Izmenom Zakona o izboru narodnih poslanika onemogućeno je da, kao što je ranije bio slučaj, pojedini državni funkcioneri budu i poslanici. Upravo zbog toga nastao je problem u prethodnom skupštinskom sazivu, kada je u Službenom glasniku objavljeno da su poslanici Bajro Omeragić i Esad Džudžević imenovani za pomoćnike u ministarstvu.

Izmenom Zakona o izboru narodnih poslanika onemogućeno je da, kao što je ranije bio slučaj, pojedini državni funkcioneri budu i poslanici. Upravo zbog toga nastao je problem u prethodnom skupštinskom sazivu, kada je u Službenom glasniku objavljeno da su poslanici Bajro Omeragić i Esad Džudžević imenovani za pomoćnike u ministarstvu. Odmah posle toga morali su da podnesu ostavke. Nakon različitog tumačenja Ustavni sud Srbije nedavno je odlučio da lokalni funkcioneri mogu ujedno biti i poslanici.
Stojiljković kaže da dužnost poslanika ne mogu da obavljaju oni koji dolaze iz pravosuđa, vojske, policije, organa uprave: oni se ne mogu naći ni na poslaničkim listama, jer su njihove funkcije nespojive s aktivnim partijskim delovanjem. Drugi kriterijum selekcije je razdvojenost zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.
Podsetimo da su političke stranke dužne deset dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora da saopšte spisak svojih poslanika. Sve stranke su najavile da će ovih dana na stranačkim organima odlučiti ko će ih zastupati u parlamentu. Skupština mora da bude konstituisana u roku od 30 dana od proglašenja tih rezultata.

VUČETIĆ: Poslanici partijski kuriri

Promenu „političke mape parlamenta“ izlaženjem poslanika iz partija s čijih su izbornih lista ušli u skupštinu sada će sprečavati novi Ustav Srbije koji je propisao da mandatom raspolaže stranka, a ne poslanik. Ovakvo rešenje oštro je kritikovao bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić. On je izjavio da zbog takvog rešenja političke stranke više nemaju razloga da dobijene mandate „štite“ od vlastitih poslanika putem blanko ostavki. Vučetić tvrdi da takvo rešenje ne postoji „nigde u Evropi“ i da se tako „suštinski poništava nezavisnost poslanika“.

– Očigledno je reč o pitanju oko kojeg su se, kada se razgovaralo o tekstu najvišeg pravnog akta, stranački vrhovi najlakše složili jer oni ne podnose poslaničku slobodnu volju – ocenio je Vučetić.

Prema njegovim rečima poslanici u osnovi na taj način postaju „partijski kuriri“, s jedinim zadatkom da u skupštini zastupaju stav vrha stranke i da misle i glasaju po njegovom nalogu. „U suprotnom, ostaju bez mandata“, rekao je Vučetić i podsetio da je, paradoksalno, nezavisnost poslanika takođe garantovana Ustavom.

– Političke partije nisu dužne da poštuju redosled kandidata onako kako su to istakli na svojim listama. Tek po objavljivanju spiska poslanika moći ćemo da vidimo koliko su stranke poštovale taj redosled, jer je dodela poslaničkih mandata u rukama rukovodstava partija – objašnjava Stojiljković.
Stranke bi, smatraju u nevladinoj organizaciji Transparentnost Srbija, „kao izraz poštovanja prema biračima koji su im ukazali poverenje trebalo da izbegavaju odstupanje od redosleda kandidata utvrđenog na listama, a u slučaju da to ipak učine da pruže i odgovarajuće obrazloženje“. „Takođe smatramo da među novim narodnim poslanicima ne bi trebalo da se nađu kandidati koji nisu podnosili prijave o imovini i prihodima, koji su obavljali više nespojivih funkcija, zloupotrebljavali pravo na nadoknadu putnih troškova, ili su na druge načine kršili i opstruirali sprovođenje antikorupcijskih propisa“, navodi se u saopštenju Transparentnosti Srbija.
Partije se, kako je objasnio Stojiljković, nekada odlučuju da na prva mesta izbornih lista, zbog boljeg učinka na izborima, istaknu neke ličnosti koje su poznate ili uživaju poverenje javnosti, ali ih to ne obavezuje da poštuju redosled. Ko će zauzeti poslaničko mesto zavisi pre svega od procene partije na koju može uticati više faktora – partijske zasluge tog kandidata, mesto u partijskoj hijerarhiji, dopadljivost partijskom rukovodstvu, ili popularnost u javnosti…
Jedan broj, uglavnom nestranačkih ličnosti koje su se našle na listama stranaka, u startu su istakli da samo pružaju podršku partiji, ali i da nisu spremni da uđu u parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari