Nova stranka-Da se struka pita: Ne mešati poštu i zdravstvo 1Foto: Nova stranka (Arhiva)

Nova stranka – Da se struka pita ukazala je danas da je najavljena saradnja Ministarstva zdravlja i Pošte Srbije u vezi sa izdavanjem elektronskih recepata privatnog sektora još jedan primer kako se poslovi koji su isključivo u nadležnosti stručnjaka Ministarstva zdravlja delegiraju potpuno nekompetentnim osobama za njihovo obavljanje.

„Nova stranka – Da se struka pita ukazuje da bi na ovaj način nedvosmisleno i legitimno bili dostupni lični podaci i zdravstveni podaci pacijenta, a koji su tajni“, ističe se u saopštenju članice Predsedništva te organizacije Stana Bekčić.

Dodaje se da se u Zakonu o zaštiti i unapređenju prava pacijenata pominje jedino da zdravstveni radnici i zdravstveni saradnici mogu imati pristup zdravstvenoj dokumentaciji, a oni ne rade u Pošti.

„Najava da bi Pošta dostavljala lekove pacijentima koji ne mogu da ih preuzmu, kao sama ideja je dobra, ali to ne može Pošta da radi, jer pacijent mora da ima mogućnost da se posavetuje sa farmaceutom. U nekim državama postoji mogućnost dostave lekova, ali to moraju apoteke da obavljaju“, poručila je Bekčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari