Vučić: Poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali bez sankcija Rusiji 1foto FoNet Milica Vučković

Srbija pruža punu i principijelnu podršku načelu teritorijalnog integriteta Ukrajine i najiskrenije žali zbog sukoba na istoku Evrope, ali rukovodeći se isključivo zaštitom sopstvenih interesa donosi odluku da neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u javnom obraćanju povodom krize u Ukrajini.

“Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope. Mi ruski i ukrajinski narod oduvek smatramo bratskim, Srbija oduvek poštuje pravo država na nepovredivost granica. Jedan od osnovnih principa naše zemlje jeste poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država”, pročitao je Vučić zaključke donete na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

“Uvek smo vodili principijelnu spoljnu politiku i za to smo skupo platili cenu. Zbog nastojanja da sačuvamo svoj teritorijalni integritet bili smo izloženi napadu 19 NATO zemalja krajem 20. veka. U skladu sa svojom dosadašnjom politikom, Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine”, istakao je predsednik Srbije.

Temeljno načelo međunarodnog prava je mirno rešavanje problema, rekao je Vučić i dodao: “Rukovodeći se svojim principima, Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta svake zemlje, pa i Ukrajine.”

Takođe naglasio je: “Srbija će se rukovoditi zaštitom svojih vitalnih, ekonomskih interesa ako bude trebalo da odlučuje o uvođenju sankcija drugim državama. Republika Srbija smatra da nije u njenom vitalnom interesu da bilo kome uvodi sankcije pa ni Rusiji.“

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

“Molio bih sve da pažljivo slušate, od početka do kraja”, naglasio je na početku.

Naglasio je da “Srbija oduvek poštuje pravo država na nepovredivost granica.”

Pod tačkom 8, Vučić je pročitao: “Srbija će se rukovoditi zaštitom svojih vitalnih, ekonomskih interesa ako bude trebalo da odlučuje o uvođenju sankcija drugim državama. Republika Srbija smatra da nije u njenom vitalnom interesu da bilo kome uvodi sankcije…”

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je donet pomenuti zaključak održana je ranije danas a u međuvremenu se Vučić sastao i sa patrijarhom Porfirijem i, sudeći po zvaničnoj objavi posle ovogo sastanka, Vučić je poglavara SPC prvog obavestio o donetim odlukama.

Naime, na zvaničnom Instagram nalogu predsednika Srbije naznačeno je da je Vučić tokom sastanka obavestio poglavara SPC o zvaničnom stavu Srbije povodom situacije u Ukrajini.

Od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu predstavnici izvršne vlasti u Srbiji nisu izneli nikakav stav o tim događajima, po čemu je Srbija bila jedinstvena u Evropi.

Kako je ocenio posle čitanja zaključaka koji će biti upućeni i Vladi Srbije, “svako ko je pažljivo saslušao ovo što sam pročitao, znaće koliko je truda uloženo u svako slovo, svaku reč i koliko smo pažnje pokazali. Poštujemo međunarodno pravo i teritorijalni integritet Ukrajine, ali smo sve radili u interesu Srbije”.

Saopšteno je i da se prekidaju sve planirane aktivnosti Vojske Srbije sa stranim partnerima, kao i da će biti sankcionisani svi državljani Srbije koji budu učestvovali ili podrstrekivali na učešće u sukobima na istoku Evrope.

Na pitanje o tome kako će se Srbija izboriti sa tim što je zauzela neutralnu poziciju i nije uvela sakcije, s obzirom da je Viola fon Kramon pozvala srpsku vlast da je krajnje vreme da Srbija osudi invaziju, Vučić odgovara da misli da je krajnje vreme da Fon Kramon postane odgovornija, da se uozbilji i „ne govori gluposti, što redovno radi“.

“Ajde mi samo recite kako mislite da tako jednostavno preko noći, da bi se nekome udvorili, uvodimo sankcije Rusiji“, rekao je Vučić, dodavši da Srbiji Rusija nikada nije uvodila sankcije i da je uvek u Savetu bezbednosti UN čuvala srpske interese i Rezoluciju 1244.

Isto tako ne bi bilo fer da ne podržimo teritorijalni intergritet Ukrajine koja je naš teritorijalni intergritet uvek poštovala, naveo je predsednik Srbije.

Naveo je i da je strateško opredeljenje Srbije evropski put, ali da neće srljati u neprijateljstva jer to neko to traži.

Vučić je rekao da je Srbija obezbedila dovoljne rezerve namirnica, kao i nafte, dizela, benzina i kerozina.

“Ovo je naša odluka, a ako tražite krivca za odluku – ja sam kriv. Neki su mislili drugačije, hteli su da uvedu sankcije, ja nisam“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je on “odlazeći predsednik“, a da su sa njim “predsednica raspuštene Vlade“ Ana Brnabić i “predsednik raspuštene Skupštine“ Ivica Dačić.

Ivica Dačić, predsednik prošlog saziva Narodne Skupštine, rekao je na konferenciji nakon Saveta za nacionalnu bezbednost da Srbija se neće voditi tuđim očekivanjima, već svojim interesima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari