da glasa protiv amandmana kojim se osuđuju veze huligana i policije, odnosno njihovo zajedničko delovanje u odbrani murala Ratka Mladića.

SNS je od 2016. pridružena članica EPP, gde joj je “leđa čuvala” Angela Merkel, koja je bila predsednica CDU. Ta stranka takođe je deo te evropske grupacije, a u njoj je i Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije. U EPP-u je i hrvatski HDZ.

EPP sada čini čak 71 stranka iz 38 zemalja i najveća je u Evropskom parlamentu. Do skora je članica bio i mađarski Fides Viktora Orbana, takođe veliki saveznik naprednjaka, ali je njegovo članstvo prvo suspendovano, da bi potom sami doneli odluku da napuste EPP.

“Status Fidesa drugačiji je od statusa SNS-a, jer dolazi iz zemlje koja je članica EU. Sa druge strane, SNS je pridružena članica, a procedura izbacivanja je drugačija”, kaže jedan sagovornika Nove.

Podsećamo, DSS Vojislava Koštunice takođe je bio član EPP, ali je napustio njene redove 2012. Ta stranka je zapravo preduhitrila Evropsku narodnu partiju, koja je svakako nameravala da je izbaci zbog “antievropskog delovanja”.

Status pridružene članice u toj grupaciji ima i Savez vojvođanskih Mađara, koji je deo vladajuće koalicije u Srbiji, piše Nova.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari