Pajtić: Vučić pokušava da disciplinuje SPS jer im rejting raste, od vanrednih izbora neće biti ništa 1foto FoNet Milica Vučković

Od vanrednih izbora neće biti ništa, gledamo samo politički teatar, ne pita se Aleksandar Vučić da li će biti izbori u septembru ili ne, rekao je profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajić, napominjujući da bez saglasnosti EU I SAD on neće smeti da raspiše izbore. To je jedan razlog zbog kojih izbora neće biti, drugi razlog je to što mu uopšte ne odgovara u ovom trenutku da raspisuje izbore.

Komentarišući sve on o što je isplivalo juče i danas na političkoj sceni od toga da je predsednik besan na svoje koalicione partnere, eventualne vanredne izbore u septembu, pa čak da bi se Vučić na tim izborima mogao kandidovati za premijera, Pajtić kaže da ništa od toga neće biti.

„Jedanaest godina su mu sa Zapadas tolerisali da ukida medije, individualne političke slobode, uzurpira sve resurse u ovoj zemlji, kriminal i korupocija nikada nisu bili izraženiji i došlo je vreme kada se od njega očekuje da isporuči one rezultate zbog kojih je bio podržavan sve ovo vreme“, navodi Pajtić u emisiji „Među nama“ na Novoj S.

Govoreći na video snimku na kome je Vučić prozvao svoje koalicione partnere, Pajtić kaže da je taj ispad posledica nervoze jer očigledno u ovoj situaciji njemu i njegovoj stranci rejting može samo opadati.

„Govorim o očito stanju manje uračunljivosti, ne znam kako je doveo sebe u to stanje, ali imate taj institut u pravu – ako neko sebe upotrebom opojnih sredstava dovede u situaciju da je neuračunljiv, to mu se ne uvažava kao olakšavajuća okolnost jer je sam sebi to učinio. Juče smo videli predsednika u krajnje neprimerenom izdanju kako napada koalicione partnere, kao pijani bokser udara levo i desno i to je odraz njegovg paničnog straha zato što mu rejting opada, a rejting mu po prirodi stvari opada jer insistira na sporazumu sa Prištinom, odnosno na francusko-nemačlkom predlogu“, ističe Pajtić, a prenosi „Nova.rs“.

On navodi da je jasno da rejting SNS opada u korist desne opozicije sa jedne strane, a još više u korist SPS-a jer su biračka tela SPS-a i SNS-a kao po sistemu spojenih sudova takvi da ukoliko se SNS-ovsko biračko telo razočara u Vučića i njegovo liderstvo preliva se SPS-u.

Dodaje da je to sada sigurno slučaj i podseća da je samo sa nekoliko oštrijih rečenica u korist Rusije Ivica Dačić praktično uspeo da „proknjiži rezultat od 11,5 posto, što niko nije očekivao u tom trenutku“.

Očekivalo se 7,8 odsto u vrh glave za SPS, a SNS je imao svega 42,5 odsto i lista oko naprednjaka nema apsolutnu većinu u parlamentu, dodao je on.

„U ovoj situaciji kada bi desna opozicija izašla ujedinjena verovatno bi, kao u Mađarskoj imali oko dvadesetak odsto, SPS bi imao verovatno više, ukoliko bi otišao u opoziciji imao bi još više i postavlja se pitanje da li bi SNS imao više od 100 poslanika. U trenutku, u kome SNS pada ispod 100 poslanika, sve je moguće. U tom smislu neće on raspisivati izbore, neće on sebe dovoditi u situaciju da izgubi vlast, pa samo mu je ona važna u životu i zbog toga je ljut i nervozan“, kategoričan je Pajtić.

Ovaj manevar je, kako kaže, odraz njegove unutaršnje psihološke potrebe da nekako diciplinuje SPS. On to čini uspešno godinama unazad, a očigledno čini već i sada,

„Socijalisti su reterirali, istini za volju nisu ni pokazali neku kooperativnost, samo nisu bili dovoljno euforični u podršci. Dakle, igrali su lukavo i pokušavali su nekako da se, koliko god je moguće, izmeste medijski iz priče o francusko-nemačkom predlogu i u tom smislu čini se da su bili uspešni jer je Vučić podivljao“, ocenjuje Pajtić.

Budući da Vučić na dnevnom nivou meri rejtinge, jasno je da je SPS-u rejting skočio i on ne podnosi tu vrstu nekooperativnosti, rekao je Pajtić dodajući da sada vidimo manifestaciju njegove ljutine i histrerije u medijima, ali je problem što sada cela nacija mora to da gleda.

Opširnije na Nova.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari