Petković: Gospodo sa Zapada, nemojte da budete iznenađeni odlukama Beograda 1foto FoNet/Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti nastavio okupaciju severa Kosova i najavio da će Srbija usled najnovijih dešavanja razmotriti mogućnost da na Kosovo pošalje do 1.000 bezbednosnih snaga.

Petković je na vanrednoj konferenciji za medije naveo da je nakon što je Kurti danas napadao vino i rakiju i srpski narod u Velikoj Hoči i nakon što je sa Kosovskom policijom maltretirao decu u vrtiću u Leposaviću, večeras poslao Kosovsku policiju na sever Kosova.

„Prema našim saznanjima 300-350 kosovskih policajaca ROSU sa dugim cevima i oklopnim vozilima upali su na sever Kosova i blokirali Kosovsku Mitrovicu i stacionirali se u mešovitim nasiljima. Povod za upad policije na sever KiM je navodno to što su Albanci koji tu žive uplašeni zbog svega što se dešava. Podsetiću vas i da je pre dva dana bio obračun Kurtija sa građanima severa kako bi nametnuo održavanje izbora“, rekao je on, prenosi Kosovo online.

Kako je naveo ušlo je oko 20.30 časova na sever Kosova pod „punom ratnom opremom“ i sa oklopnim vozilima.

„Ušli su iz pravca južnog dela Mitrovice ka Bošnajčkoj mahali, a onda su se raspodelili i blokirali Mitrovicu da bi se na kraju stacionirali u mešovitim naseljima u severnom delu Kosovske Mitrovice“, izjavio je Petković.

On je naglasio da albanska policija sa juga Kosova po Briselskom sporazuma i tački 9. nema pravo da bude prisutna na severu Kosova.

„To svi znaju, i svi se prave ludi i dopuštaju Kurtiju da sprovodi akcije i gazi Briselski sporazum. To su policajci pod punom ratnom opremom, zaustavljaju ljude i maltretiraju. Nakon ovog Kurtijevog poteza uslediće veoma značajne promene u dijalogu, ali o tome će više govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, istakao je Petković

Prema njegovim rečima, Beograd će po Rezoluciji 1244 razmotriti povratak do 1000 bezbednosnih snaga Srbije na Kosovo.

„Vučić je mnogo puta ponovio da nećemo dozvoliti novi pogrom našeg naroda. Nadam se da oni koji treba da urazume Kurtija shvataju ovu poruku, jer nećemo dozvoliti da naš narod strada. Neka oni na zapadu vode računa, kako ne bi bili iznenađeni našim odlukama, jer nismo mi ti koji provociramo i kršimo sporazume. Sve to radi Kurti, a neko to dozvoljava“, dodao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari