Odakle Ani Brnabić "tričavih" 1.200 dolara za cipele? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Podatak da premijerka Ana Brnabić nosi cipele od 1.200 dolara sagovornici Danasa vide kao odraz njenog licemerja i “odsustva smisla za realnost”, budući da takav iznos umnogome premašuje vrednost prosečnih plata u našoj zemlji.

Fotografija obuće predsednice srpske vlade postala je ovih dana “viralna” na Tviteru.

Odakle Ani Brnabić "tričavih" 1.200 dolara za cipele? 2
Foto: Tviter, skrinšot

Sudeći prema jednoj od objava na pomenutoj društvenoj mreži, reč je o cipelama italijanskog brenda “Salvatore Feragamo” (Salvatore Ferragamo u originalu), čija početna cena je iznosila 1.450 američkih dolara, a trenutno su snižene na “tričavih” 1.200 dolara.

Komentarišući trošak kojem se izložila premijerka, Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, navodi: “Nemam ništa protiv toga da predsednik, premijer, ministar inostranih poslova i lica koja predstavljaju državu u svetu imaju plate i po 10.000 evra i neka onda nose i Guči i Armani i Versaće i Dolče Gabanu, ali kada plate od svoje zarade”.

Odakle Ani Brnabić "tričavih" 1.200 dolara za cipele? 3
Željko Veselinović, foto: Medija centar

– Ali ovako premijerka, koja propagira siromaštvo i zemlju jeftine radne snage, i predsednik, koji skromno jede salamu na haubi automobile, nose garderobu u vrednosti od po nekoliko hiljada evra dok im je plata oko 1.000 evra. Onda se postavlja pitanje odakle im novac za skupu garderobu? Da li su to pokradene narodne pare preko Aseka, Asomakuma i drugih firmi koje drže braća ovog dvojca ili su nabavljene na neki drugi način? Poštenim radom i platom to sigurno nisu kupili. Ti takozvani fundusi iz kojih se navodno oblače su najobičnija glupost i izmišljotina kako bi oprali sebe u javnosti. Voleo bih da znam kako bi reagovali glasači Srpske napredne stranke kada bi kojim slučajem na RTS-u mogli da čuju da im premijerka nosi cipele od četiri minimalne zarade u Srbiji i da li bi se Ana Brnabić i posle toga ponašala ovako kako se ponaša danas, bezobrazno, bahato i primitivno, poručuje Veselinović.

Odakle Ani Brnabić "tričavih" 1.200 dolara za cipele? 4
Igor Brakus, foto: Sharf production

Govoreći na istu temu, Igor Brakus, radijski novinar i voditelj, ukazuje:“Srpski modni guru Ana Brnabić je od početka svog političkog delovanja pokazala da je jedna od najbizarnije obučenih dama na ovim prostorima u novijoj srpskoj istoriji”.

– Potpuno odsustvo stila i kreativnosti u odevanju karakteriše ovu oratorski limitiranu naprednjakinju, čije odevne i obuvne minijature utiču krajnje neprijatno na vid prosečnog posmatrača. S obzirom na izbore koji nam dolaze, videvši da je vrag odneo šalu, pretpostavljam da je sam predsednik potražio pomoć Blera, Šredera ili Guzenbauera, osvedočenih prijatelja srpskog naroda, koji su premijerku savetovali da, ako ništa drugo, bar kupi ekstremno skupe cipele kako bi neprijatelji države i nepatriote komentarisali cenu bakandži a ne sveopšti izgled ili politički učinak ove fikus-žene, tvrdi Brakus.

Odakle Ani Brnabić "tričavih" 1.200 dolara za cipele? 5
Aleksandar Radovanović, foto: privatna arhiva

Prema mišljenju Aleksandra Radovanovića, člana Izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana, cena cipela Ane Brnabić je “pokazatelj da premijerka više nema osećaj za to kakvom zemljom rukovodi i kolika je stvarna vrednost novca”.

– Sumnjam i da zna da je cena tih cipela gotovo identična njenoj formalnoj plati kao premijerke, ističe Radovanović.

Odakle Ani Brnabić "tričavih" 1.200 dolara za cipele? 6
Savo Manojlović, foto: FoNet/ Marija Đoković

Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, napominje:”Zemlja u kojoj premijerka nosi cipelu od 1.200 dolara narod hoda bos”.

– U bajci Hansa Kristijana Andersona “Carevo nove odelo” svi se prave da ne vide da je car go. Ovde se svi pravimo da ne vidimo luksuz u premijerkinoj cipeli od 1.200 dolara, predsednikovim jaknama od nekoliko hiljada evra, vili ministra odbrane ili džipu ministra zdravlja. To su pare građane Srbija koji treba da znaju dok im roditelji gledaju vlagom natopljene zidove u bolnicama da su sredstva za renoviranje bolnica i završila u ministrovom džipu ili premijerkinoj cipeli, zaključuje Manojlović.

Odakle Ani Brnabić "tričavih" 1.200 dolara za cipele? 7
Bojan Pajtić, foto: FoNet/Marija Đoković

U sličnom tonu, Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke i profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, konstatuje:”Brnabićka je već godinama u Srbiji etalon bahatosti. Osiono se odnosi prema novinarima, arogantno prema opoziciji, bezobrazno prema neistomišljenicima iz redova intelektualaca i umetnika”.

– Karakter je čoveku sudbina, reče Heraklit. Zato ni Brnabićka od svog karaktera ne može pobeći, pa je spisku svojih bahatluka dodala i bezobzirno šepurenje preskupim cipelama u državi u kojoj pola miliona ljudi ne može da zadovolji osnovne potrebe, a u riziku siromaštva se nalazi dodatnih skoro 2 miliona ljudi. Režimski mediji su brujali kada su snimili Borka Stefanovića kako nosi cipele marke „Prada“. Videćemo da li će iko od njih smeti da pisne o višestruko skupljim premijerkinim cipelama. Istina, međutim, kao voda – nađe svoj put. Brnabićkina bahatost je, uostalom, jedan od razloga zašto, kao predsednica i prethodne Vlade, nije bila čak ni među 250 kandidata za poslanike SNS, dok je prvi na toj listi bio Nedimović, član njene Vlade. Vučić ju je sakrio u vreme predizborne kampanje kao roditelj koji otera u sobu bahato i bezobrazno dete kada dolaze gosti u kuću, ukazuje Pajtić.

Odakle Ani Brnabić "tričavih" 1.200 dolara za cipele? 8
Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS ( arhivska fotografija)

U našem regionu po obući je  trenutno najprepoznatiljiviji albanski premijer Edi Rama, budući da i u formalnim prilikama, kao što su samiti i različiti skupovi, bira patike, uglavnom brendova “Adidas” i “Konvers”.  Rama je, sudeći prema “obuvnim predmetima” koje nosi u javnosti, daleko skromniji od svoje srpske koleginice. Cena njegovih patika maltene je desetostruko niža od pomenutih cipela Ane Brnabić.

Marina Lipovac Tanasković: Ova vlast je bahata

Ova vlast je pokazala bahatost na mnoge načine o kojima je Narodna stranka obaveštavala javnost, tako da na jedne cipele ne treba da trošimo vreme, poručuje za naš list Marina Lipovac Tanasković, šefica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari